Δίκτυο Αναδόχων Γονέων: Είχαμε προειδοποιήσει για την κατάσταση στα ορφανοτροφεία – Εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών

Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε ορφανοτροφείο της Αττικής - Τι αποκάλυψε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Σοκάρουν όσα περιέγραψε για την εγκατάλειψη των παιδιών στα ιδρύματα παιδικής προστασίας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, μιλώντας στο Open, η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» Ελένη Γεώργαρου.

Όπως εξήγησε η κα Γεώργαρου, η ίδια και το σωματείο του οποίου ηγείται έχουν σαφή εικόνα για το θέμα, καθώς «μεταξύ των σκοπών μας είναι η παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στα ιδρύματα».

Και όπως είπε, «θα διαφωνήσω με την υπουργό» Δόμνα Μιχαηλίδου που είχε νωρίτερα παρουσιάσει μία εικόνα αιφνιδιασμού της κυβέρνησης.

Τα παιδιά είναι στο έλεος των κακών διοικήσεων και των κακών υπαλλήλων

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

«Επανειλημμένα έχω απευθυνθεί στο υπουργείο … Λείπουν οι συστηματικοί έλεγχοι … Τα παιδιά είναι στο έλεος των κακών διοικήσεων και των κακών υπαλλήλων», τόνισε η κα Γεώργαρου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλα δεν κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει».

«Στις 24 Απριλίου έστειλα επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και κοινοποίησα στην κα Μιχαηλίδου», όπως αποκάλυψε η κα Γεώργαρου, όπου αναγραφόταν «επί λέξει: “Επειδή ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση όλων των ανηλίκων που ζουν στα ιδρύματα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας και του αποκλεισμού, επειδή φοβούμαστε προβλήματα αυθαιρεσίας και κακής μεταχείρισης στα παιδιά, ζητούμε από εσάς προσωπικά να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους“».

«Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων ότι τα παιδιά, ειδικά κατά το χρόνο της πανδημίας, βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν επιτρεπόταν κανείς να μπει μέσα σε ίδρυμα. Δεν ξέραμε πώς ζούσαν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν παρακολουθούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην οποία είχε προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το αν αυτά τα παιδιά συμμετέχουν στην εκπαίδευση ή δεν συμμετέχουν».

«Κανείς δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το λέμε ευθαρσώς».

«Κανείς δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το λέμε ευθαρσώς, σε καμιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει οργανωμένο τμήμα κοινωνικών συμβούλων που να προστατεύει τα παιδιά … τα ιδρύματα παιδικής προστασίας λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις λειτουργίας. Αν θέλετε εσείς κι εγώ, αύριο κάνουμε ένα σωματείο με 18 φίλους μας και ανοίγουμε μία δομή “παιδικής προστασίας”. Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός. Αυτά τα παιδιά η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια … σαν να είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας».

Τι απαντά η Δόμνα Μιχαηλίδου

Νωρίτερα η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά στην εκπομπή ανέφερε ότι πρακτικά ήταν τυχαίο ότι η καταγγελία εντοπίστηκε άμεσα στα εισερχόμενα έγγραφα του υπουργείου. «Όλα τα έγγραφα που έρχονται στο υπουργείο, δεν είναι σε θέση οι συνεργάτες μου κι εγώ να τα βλέπουμε την ίδια ημέρα … θα μπορούσαμε να την έχουμε εβδομάδες, μήνες, να μην την έχουμε διαβάσει», όπως περιέγραψε.

Νέες αποκαλύψεις για το ορφανοτροφείο: Έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες

Νομικές διαδικασίες έχουν ήδη κινηθεί κατά του ορφανοτροφείου όπου κακοποιούνταν παιδιά, μετά τις καταγγελίες για τη διαβίωση τους, ενώ έχει παγώσει και χρηματοδότησή του.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά από καταγγελία πρώην εργαζομένης.

«Οι γυναίκες που δουλεύουν στον φορέα αυτό, ασκούσαν σωματική βία στα συγκεκριμένα παιδιά. Μάλιστα, υπήρχε αποθήκη τιμωρητήριο, τα οποία πήγαιναν εκεί όταν έκαναν κάτι. Και ακόμα, εξίσου αν όχι περισσότερο σοκαριστικό… υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών, μεταξύ αγοριών στην ηλικία των 7 με 11, σεξουαλικές σχέσεις μπροστά σε εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μιχαηλίδου. 

Σύμφωνα με την υπουργό στην καταγγελία δεν αναφέρεται εάν οι εργαζόμενοι έβαζαν τα παιδιά να προχωρήσουν σε αυτές τις πράξεις, ωστόσο, μιλά για πολύ συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις και σχέσεις μεταξύ αγοριών, ηλικίας 7, 8, 9, 10 ετών. Οι πράξεις αυτές γίνονταν μπροστά σε εργαζόμενες, οι οποίες δεν αντιδρούσαν, ούτε παρείχαν συμβουλευτική στα παιδιά. 

Η κα Μιχαηλίδου αποκάλυψε, δε, ότι και η διεύθυνση γνώριζε για το τι συνέβαινε εντός του ορφανοτροφείου, παραμένοντας άπραγη. «Τα γνώριζε όμως από ότι φαίνεται και η διοίκηση, γιατί κάποιος μπορεί να πει ήταν κάποιοι μεμονωμένοι εργαζόμενοι, που πρέπει αυτοί να διωχθούν και η διοίκηση δεν ήξερε. Από την στιγμή που ξεκινά η έρευνα και ξεκίνησε πολύ γρήγορα καταγγέλλονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα οπότε σύμφωνα και ευτυχώς που περάσαμε το νόμο αυτό δυο μήνες πριν, γιατί μέχρι πριν δυο μήνες δεν υπήρχε από την στιγμή που έχουν καταγγελθεί τα άτομα αυτά και μόνο η καταγγελία τους τα καθιστά ικανά να σταματήσουν να δουλεύουν εκεί πέρα.» 

«Ευτυχώς η εισαγγελέας ανταποκρίθηκε απευθείας, πήρε τηλέφωνο την φροντίστρια, έφυγε από την ώρα της εξέτασης και τα πέντε παιδιά μέχρι σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα νομίζω θα είναι στο Παίδων όπου εξετάζονται τόσο σωματικά όσο και ψυχιατρικά», είπε.