ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ψωμί από γνωστό σούπερ μάρκετ λόγω μούχλας

Στην απόσυρση, για προληπτικούς λόγους, του αρτοσκευάσματος σίκαλης σε φέτες “Maitre Jean Pierre Rye Bread 500 γρ.”, που παράγεται από την εταιρεία Harry-Brot, προχώρησε η εταιρεία Lidl Hellas.

Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής πληροφόρησης από καταναλωτή και σε συνέχεια εσωτερικών μακροσκοπικών ελέγχων από την εταιρεία για την παρουσία ευρωτίασης (μούχλας) σε μεμονωμένα τεμάχια του προϊόντος “Maitre Jean Pierre Rye Bread 500g”, με ημερομηνίες λήξεις 19.09.2018, 26.09.2018 και 03.10.2018 που παράγεται από την εταιρεία Harry-Brot GmbH, η Lidl Hellas προχώρησε, για προληπτικούς λόγους, στην απόσυρση του προϊόντος.

«Η Lidl Ηellas έχοντας δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες της και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων της, παρακαλεί τους πελάτες της που έχουν αγοράσει το προϊόν, να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα της εταιρείας, λαμβάνοντας φυσικά το αντίτιμο της αγοράς του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τι θα συμβεί αν φάτε τρόφιμα που έχουν πιάσει μούχλα

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ελάχιστες οι φορές που επιτρέπεται να καταναλώσουμε φαγητό που έχει πιάσει μούχλα, ακόμα και αν οπτικά, φαίνεται εντάξει. Όπως λένε, όταν το τρόφιμο ή το φαγητό μουχλιάσει σε μια περιοχή, δε σημαίνει ό,τι έχει χαλάσει μόνο εκεί, αλλά ό,τι η μούχλα έχει προχωρήσει πιο βαθιά και ας μη διακρίνεται αλλοίωση στο υπόλοιπο τμήμα.

Η έκθεση σε τέτοιους είδους τροφές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι μούχλα παράγει ένα είδος ουσιών, τις μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλεργίες, αλλά και να ρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, μια εξ αυτών των μυκοτοξινών, η αφλατοξίνη, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να εντοπίζουμε τη μούχλα μόνο μέσω της οπτικής επαφές με τα τρόφιμα και όχι με την όσφρηση, καθώς κινδυνεύουμε να εισπνεύσουμε σπόρια μούχλας.  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να καταλάβετε αν μια τροφή έχει πιάσει μούχλα, τότε δείτε αν μοιάζει βρεγμένη και αν ναι, πετάξτε την διότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπου η μούχλα δεν καταστρέφει ολόκληρο το τρόφιμο. Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί είναι ασφαλή στην κατανάλωση, διότι συνήθως η μούχλα είναι κυρίως τοπική.  Αυτό που έχετε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση, είναι να κόψετε το αλλοιωμένο σημείο, σε βάθος 2,5 εκατοστών από το υπόλοιπο τρόφιμο, ώστε να το καθαρίσετε.  Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των σκληρών αλλαντικών, όπως το σαλάμι και το καπνιστών ζαμπόν. Η μούχλα δεν καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά, όμως τα κομμάτια που θα κόψετε, φροντίστε να τα πετάξετε απευθείας στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη ή να τα αφήσετε στο τραπέζι, διότι έτσι κινδυνεύετε από την εξάπλωση σποριών της.