Αυτός είναι ο λόγος που οι μαθητές πρέπει να μάθουν πρώτες βοήθειες και γνώσεις διάσωσης σε έκτακτη ανάγκη

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να έχουν εκπαιδευτεί σωστά ούτως ώστε να γνωρίζουν πώς να παράσχουν πρώτες βοήθειες και πώς να βοηθήσουν τα άλλα παιδιά αλλά και τους συνανθρώπους τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η γνώση πρώτων βοηθειών είναι σωτήρια καθώς αποσκοπεί στη διατήρηση της ζωής, στην πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασης, στην ανακούφιση από τον πόνο και στη βοήθεια ανάνηψης.

Με χαρά ενημερωθήκαμε για το ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως χρήσιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι 326 μαθητές και οι 24 εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ανατολής Νέας Μάκρης πριν από λίγες ημέρες με την συνδρομή του Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δια ζώσης ένα Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του ΙΔΑΦΚ, του ΕΚΑΒ, του ERC και του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και Άσκηση Εκκένωσης από Σεισμό και Φωτιά με Πρότυπη Προσομοίωση.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και συγκρότηση της ομαδικότητας στην αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των μαθητών και προστασίας από φυσικά φαινόμενα με στόχο την απόκτηση εμπειρίας στην διαχείριση της έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές έκαναν ασκήσεις ετοιμότητες και εκπαιδεύτηκαν στην  πρόληψη της διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Απαραίτητες οι γνώσεις  για τη σωστή αντιμετώπιση του σεισμού στο σχολείο

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στην ανάγκη για ορθή και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας  και διαρκή εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου στα σχολεία.

Το 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας αναφέρουν μετά από έρευνα, πως θα ήθελαν να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα.

Μακάρι όλα τα σχολεία της χώρας να φιλοξενήσουν αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς η πρόληψη σώζει ζωές και το παιδί όσο καλύτερα ενημερωμένο και προετοιμασμένο είναι τόσο λιγότερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος.