Ελληνική ιδιωτική εταιρεία δίνει 14 εβδομάδες αμειβόμενης άδειας σε όλους τους νέους γονείς!

Τα ποσοστά υπογεννητικότητας στην Ελλάδα που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, και μαζί με αυτά η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται μαμάδες, προβληματίζουν τους κοινωνιολόγους, οι οποίοι αναρωτιούνται τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της χώρας.

Όσοι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι γονείς, όμως, έχουμε έτοιμες αμέτρητες απαντήσεις, καθώς μόνο εμείς ξέρουμε πόσο αδυσώπητος είναι ο ιδιωτικός τομέας, όταν δεν είσαι ψυχή τε και σώματι ταγμένος εκεί. «Μην ξανακούσω ότι πρέπει να φύγεις στις 6 για να πάρεις το παιδί από το μπαλέτο!» μου είχε πει παλαιότερα ένας προϊστάμενος (ούτε καν εργοδότης!), ενώ σύμφωνα με το ωράριό μου, έπρεπε να σχολάω στις 5! Και αυτό είναι μόνο ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα απαξίωσης του εργαζόμενου γονιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Ήταν, λοιπόν, μεγάλη η έκπληξη μα και η ελπίδα μας, όταν ενημερωθήκαμε πρόσφατα πως μία σπουδαία πολυεθνική εταιρία, με θυγατρική και στην Ελλάδα, φέρνει μια νέα πολιτική στις παροχές προς τους εργαζόμενούς της, η οποία την τιμά αφάνταστα.

Ο λόγος για τη Novartis που θέσπισε πρόσφατα μια σημαντική αλλαγή στις γονικές άδειες, η οποία θα εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία, ανεξαρτήτως φύλου, θα δικαιούται τουλάχιστον 14 εβδομάδες αμειβόμενης άδειας, με τη γέννηση, την υιοθεσία ή την παρένθετη γέννηση ενός παιδιού. Η παροχή αυτή, η οποία βέβαια ωφελεί ιδιαίτερα τους μπαμπάδες, θα προσφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους, από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα εντάσσονται στο δυναμικό της εταιρείας.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας στη Novartis Hellas, κ. Φωτεινή Μπαμπανάρα, προκειμένου να μας μιλήσει για τη νέα αυτή πολιτική της εταιρίας και τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει:

Ερ.: Τι οδήγησε τη Novartis στο να προχωρήσει σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της προς τους εργαζομένους; Γνωρίζουμε ότι η αρχή έγινε από τη «μητρική» εταιρεία, όμως πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση;

Απ.: Στη Novartis θέλουμε οι άνθρωποι να νιώθουν δύναμη και ενέργεια και να δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο στο εργασιακό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.  Πιστεύουμε, ότι η νέα μας παγκόσμια πολιτική για τη γονική άδεια θα τους επιτρέψει να κάνουν τις σωστές επιλογές για την οικογένειά τους, προσφέροντας ευελιξία και οικονομική σταθερότητα, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ερ.: Ποια ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στην Ελλάδα, όταν ενημερώθηκαν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές;

Απ.: Στη Novartis αναγνωρίζουμε και τιμούμε τις στιγμές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους μας και μία από τις σπουδαιότερες στιγμές είναι όταν υποδέχονται ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους. Ο ενθουσιασμός και τα θετικά σχόλια των ανθρώπων μας στην Ελλάδα, που μάλιστα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας, μας χαροποίησαν ιδιαίτερα και μας έδειξαν, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ερ.: Η νέα πολιτική της Novartis για τους εργαζόμενους γονείς ακούγεται «όνειρο θερινής νυκτός» για τους περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι θα αποτέλεσε το «φωτεινό» παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι;

Απ.: Οι επιχειρήσεις σήμερα οφείλουν να αναγνωρίζουν τον κοινωνικό τους ρόλο και να αναλαμβάνουν δράση σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες των χωρών που δραστηριοποιούνται. Οι κοινωνικές τάσεις αλλάζουν και οι έρευνες δείχνουν πως οι πατέρες θέλουν σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό να δαπανούν χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών τους. Προσφέροντας περισσότερες επιλογές και ευελιξία σε όλους τους γονείς, θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας όπου η ισότητα των φύλων είναι κανόνας και η γονεϊκότητα ένα συναρπαστικό ταξίδι με συμπαραστάτες τους εργοδότες.

Ερ.: Αυτή, εξάλλου, δεν είναι η μοναδική ανθρωποκεντρική πολιτική της εταιρίας. Έχει νόημα να αναφερθούμε και σε άλλες «παροχές» που συμβάλλουν στο να έχουν οι εργαζόμενοι (ειδικά οι γονείς) περισσότερο ισορροπημένη ζωή. Μιλήστε μας γι’αυτές.

Απ.: Οι συνεργάτες μας στο γραφείο έχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας, δηλαδή μπορούν να έρθουν όποτε τους εξυπηρετεί από τις 8:00 έως τις 10:00 και να σχολάσουν από τις 16:00 έως τις 18:00, κάνοντας και διάλειμμα για 20 λεπτά. Επίσης, έχουν δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι έως και 4 φορές το μήνα, αν για κάποιον λόγο δεν μπορούν να έρθουν στο γραφείο (π.χ. το παιδί είναι άρρωστο).

Για όλους τους εργαζόμενους στο γραφείο, ανεξάρτητα από το αν έχουν παιδιά ή όχι, ισχύει το Early Friday, δηλαδή η αναχώρηση από το γραφείο στις 15:00, αλλά και οι επιπλέον ημέρες αργιών, αφού η εταιρεία παραμένει κλειστή την Παραμονή των Χριστουγέννων, τη Μεγάλη Πέμπτη και του Αγίου Πνεύματος, ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους.

Για να μην αναφερθούμε σε πρόσθετες παροχές, όπως π.χ. δώρα γάμου, γέννησης παιδιού, επίδομα παιδικού σταθμού, ιδιωτική ασφάλεια, παιδικές γιορτές κ.λ.π.

Με λίγα λόγια, ο ιδιωτικός τομέας, όπως θα έπρεπε να είναι…