«Έφυγε» ο πολυβραβευμένος δημιουργός των «Τομ και Τζέρι» και «Ποπάυ» Gene Deitch

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους βασικούς δημιουργούς των αγαπημένων κινουμένων σχεδίων των παιδικών μας χρόνων «Popeye» και «Tom & Jerry», ο Αμερικανο-Τσέχος Gene Deitch, σε ηλικία 95 ετών.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον εκδότη του, Petr Himmel, σύμφωνα με τον οποίο ο Gene πέθανε απροσδόκητα το βράδυ της 16ης Απριλίου. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάποια συγκεκριμένη αιτία θανάτου, γι’ αυτό και δηλώθηκαν φυσικά αίτια.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ εικονογράφος, σκηνοθέτης και animator γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1924 στο Σικάγο από Τσέχους γονείς, ενώ αργότερα μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Εκεί, εργάστηκε στη Βόρεια Αμερικανική Αεροπορία, σχεδιάζοντας μακέτες αεροσκαφών.

Στην καριέρα του στο animation πήρε πολλά σημαντικά βραβεία. Υπηρέτησε ως δημιουργικός σκηνοθέτης των Terrytoons της 20th Century Fox δημιουργώντας πολλούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Το 1959 επέστρεψε στην Πράγα όπου δημιούργησε την δική του εταιρεία, καθώς και την ταινία μικρού μήκους «Munro» που του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους το 1960. Υπήρξε δε υποψήφιος για το συγκεκριμένο βραβείο δυο ακόμα φορές το 1964 για τα «Here’s Nudnik» και «How to Avoid Friendship». Το 2004 τιμήθηκε με το Winsor McCay Award για την συνολική προσφορά του στο animation.

Δείτε τη μικρού μήκους ταινία Munro εδώ:


Η σειρά «Tom & Jerry» έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου του 1940, ενώ ο Deitch συνέχισε να γράφει επεισόδια έως το 1962. Από το 1960 έως το 1963 σκηνοθέτησε τα επεισόδια του «Popeye». Και οι δύο αυτές σειρές αποτελούν τηλεοπτικό ορόσημο των παιδικών μας χρόνων…

Ο Deitch, δύο φορές παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, πέθανε στο διαμέρισμά του στην Πράγα. Το τελευταίο του post στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δεν θα μπορούσε να μη σχολιάζει την επικαιρότητα, ωστόσο τόσο η οικογένεια όσο και οι συγγενείς του επισημαίνουν ότι ο θάνατός του δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό:

GLAD TO MEET YOU! I AGREE! IT'S A DEAL! I just watched Smrconish do a survey on a germ-free substitute for the age old…

Gepostet von Gene Deitch am Samstag, 11. April 2020