Ελληνική μαθητική startup φαβορί για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό – Ποιο το καινοτόμο προϊόν τους

H μαθητική «επιχείρηση» Ecowave ΑΕ από τη Θεσσαλονίκη εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας JA Europe Company of The YearCompetition 2020 που θα αναδείξει την Καλύτερη Μαθητική «Start Up» της Ευρώπης

Ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι για διάκριση είναι οι μαθητές της Α’ Λυκείου από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, «στελέχη» της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης ECO WAVE Α.Ε., που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον 31o Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του JA Europe «The Company of the Year Competition 2020» που θα αναδείξει την
Καλύτερη Μαθητική «Start Up» της Ευρώπης.

Ο Διαδικτυακός Διαγωνισμός φιλοξενείται από το Junior Achievement Πορτογαλίας και η VIRTUAL & LIVE τελετή των βραβεύσεων θα μεταδοθεί στις24 Ιουλίου στις 16:00 στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.jacompanyoftheyear.org. Η ομάδα ECOWAVE Α.Ε. είναι η νικήτρια του 1ου Πανελλαδικού βραβείου του Junior AchievementGreece, το οποίο απένειμε διαδικτυακά στα παιδιά στις 8 Μαΐου 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα, το Μάρτιο, τα παιδιά είχαν κατακτήσει το πρώτο βραβείο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Mediterranean Cosmos και τους το είχε απονείμει η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Το επαναστατικό καινοτόμο προϊόν τους

Στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό η ΕCO WAVE Α.Ε. θα αναμετρηθεί με 40 ομάδες από όλη την Ευρώπη με το καινοτόμο προϊόν της, το «Bio-Veil», το πρώτο απολύτως βιοαοποικοδομήσιμο ρολό χαρτιού για τα εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων, ιδιωτικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Στο ρολό «Bio-veil», η αδιάβροχη επένδυση που έχει το χαρτί δεν είναι από πλαστικό -όπως στα ρολά που χρησιμοποιούνται τώρα- αλλά από φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια. «Σύμφωνα με το νόμο, τα ιατρικά απόβλητα αποτεφρώνονται ή απλώς πετιούνται και έτσι είτε θα κάνουν 400 χρόνια να εξαφανιστούν από τη γη, είτε θα υπάρχουν ως μικροπλαστικά στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕCO WAVE A.E. Θοδωρής Μάντσης και τόνισε: «Το δικό μας οικολογικό ρολό μέσα σε δύο μήνες εξαφανίζεται, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα. Μελλοντική μαζική παραγωγή του Bio-Veil θα μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού στον ιατρικό χώρο και αυτό ακριβώς είναι το όραμά μας».

Το Μάϊο, κατά τη βράβευση της ομάδας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και επαίνεσε τα παιδιά τονίζοντας ότι το προϊόν που δημιούργησαν είναι επίκαιρο γιατί αποτελεί συνεισφορά στην αναβάθμιση του υγειονομικού υλικού. «Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομειακά απόβλητα, τα απορρίμματα των νοσοκομείων είναι τοξικά. Τα παιδιά βρήκαν μια λύση που ενισχύει το νοσηλευτικό προσωπικό και προστατεύει το περιβάλλον καθώς το ρολό που δημιούργησαν είναι βιοαποικοδομήσιμο», τόνισε.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έδωσε μεγάλη χαρά και δύναμη με τα λόγια της. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ομάδα μας και την Ελλάδα», δήλωσαν τα 5 «στελέχη» της ΕCOWAVE που θα διαγωνιστούν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, Θοδωρής Μάντσης, Μαρία Μπατζόλη, Αναστασία Πράτανου, Βάλια Αλευρίδου και Γιώργος Γκούλης. Το καινοτόμο ρολό χαρτιού που εμπνεύσθηκαν τα παιδιά έχει ενθουσιάσει τους γιατρούς στους οποίους έχει παρουσιασθεί ενώ έχει συναφθεί συμφωνία με την ιταλική εταιρεία NOVAMONT για να αρχίσει να το παράγει με στόχο να βγει άμεσα στην αγορά. Στο πλευρό των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν οι καθηγήτριες Ειρήνη Χάψαλη και Μαρία Δαμαλή, η διεύθυνση του σχολείου καθώς και σύμβουλοι-εθελοντές και χορηγοί. Για την προετοιμασία τους για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό συμβούλευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω webinars, τα στελέχη της CitiΕλλάδος, Kωνσταντίνος Τσουρής, Ιωάννης Βοΐλης, Σωκράτης Γαλανάκης και Βασίλης Τζάκος.«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την καινοτόμα ιδέα τους, τη σκληρή, καταπληκτική δουλειά τους και την ωριμότητα που επέδειξαν σε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του JA Greece Ελένη Χελιώτη και κατέληξε: «Η ομάδα είναι δυνατή και πολύ «δεμένη» με πάθος για το προϊόν τους και την επιχειρηματικότητα. Εκ μέρους όλης της ομάδας του Junior Achievement Greece και είμαι βέβαιη όλων των Ελλήνων, εύχομαι στα παιδιά καλή επιτυχία!».