Έκκληση για βοήθεια: Η μικρή Μαρία έχει χαλασμένα δόντια λόγω φτώχειας – Δείτε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Με μια συγκινητική του ανάρτηση στο Facebook ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα της παραμελημένης στοματικής υγιεινής που αντιμετωπίζουν πολλά παιδάκια καθώς λόγω κρίσης οι οικογένειες του αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της οδοντιατρικής περίθαλψης. Η φροντίδα των δοντιών δεν είναι πολυτέλεια ούτε ανάγκη, αλλά απαραίτητη για την προστασία της υγείας.

Τα παιδιά με χαλασμένα δόντια, στο μεγαλύτερο μέρος είναι παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον οδοντίατρο και οι δυνατότητες αυτές επιδεινώνονται σήμερα, όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση. Οι δαπάνες που εγκρίνονται για την οδοντιατρική τείνουν στο μηδέν, οι δυνατότητες κάποιος να πάει ένα παιδί σ’ ένα νοσοκομείο ακόμη και σαν επείγον περιστατικό είναι ελάχιστες, οι ουρές στην οδοντιατρική σχολή γίνονται μεγαλύτερες και η δυνατότητα να φροντίσει κάποιος ένα παιδί φτωχό γίνονται μικρότερες. Το στόμα είναι ο καθρέφτης και άλλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που υπάρχουν και μπορούμε να βοηθήσουμε

Ήρθε επιτέλους η στιγμή να βοηθήσουμε όσοι και όσο συνεισφέροντας έστω και στο ελάχιστο στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η έκκληση του Νικήτα Κανάκη

Εικόνες σαν αυτές περνάνε δίπλα μας απαρατήρητες. Άλλωστε συνήθως δεν τις βλέπουμε γιατί παιδιά με αυτά τα στόματα πολύ σπάνια χαμογελάνε. Και έχουν και άλλους πιο σοβαρούς λόγους να μη χαμογελάνε. Φοβούνται το σκοτάδι γιατί ζούνε σε σπίτια με κομμένο ρεύμα και νερό, τρώνε ότι υπάρχει, αν υπάρχει, από συσσίτια, φοράνε χαρισμένα ρούχα και φθαρμένες ελβιέλες, παίζουν με ξεχαρβαλωμένα δανεικά παιγνίδια, βλέπουν πατεράδες -όταν υπάρχουν-με χαμηλωμένα βλέμματα και μανάδες που αναζητούν μάταια κάποιο μεροκάματο. Δεν ζητάνε ποτέ τίποτα γιατί ξέρουν καλά πια πως θα πληγώσουν εκείνον που τους κρατάει από το χέρι , μια και δεν μπορεί να τους πάρει τίποτα.
Με παιδικά δόντια και χαμόγελα θα ασχολούμαστε τώρα;

Έχω συναντήσει πολλά τέτοια παιδιά. Που κρύβουν καλά τον πόνο που μπορεί να νιώθουν στο στόμα τους, την απογοήτευση τους για τα “μαύρα δόντια”. Και τι να πούνε δηλαδή. Ξέρουν καλά πως θα μεγαλώσουν και άλλο την απόγνωση των δικών τους. Και το κρύβουν καλά με διάφορες δικαιολογίες. “…ξέρετε ο μπαμπάς έχει κανονίσει την άλλη εβδομάδα …”, “… να εγώ φταίω που φοβάμαι…”. Μόνο όταν βρεθούμε μόνοι μας στο οδοντιατρείο των Γιατρών του Κόσμου και σιγουρευτούν πως δεν θα τους μαρτυρήσω, μου λένε αυτό που κάθε φορά με τσακίζει “… Ξέρετε πονάω αλλά να, δεν θέλω να το λέω γιατί δεν έχουμε λεφτά καθόλου” , Μεγαλώνουμε μια γένια φτωχών παιδιών που κουβαλάνε σαν στίγμα και ενοχή την φτώχεια τους. Μια γενιά παιδιών ενός κατώτερου Θεού φορτωμένη με άδικες ενοχές της δικής μας αποτυχημένης κοινωνίας.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί τα χρήματα που θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε από το sms που σας ζητάμε να στείλετε θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προσφέρουμε εκτός από παιδιατρική μέριμνα και βασική οδοντιατρική φροντίδα. Για παιδιά σαν την μικρή Μαρία της φωτογραφίας. Για αυτό και παίρνω το θάρρος και ζητάω από όλους εσάς μα και τον καθένα χωριστά, τους διαδικτυακούς φίλους μου, που μου κάνετε την τιμή να ακολουθείτε την σελίδα μου και να μοιράζεστε τις δημοσιεύσεις, τις σκέψεις και τις μουσικές μου, να κάνετε τον κόπο και να στηρίξετε αυτή μας την προσπάθεια. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε παιδιά που το έχουν ανάγκη να είναι υγιή. Γερά. Και γελαστά.
Είναι άλλωστε, μεταξύ μας, το μόνο που ξέρω να φτιάχνω. Χαμόγελα…

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Στείλτε “ΓΙΑΤΡΟΙ” στο 54234

Κάθε χρόνο στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου φροντίζουμε πάνω από 10.000 παιδιά που έχουν ανάγκη.Βοήθησε κι εσύ να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς την απαραίτητη παιδιατρική φροντίδα, τα απαραίτητα εμβόλια και τον οδοντιατρικό έλεγχο. (κόστος υπηρεσίας 1,24€, συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)