Αυτά είναι τα ταξίδια που κανείς δεν θα καταφέρει να μας στερήσει σε καμία καραντίνα… – Γράφει ο συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας

Αυτά είναι τα ταξίδια που κανείς δεν θα καταφέρει να μας στερήσει σε καμία καραντίνα… – Γράφει ο συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας

Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, έχει πει το εξής: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» Γιατί πολύ απλά για κάποιους ένα βιβλίο, είναι ένας μικρός παράδεισος.

 Γράφει ο συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας

Αυτή την εποχή διανύουμε μια διαφορετική πραγματικότητα η οποία μας έχει αναγκάσει να αναθεωρήσουμε πολλά προηγούμενα δεδομένα. Θα ήταν αυτή η καταλληλότερη περίοδος για να βάλουμε την συντροφιά ενός βιβλίου, κόντρα στην μοναξιά της απομόνωσης. Αναλογιστείτε πόσες κενές ώρες θα μπορούσαμε να γεμίσουμε με την παρουσία του, τώρα που οι άνθρωποί μας απουσιάζουν με τον έναν η τον άλλο τρόπο, από τη ζωή μας.

Τα βιβλία μας δίνουν την απόσταση και το χρόνο που χρειαζόμαστε ώστε να αποφορτίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση. Αποτελούν ένα ιδανικό καταφύγιο για να βρούμε την ηρεμία, τις ισορροπίες, αλλά και να διαθέσουμε πολύτιμο χρόνο στον εαυτό μας. Γιατί με τα βιβλία δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Ειδικά με εκείνα που μας κάνουν να τα ερωτευτούμε και να παραδοθούμε στο ταξίδι τους χωρίς όρους. Γιατί το διάβασμα είναι ένα ταξίδι που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή εσύ θέλεις. Μοναχικό και ταυτόχρονα όχι…

Τα βιβλία δίνουν φτερά στην φαντασία και χρωματίζουν την μονότονη πραγματικότητα μας. Σαλπάρουμε μαζί τους ανοίγοντας πανιά για κόσμους νέους. Ζωγραφίζουμε πρόσωπα και ως άλλοι γλύπτες, πλάθουμε την μορφή τους με τα χέρια της ψυχής μας. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τους μυριάδες λέξεις ξεχύνονται μπροστά στα μάτια μας ζητώντας μας να τις ακολουθήσουμε στο ξέφρενο ταξίδι τους. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στην μαγεία τους και το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνουμε πιστοί συνοδοιπόροι τους.

Το μυαλό μας όπως και κάθε μυς του σώματος μας, χρειάζεται να παραμένει ενεργό και υγιές. Το διάβασμα είναι ένας τρόπος για να το κρατάμε σε εγρήγορση και να μην το αφήνουμε να αδρανήσει.

Ένα καλό βιβλίο, μπορεί επίσης να αποδειχθεί άριστος σύμμαχος ενάντια στο άγχος που βιώνουμε καθημερινά. Ξεκινώντας να βυθιζόμαστε στην ιστορία του, το μυαλό μας χαλαρώνει και αυτομάτως αποβάλλει όλους τους στρεσογόνους παράγοντες οι οποίοι βλάπτουν την υγεία μας.

Η πλοκή και οι χαρακτήρες μιας ιστορίας ενισχύουν την μνήμη, εφόσον το μυαλό καλείται να συγκρατήσει πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες που έχουν σημασία για την εξέλιξη της. Η κριτική και αναλυτική μας σκέψη βελτιώνεται, όσο προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους χαρακτήρες του βιβλίου και να μαντέψουμε την υπόθεσή του.

Το βιβλίο αποτελεί το εισιτήριο για πολλά μαγικά ταξίδια του μυαλού.

Σκεφτείτε με πόσα πράγματα καταπιανόμαστε καθημερινά και πόσο διασπάται η προσοχή μας από τα χιλιάδες ερεθίσματα που δεχόμαστε. Ίντερνετ, social media, μηνύματα και τηλέφωνα αποσπούν το μυαλό μας δημιουργώντας του μια διαρκής σύγχυση. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στην περίπτωση του βιβλίου, καθώς όταν απορροφηθούμε από αυτό, δεν μας επηρεάζει τι συμβαίνει γύρω μας. Η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε ένα σημείο, βοηθώντας την ανάπτυξη της συγκέντρωσης μας.

Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμά του είναι η συνεχόμενη τροφή για σκέψη που προσφέρει στον πεινασμένο μας νου.

Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα βιβλίο. Κάντε το δώρο στους αγαπημένους σας. Επιβιβαστείτε όλοι μαζί στην άτρακτο του και επιτρέψτε του να σας εκτοξεύσει στο δικό του σύμπαν. Το ταξίδι, τώρα ξεκινάει…

Περισσότερα για τον Κώστα Kρομμύδα στο www.kostaskrommydas.gr ή ακολουθήστε τον στα social media.

Instagram (https://www.instagram.com/krommydaskostas/)

Facebook https://www.facebook.com/KROMMYDASKOSTA

Ροή Ειδήσεων