Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά – Γεμάτες οι ΜΕΘ Παίδων

Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά – Γεμάτες οι ΜΕΘ Παίδων

Η έξαρση γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, και την επαναλειτουργία των σχολείων, έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας παραμένει ασφυκτική και ενώ υπάρχουν δεδομένα πλέον ότι το επόμενο δίμηνο αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες στιγμές.

Η μεγάλη ανησυχία αυτήν τη στιγμή των υγειονομικών στρέφεται γύρω από την επάρκεια των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τον κορονοϊό αλλά περιμένουν πιθανή μεγαλύτερη έξαρση σε ιώσεις και γρίπη τις επόμενες εβδομάδες.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παίδων. Στο «Αττικόν», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνούν οι μέρες.
Οι γονείς, πάντως, πανικοβάλλονται και ανησυχούν για την υγεία των παιδιών και σε πολλές περιπτώσεις νόσησης πιέζουν τους γιατρούς να τους γράψουν αντιβίωση για να ανακουφίσουν τα παιδιά από τον πυρετό και τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν από τον παιδίατρο ακόμη και σε περιπτώσεις ίωσης να δώσει προληπτικά αντιβίωση στο παιδί για να αναρρώσει μια ώρα αρχύτερα.

Οι παιδίατροι, από την πλευρά τους, καλούν τους γονείς να φορούν μάσκες στα παιδιά τους σε χώρους που έχει συγχρωτισμό, στα σχολεία, τα σχολικά, αλλά και στο σπίτι, εφόσον υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Επίσης, υπάρχει η σύσταση να κάνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών το αντιγριπικό εμβόλιο.

ΠΟΕΔΗΝ: Η διαθεσιμότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ ανά την Ελλάδα

Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται 6 παιδιά.
Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, στις οποίες δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται 3 παιδιά.
Νοσοκομείο «Αττικόν»: 6 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.
Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, και 2 κλίνες ΜΕΘ CΟVΙD, οι οποίες είναι κενές.
Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη ΜΕΘ CΟVΙD, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.

Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται ΜΕΘ Παίδων. Όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία, διακομίζονται σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, σημειώνει ότι «εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό», σχολιάζει.

Σημειώνει, πάντως, πως η δυνατότητα αυτή σπάνια ενεργοποιείται και πως τα χρόνια της πανδημίας δεν χρειάστηκε η λειτουργία περισσότερων κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.

Αγωγή Πλεύρη για να σταματήσει η απεργία στο Παίδων Πεντέλης

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την έξαρση των ιώσεων

Το θέμα της έξαρσης των ιώσεων τέθηκε επί τάπητος στην καθιερωμένη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και εντατικολόγοι.

Υπάρχουν σκέψεις για αντιμετώπιση της πίεσης μέσω αεροδιακομιδών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και διαχωρισμό των περιστατικών σε γενικά και περιστατικά κορωνοϊού.  Κατά την ίδια πηγή, οι μονάδες «σπάνε» στα δύο προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι μικροί ασθενείς.  Το υπουργείο αναμένεται, παράλληλα, να ανακοινώσει σχέδιο για τη διαχείριση των περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

H Kεραμέως ξεκαθαρίζει για κλειστά σχολεία λόγω γρίπης και υποχρεωτική μάσκα στις τάξεις

Η Μένια Κουκουγιάννη της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ εξηγεί στο Infokids.gr πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον ΗPV

Συγκλονίζει ο μπαμπάς του 16χρονου Διονύση που “έφυγε” στον ύπνο του – «Καλό ταξίδι παλικάρι μου»