Δ. Αθηναίων: Κλείστε ραντεβού για δωρεάν μαστογραφίες

Ο Δήμος Αθηναίων με την Διεύθυνση Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας, παρέχει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Άγιοι Ανάργυροι”  και με τη στήριξή του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας.

Μην αμελείς τη μαστογραφία

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στα 7.500. Η ασθένεια παρά την υψηλή της συχνότητα, αποτελεί ολοένα και μικρότερη απειλή για τη ζωή, καθώς η πρόοδος της ιατρικής έχει οδηγήσει σε περισσότερο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπείες. Επιπλέον, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις αυξάνονται συνεχώς, κάτι που συντελεί στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου όπου οι θεραπείες είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Η ακριβέστερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή (ψηφιακή μαστογραφία).

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων

«Το μήνυμα για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ο Δήμος Αθηναίων, το στέλνει με πράξη και στοχευμένες δράσεις. Είναι ένα μήνυμα που χρειάζεται διαρκώς συμμαχίες για να δυναμώνει αλλά και οργανωμένη προσπάθεια για να μην υπάρξει καμία γυναίκα χωρίς ενημέρωση και πρόσβαση στην Υγεία» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κλείσεις ραντεβού

Με γνώμονα την τεράστια σημασία της προληψης, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα  δωρεάν μαστογραφικών ελέγχων στο κτίριο του Συλλόγου Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Άγιοι Ανάργυροι” που βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι στις εξής ημερομηνίες:

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Τετάρτη 04 Νοεμβρίου 2020  

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου  2020

Τηλέφωνο για ραντεβού: 210-3626587 – 1ο Δημοτικό Ιατρείο, Σόλωνος 78 (καθημερινές 09:00-17:00)       

Τα ραντεβού θα κλείνονται  με σειρά προτεραιότητας.

                       

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο 

  • Ηλικία γυναικών από 40 έως 69 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).
  • Να φέρουν μαζί προηγούμενη μαστογραφία, ταυτότητα και μάσκα.

Τι είναι η μαστογραφία;

Είναι μια εξέταση των μαστών, η οποία σώζει ζωές! Μαζί με την κλινική εξέταση του μαστού, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του στήθους κατά 30 με 40%.

Τι δείχνει;

Με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πολύ πριν υπάρξει κλινικό εύρημα. Η εξέταση μπορεί να δείξει τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα μικρούς όγκους, στο στήθος μιας γυναίκας πολύ πριν η ίδια ή ή το γιατρό της το καταλάβουν με την ψηλάφηση.

Πονάει και πόσο διαρκεί;

Μη φοβάσαι, είναι μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί μόλις 15 λεπτά και η ενόχληση, στην πλειονότητα των γυναικών, είναι ανεπαίσθητη. Αυτό που θα αισθανθείς είναι μια ελαφρά πίεση. Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις, όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό πονάκι. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως ο πόνος είναι παροδικός και όχι αφόρητος.