Κώστας Κρομμύδας: “Βγάλτε τα «σκουπίδια» από τη ζωή σας”

Κώστας Κρομμύδας: "Βγάλτε τα «σκουπίδια» από τη ζωή σας"

Με αφορμή τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του χορογράφου-influencer Τάσου Ξιαρχό, με την ευχή όλων σύντομα η ελληνική κοινωνία να αποκτήσει την ωριμότητα να μη θεοποιεί τη ρηχότητα και άτομα στα οποία απουσιάζει το ήθος, παραθέτουμε το εξόχως αλληγορικό και τόσο ουσιαστικά αληθινό κείμενο το συγγραφέα-ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα.

“Άνοιξα ένα τετράδιο και κοίταξα τις μπλε του ρίγες. Εκείνες τις οριζόντιες γραμμές που μεγάλωναν αισθητά το λευκό του φόντο. Πήρα κι ένα μολύβι, λεπτό, με κάθετες ρίγες που έδειχνε ψηλό κι αγέρωχο και το ακούμπησα πάνω τους. Σαν να περίμεναν αυτή την ένωση, χωρίς να περιφρονεί το ένα το άλλο, χωρίς να κρίνουν, με άφησαν να γράψω για ανθρώπους που δεν μένουν αψεγάδιαστοι στο χρόνο. Για ανθρώπους που ξέρουν να γελούν και να κλαίνε με ψυχή, να αγαπούν, να ερωτεύονται, να ονειρεύονται,να απελπίζονται, να πληγώνονται… Να ζουν.

Τι σημασία είχε το χρώμα των μαλλιών τους, το ύψος ή η κορμοστασιά τους;

Με άφησαν να γράψω ιστορίες ανθρώπων που δεν ήταν μόνο εικόνες, μα είχαν φροντίσει να σμιλεύσουν τον χαρακτήρα τους και την συμπεριφορά τους. Τι σημασία είχε το χρώμα των μαλλιών τους, το ύψος ή η κορμοστασιά τους; Τι σημασία είχε πώς τους έβλεπαν οι γύρω;

Σημασία είχε πως ο κάθε ένας είχε να διηγηθεί την δική του ιστορία που πολλές φορές δεν την βαστούσαν οι μπλε ρίγες. Σημασία είχε πως το στητό μολύβι πολλές φορές τσάκισε σαν έγραφε τα βιώματα τους.

Πήρα το τετράδιο και έδωσα να το διαβάσουν όλοι εκείνοι που περιφρόνησαν το εξώφυλλό του. Δάκρυσαν σαν χάθηκαν στους οριζόντιους μπλε δρόμους που τους είχα βάλει να βαδίσουν, μου ζήτησαν να σβήσω με την γόμα τις αλήθειες που αντίκρισαν.

Να μην πονούν, να μην ντρέπονται που βιάστηκαν να κρίνουν. Επειδή τώρα γνώριζαν πως δεν κάνει η εικόνα τον άνθρωπο, αλλά η πορεία που ακολουθεί πάνω στις οριζόντιες και κάθετες γραμμές που του εμφανίζει η ζωή.
(Βγάλτε τα «σκουπίδια» από τη ζωή σας)

Kostas Krommydas
Author & Actor
www.kostaskrommydas.gr

Διαβάστε επίσης

Self-test εδώ, self-test εκεί… πού είναι το self-test;

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μεταμόρφωσε αυτό το Δημοτικό σχολείο σε ένα πολύχρωμο στέκι!

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Ο θηλασμός είναι δώρο ζωής για όλα τα μωράκια