Το σωστό παιχνίδι στα χέρια του παιδιού σου σήμερα αποτελεί υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο

Όταν η Έρικα ήταν παιδί σίγουρα δεν είχε σκεφτεί, ότι κάποια μέρα θα γινόταν θαλάσσιος μηχανικός, θα βουτά σε μεγάλα βάθη με το υποβρύχιό της και θα συνεργάζεται ως υποθαλάσσια ερευνήτρια με τον οργανισμό National Geographic, συμβάλλοντας στην προστασία και τη βελτίωση του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος.

Όπως η ίδια παραδέχεται, όμως, μεγαλώνοντας στο νησί της Χαβάης ο χρόνος της μέσα στο νερό ήταν ατελείωτος και το χόμπι της δεν ήταν άλλο από το να… σκαλίζει μηχανές που με κάποιον τρόπο θα κατάφερναν να κολυμπήσουν!

Διαβάζοντας την ιστορία της, αναρωτήθηκα ειλικρινά αν τα παιδιά στην Ελλάδα -σε μια χώρα με αξιοθαύμαστο υποθαλάσσιο πλούτο- γνωρίζουν τι θα πει θαλάσσιος μηχανικός κι αν μπορούν να φανταστούν, ότι θα μπορούσαν κάποτε να ασχοληθούν με μία τέτοια επιστήμη που όχι μόνο δημιουργεί νέες τεχνολογίες, μα και προσφέρει στο οικοσύστημα, δίνοντας λύσεις που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Να ασχοληθούν με κάτι που θα γεμίζει και τα ίδια με αφάνταστο ενθουσιασμό και ικανοποίηση, όπως την Έρικα Μπέργκμαν.

Αναρωτήθηκα, αν εμείς οι γονείς έχουμε τα μέσα να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών μας: Να τους δείξουμε έναν λιγότερο περπατημένο δρόμο, ο οποίος όμως μπορεί να τα οδηγήσει πιο μακριά από όσο έχουν και τα ίδια φανταστεί. Και αναζήτησα τον ιδανικό τρόπο για να το πετύχουμε αυτό.

Παρακολουθώντας την ιστορία της Έρικα, τα ενδιαφέροντά της ως παιδί, την πορεία των σπουδών της και τον ρόλο της σήμερα στην ομάδα του National Geographic και ακολουθώντας, με τον ίδιο τρόπο, άλλους ερευνητές που εργάζονται στη φύση σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησα πως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φανταζόμαστε: Η βαθιά αγάπη των παιδιών για τα ζώα και η φυσική τους έφεση να δημιουργούν, να κατασκευάζουν με τα ίδια τους τα χέρια, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους εμείς οι γονείς οφείλουμε να χτίσουμε.

Και επειδή χτίσιμο χωρίς τουβλάκια δεν γίνεται, η επιλογή του σωστού παιχνιδιού που θα αποτελέσει θεμέλιο στις μελλοντικές επιλογές των παιδιών μας αποτελεί μονόδρομο: Τα αγαπημένα μας LEGO® παιχνίδια κερδίζουν για ακόμα μια φορά το χειροκρότημα και την εμπιστοσύνη μας, χάρη σε μια νέα σειρά που δίνει έμφαση στο περιβάλλον, στα ζώα της ζούγκλας και στην υποθαλάσσια ζωή.

Η νέα σειρά LEGO Friends Ζούγκλα, λοιπόν, συνεργάστηκε με τους εξερευνητές του National Geographic. Εμπνεύστηκε από τις αληθινές ιστορίες τους, μοιράστηκε το πάθος τους για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά και για την ανακάλυψη ακόμα περισσότερων μυστικών του και κάλεσε τα παιδιά να τους κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, όπως Μπορούν τα ζώα που γεννιούνται σε αιχμαλωσία να επιστρέψουν στην άγρια ​​φύση;, στο οποίο απάντησαν:

Είναι δύσκολο να απελευθερώσετε τα πάντα που γεννιούνται σε ζωολογικούς κήπους, πίσω στη φύση. Πρέπει να μάθουν πώς να επιβιώνουν σε έναν νέο τόπο που έχει άφθονο μπαμπού για φαγητό και κρυφές περιοχές για να κρύψουν τα μικρά τους, οπότε η εύρεση της σωστής περιοχής μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Μέσα από τα LEGO σετ με το σήμα National Geographic τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να γνωρίσουν πλάσματα χαριτωμένα και άγρια, πλάσματα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή που χρειάζονται άμεσα την προστασία μας (όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας και άλλα σπάνια ψάρια του βυθού), αλλά και να κατασκευάσουν τα καταφύγιά τους και να δώσουν δημιουργικές λύσεις για τη φροντίδα τους, σύμφωνα πάντα με τις έγκυρες πληροφορίες και τις οδηγίες των ερευνητών που θα βρουν στη συσκευασία του κάθε κουτιού!

Πρόκειται για μια απίθανη, συναρπαστική σειρά παιχνιδιών, η οποία αφενός γοητεύει τα παιδιά με τα άκρως εντυπωσιακά ζώα (φανταστείτε ότι ο καρχαρίας ανοίγει το στόμα και χωρά μια μικρή φιγούρα στην κοιλιά του!), ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία τους, αφού τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν κλινικές και σταθμούς φροντίδας, με φιγούρες-γιατρούς και οδηγούς. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα “σενάρια” που οι δημιουργοί των σετ LEGO έχουν εμπνευστεί για το φανταστικό παιχνίδι των παιδιών, είναι επηρεασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές του National Geographic -όπως, άλλωστε, και οι λύσεις που έχουν να δώσουν σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Πάρτε μια ιδέα παρακάτω:

Το σύνθημα “Υπάρχει πάντα ένας δημιουργικός τρόπος για να λύσεις ένα οποιοδήποτε πρόβλημα και πολλές φορές αυτό είναι που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο”, στο οποίο είναι βασισμένη η νέα αυτή σειρά παιχνιδιών, μπορεί να ακούγεται ως απλοϊκό κάλεσμα για ένα μικρό παιδί, με το σωστό παιχνίδι, όμως, γίνεται έστω και υποσυνείδητα μια υπόσχεση ζωής για το μέλλον του.