Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένο μωρό με γρίπη Η1Ν1 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

«Γέφυρα» ζωής στήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου για ένα βρέφος μόλις 18 μηνών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Τρίκαλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το 18 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται διασωληνωμένο καθώς βρέθηκε θετικό στον ιό της γρίπης Η1Ν1. Τα κρούσματα της γρίπης H1N1 στην περιοχή είναι δεκάδες από τις αρχές του έτους και οι γιατροί εξακολουθούν να προτρέπουν στο να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Αρχικά το βρέφος μεταφέρθηκε από ιδιώτη παιδίατρο στο Γ.Ν. Τρικάλων όπου οι ιατροί της Παιδιατρικής και του Αναισθησιολογικού έδωσαν μάχη να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του για να διακομιστεί στη Λάρισα αρχικά και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalavoice.gr.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Η1Ν1

Ο ιός Η1Ν1 μεταδίδεται κυρίως με μικρά σταγονίδια τα οποία ίπτανται σε αρκετή απόσταση. Ο τρόπος αυτός ευνοεί την εύκολη μετάδοση στα άτομα που ευρίσκονται αρκετές ώρες στον ίδιο χώρο με τον πάσχοντα, όπως τα άλλα μέλη της οικογένειας και οι συμμαθητές. Η μετάδοση του ιού αρχίζει μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 3-7 ημέρες. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της γρίπης και στη δημιουργία επιδημιών. Στις ηλικίες αυτές λόγω της παραμονής για πολλές ώρες στο σχολείο μολύνεται μεγάλος αριθμός παιδιών, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδουν την νόσο στους ενήλικες.

Γονείς, αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να δώσετε προσοχή

Τα συμπτώματα της γρίπης H1N1 μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων συνηθισμένων ιογενών λοιμώξεων. Πολλές φορές μάλιστα όλες οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού χαρακτηρίζονται σαν γρίπη.

Η γρίπη εκδηλώνεται με αιφνίδιο υψηλό πυρετό ο οποίος συνοδεύεται συχνά από πονοκέφαλο, μυαλγίες και ξηρό βήχα.

Στη συνέχεια εμφανίζονται πόνος στο λαιμό, καταρροή, ενώ ο βήχας επιδεινώνεται.

Μερικά παιδιά εμφανίζουν κόκκινα μάτια, κοιλιακούς πόνους και εμετούς.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι σπάνιο να εμφανίζουν υψηλό πυρετό με ελάχιστα άλλα συμπτώματα.

Ο πυρετός διαρκεί 3-5 ημέρες ενώ ο βήχας και η ρινίτιδα επιμένουν για αρκετές ημέρες.

Τα παιδιά, αν και προσβάλλονται πολύ εύκολα από τη γρίπη, νοσούν πιο ελαφρά από τους ενήλικες.

Μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά «περνούν τη γρίπη στο πόδι» αφού οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.