Babymoon: Πώς να σχεδιάσετε το τέλειο ταξίδι πριν από τη γέννηση του μωρού σας

Εάν περιμενετε το πρώτο σας παιδάκι (ή το δεύτερο, το τρίτο) να γνωρίζετε, ότι η ζωή σας θα αναστατωθεί, με την καλή έννοια όμως. Εσείς και ο σύντροφός σας ετοιμαστείτε να αλλάζετε πάνες, να το ταϊζετε αργά τη νύχτα ή να το κοιμίζετε κλπ.

Όμως, ανάμεσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό και την αγωνία της νέας άφιξης -συν την ψυχολογική προετοιμασία- μία χαλάρωση με διακοπές πριν τη γέννηση – το λεγόμενο babymoon- ίσως να είναι αυτό που θα πρότεινε και ο γιατρός.

Έχετε ακούσει ποτέ για το babymoon; Ιδού τι χρειάζεται να γνωρίζετε, εάν χρειάζεστε λίγη χαλάρωση πριν από τον ερχομό του μωρού

Τι είναι το babymoon

Βabymoon είναι κάτι σαν το honeymoon, τον μήνα του μέλιτος δηλαδή, ήτοι διακοπές για χαρμόσυνα γεγονότα. Όμως, αντί να περνάτε χρόνο με το σύντροφό σας σε ένα ειδυλλιακό μέρος για να γιορτάσετε το γάμο σας, μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί αντιστοίχως, πριν από τη γέννηση του μωρού σας.
Αυτή η μοδα αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται δημοφιλής.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν έρχεται ένα μωρό, δύσκολα υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες για αποδράσεις. Οι μήνες που ακολουθούν τη γέννηση ενός νέου μωρού μοιάζουν με «τρενάκι του τρόμου». Σκοπός του babymoon είναι να περάσουν οι μέλλοντες γονείς λίγες ακόμη χαλαρές στιγμές οι δυό τους.

Ορισμένα ζευγάρια σχεδιάζουν το babymoon πριν από τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, έτσι για να ζήσουν τις τελευταίες τους διακοπές ως ζευγάρι καθεαυτό. Αλλά φυσικά, δεν υπάρχει κανόνας που να επιβάλλει, ότι μία φορά μπορείς να κάνεις αυτές τις διακοπές ή αποκλειστικά με τον σύζυγο. Μπορείτε να κάνετε babymoon σε όλες τις εγκυμοσύνες ή και μόνες σας, εάν θέλετε.

Πότε να κάνετε babymoon

Δεν υπάρχουν κανόνες που να συστήνουν το πότε. Μπορείτε να προγραμματίσετε την εκδρομή ή τον χρόνο που θέλετε ακόμη και στο τρίτο τρίμηνό σας. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να το ευχαριστηθειτε, το timing κατά κάποιο τρόπο είναι το παν.
Αν θέλετε να έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις, προσπαθήστε να σχεδιάσετε τις διακοπές αυτές, όταν θα νιώθετε καλύτερα, και οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται πιο καλά το δεύτερο τρίμηνο. Συνήθως, στο πρώτο υποφέρουν απο ναυτίες και σίγουρα το τελευταίο που θα θέλει μία μέλλουσα μαμά είναι να περάσει χάλια διακοπές.

Μία καλή, επίσης, ιδέα είναι να σχεδιάσετε το babymoon πριν από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε πιθανώς να νιώθετε πιο κουρασμένη και λιγότερο άνετα. Συν ότι πάντα υπάρχουν και οι πιθανότητς ενός πρόωρου τοκετού, που θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα σχέδιά σας.

Πού να πάτε

Το καλύτερο είναι να κάνετε ένα απλό ταξίδι. Μπορεί εσείς και ο σύντροφός σας να μιλούσατε πάντα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Μπορεί να νιώθετε αυτό που λέμε «ή τώρα ή ποτέ».

Για τους περισσότερους μέλλοντες γονείς είναι αρκετά καλό ναεπισκεφθούν μία ξένη χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους. Εξαρτάται από την κατάσταση της εγκυμονούσας και αν έχει υψηλού ρίσκου εγκυμοσύνη, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία εξόρμηση πιο κοντά στο σπίτι.

Εάν σκέφτεστε ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, ρωτήστε το γιατρό σας για τις απαραίτητες προετοιμασίες σχετικά με μία πολύωρη πτήση και αν είναι ασφαλείς οι χώρες που σκέφτεστε, προτού κάνετε τις κρατήσεις σας.

Γιατί να κάνετε babymoon

Είναι μία καλή ευκαιρία να μείνετε λίγο ακόμη μόνοι ως ζευγάρι. Και αυτό γιατί το μωρό εκτός από πολλές υποχρεώσεις, αυτά που χρειάζεται κοστίζουν και το πλάνο ενός ταξιδιού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Θα είναι μία εξαιρετική στιγμή, όχι μόνο για να επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας, αλλά και να καθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε. Εστιάστε ο ένας στον άλλον χωρίς άλλες σκέψεις

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια του babymoon

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος για να απολαύσετε ένα babymoon. Μερικά ζευγάρια απλά κάνουν τους τουρίστες στην πόλη τους. Βλέπουν αξιοθέατα και ανακαλύπτουν μέρη ακόμη και πολύ κοντά στο σπίτι τους.

Μπορείτε να χαρείτε τη φύση, να επισκεφθείτε ένα μουσείο ή μία πινακοθήκη, νοικιάστε ένα δωμάτιο κοντά σε μια λίμνη ή κάν’τε μασάζ για ζευγάρια. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε κράτηση σε ένα εστιατόριο που σας έχουν προτείνει ή να ανακαλύψετε τη γοητεία μίας γειτονικής πόλης.

Τα πάντα είναι στην καταχρηστική σας ευχέρεια. Και με ό,τι επιλέξετε, φροντίστε να είστε χαλαροί και άνετοι.

Μικρά tips

Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, κλείστε μία απευθείας πτήση και γενικότερα επιλέξτε κοντινούς προορισμούς.

Η εγκυμοσύνη κουράζει πιο εύκολα, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, όσο λιγότερη ώρα στο αεροπλάνο, τόσο καλύτερα.  Φροντίστε να έχετε τσεκάρει την ασφάλεια υγείας σας και να φροντίσετε εκεί που θα πάντε να υπάρχει κοντά ένα νοσοκομείο για παν ενδεχόμενο.

Χαλαρώστε, κάντε και κάποιες δραστηριότητες, αλλά γενικότερα αποφύγετε να εξαντληθείτε.  Τέλος να είστε ρεαλιστές με τον προϋπολογισμό σας. Κάντε ένα πλάνο που θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά.

Δεν θελει κόπο, θέλει τρόπο και διάθεση!