Έγινες πρόσφατα μπαμπάς; Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις μια όμορφη σχέση με το μωρό

Ο ερχομός ενός μωρού αποτελεί πρόκληση για την οικογένεια καθώς από την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν οι ισορροπίες και το πρόγραμμα του ζευγαριού αναδιαρθρώνεται σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν όσο τοο δυνατόν καλύτερες στις ανάγκες της φροντίδας του νεογέννητου.

Κι αν για πολλούς η ενασχόληση με το μωρό τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες θεωρείται καθήκον μόνο των μαμάδων, ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε αυτή τη στερεοτυπική αντίληψη καθώς  η γονεϊκότητα αποτελεί κοινή υπόθεση και ευθύνη του ζευγαριού.

Με άλλα λόγια, μπαμπάδες σηκώστε τα μανίκια, δείξτε προθυμία και αναλάβετε  ουσιαστικό και ισότιμο ρόλο στην καθημερινή φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειά σας. Μην περιμένετε να εμπλακείτε στην περιποίηση του μωρού μόνο όταν και εφόσον σας ζητηθεί. Δείξτε προθυμία, αναλάβετε πρωτοβουλίες και δείξτε ότι πραγματικά επιθυμείτε να έχετε ενεργό συμμετοχή στην ανατροφή του μωρού.

Εκτός από την ψυχική στήριξη που προσφέρει στη σύντροφό του, η αλήθεια είναι ότι ένας μπαμπάς αναπτύσσει το δεσμό με το μωρό του από τη στιγμή της γέννησης με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο – εξίσου σημαντικό με αυτόν της μητέρας.  Το Infokids.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους ο νέος μπαμπάς θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το μωράκι του από τις πρώτες κιόλας μέρες της γέννησής του.

  1. Κάνε χρήση της άδειας πατρότητας και των εργασιακών προνομίων που απολαμβάνουν οι μπαμπάδες

Μην αμελείς την οικογενειακή σου ζωή εις βάρος της επαγγελματικής. Από τη στιγμή που έγινες μπαμπάς οι εργασιακές σου υποχρεώσεις έχουν αλλάξει και πλέον τα οικογενειακά σου καθήκοντα προστατεύονται από το νόμο. Η γονική άδεια αφορά και τους μπαμπάδες οι οποίοι πλέον δικαιούνται να παίρνουν άδεια πατρότητας με τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Αξιοποιώντας την εργατική νομοθεσία που σε προστατεύει είτε εργάζεσαι στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα καλό θα είναι να μελετήσεις και να κάνεις χρήση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την πατρική σου ιδιότητα. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών καθώς και η άδεια πατρότητας είναι δυο σημαντικές παροχές που πρέπει να τις αξιοποιήσεις. Έχοντας λοιπόν καλυφθεί από το επαγγελματικό σου περιβάλλον ότι δεν δημιουργείται θέμα με το να κάνεις χρήση των προνομίων ττης πατρότητας, δεν έχεις παρά να αφιερώνεις το νέο ελεύθερο σου χρόνο στο μωράκι σας. Παίξτε, κάντε πράγματα μαζί, τάισέ το, κοιμηθείτε και γενικότερα μοιραστείτε όμορφες οικογενειακές στιγμές. Και μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο περάσετε μαζί με το μωράκι σας στις πρώτες του στιγμές τόσο ευκολότερα θα δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

     2. Να είσαι  στο πλευρό του μωρού τόσο στα γέλια όσο και στις δύσκολες στιγμές

Είναι γεγονός ότι όλοι απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο με το μωρό όταν αυτό είναι χαρούμενο, ευδιάθετο και έχει όρεξη για παιχνίδια. Βέβαια, τα μωρά όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν μια ενιαία θετική ψυχολογία όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα να είναι πάντα θετικά σε ότι πρέπει να κάνουν. Σαν καλός μπαμπάς που θέλεις να γίνεις οφείλεις να δίνεις το παρών τόσο στο παιχνίδι όσο και στις ζόρικες στιγμές. Να το κάνεις μπανάκι, να του αλλάξεις την πάνα, να καθαρίσεις τον εμετό ή τις γουλίτσες, να το καθησυχάσεις όταν κλαίει, να του κάνεις μασάζ όταν υποφέρει από κολικούς, να το κοιμίσεις στην αγκαλιά σου. Όσο περίεργο κι ανα φαίνεται το μωράκι ξέρετε ποιον και πότε τον έχει δίπλα του.

3. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι υπόθεση παίξε γέλασε. Απαιτεί γερό στομάχι, πείσμα και παραδοχή ότι δεν γεννιόμαστε γονείς αλλά γινόμαστε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του παιδιού μας. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να φέρεις εις πέρας τις πατρικές σου υποχρεώσεις ή θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πατρικό σου ρόλο μην κατηγορείς τον εαυτό σας για τυχόν παραλείψεις λόγω άγνοιας αλλά αντιθέτως κλείσε ένα ραντεβού με έναν ειδικό σε θέματα οικογενειακών σχέσεων και ανατροφής παιδιών.

4. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου 

Μπορεί το ένστικτο να αποτελεί “προνόμιο” των μαμάδων και πολλοί να το επικαλούμαστε δικαιολογώντας καθετί που κάνει μια μαμά για το παιδί της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι μπαμπάδες δεν το έχουν. Αναπό την πρώτη στιγμή είσαι κοντά με το μωρό και γνωρίζεις τις ανάγκες, τις συνήθειες και τις ιδιοτροπίες του, έχεις επίγνωση και του τι ακριβώς πρέπει να κάνεις όταν κλαίει, όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν δεν ησυχάζει, όταν θέλει διαρκώς αγκαλιά.

5. Μίλα με το μωρό και κοίτα το στα μάτια

Οι άνδρες μπορεί να αποφεύγουν την επικοινωνία κατά πρόσωπο στις προσωπικές τους σχέσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο πρέπει να κάνουν πράξη με το νεογέννητο μωράκι τους. Τα μωρά αποζητούν την αγάπη και τη στοργή των γονιών τους και θέλουν να βλέπουν στα μάτια σας το ενδιαφέρον που τους δείχνετε. Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά, πείτε του όμορφα τρυφερά λόγια αγάπης, μυρίστε το δερματάκι του που αποπνέει αυτή τη μοναδική αίσθηση μωρουδίλας και απολαύστε χρόνο μαζί του. Εξίσου σημαντικά είναι και τα παιχνίδια με τα μάτια. Το λιγότερο που μπορεί ένας μπαμπάς για να έρθει λίγο πιο κοντά στο μωρό του, είναι να το κοιτάζει βαθιά στα μάτια. Έτσι, ο ένας παρατηρεί τις λεπτομέρειες του άλλου και γνωρίζονται μέρα με τη μέρα καλύτερα. Και να θυμάστε ότι όταν μια μαμά βλέπει τον μπαμπά να ασχολείται ενεργά με το παιδί, τον ερωτεύεται όλο και πιο πολύ!

6. Πίστεψε ότι είσαι σημαντικός για τη ζωή του μωρού σου

Οι μπαμπάδες είναι πολύτιμοι για τη ζωή των παιδιών. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσεις από νωρίς είναι ότι σε καμία περίπτωσηςδεν θα γίνεις δεύτερη μαμά. Ασχολήσου ενεργά με τη καθημερινότητα και το παιχνίδι του μωρού και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος.

7. Προσπάθησε να δεις το κόσμο μέσα από τα μάτια του μωρού 

Βλέποντας το μωράκι σου αναρωτήσου πώς νιώθεις και ποια είναι τα συναισθήματά σου για το ανθρωπάκι που ήρθε στη ζωή σου. Κάνοντας τέτοιες σκέψεις θα πλημμυρίσεις από όμορφες εικόνες και πρωτόγνωρα σκιρτήματα που σίγουρα θα σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων που κρατάς στην αγκαλιά σου το θαύμα της ζωής.

8. Απόλαυσε τις διαφορές με τις οποίες εσύ και η συντροφός σου αντιμετωπίζετε ζητήματα που άπτονται του παιδιού

Όπως και να το κάνουμε οι μπαμπάδες έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο να παίζουν με τα παιδιά, να ασχολούνται μαζί τους και γενικότερα να συμβάλλουν στην ανατροφή τους. Είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποια διαφορά έχετε με τη σύντροφο σου ως προς το κομμάτι της ανατροφής. Κάθε γονιός έχει το δικό του στιλ και τη δική του φιλοσοφία που επιδρά με τον τρόπο της στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον για τις διαφορές σας καθώς αυτές είναι που σας καθιστούν ξεχωριστούς ως γονείς του παιδιού σας

10. Μην ξεχνάς να στηρίζεις με όλους τους τρόπους τη σύντροφό σου

Το πιο σπουδαίο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου είναι να αγαπάς τη μητέρα του και να τη στηρίζεις σε ό,τι κάνει!