Ένα έγχρωμο φιλμ κατέγραψε κρυφά την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Από ένα παράθυρο (βίντεο)

Ένα έγχρωμο φιλμ κατέγραψε κρυφά την εξέγερση του Πολυτεχνείου - Από ένα παράθυρο (βίντεο)

Ένα φιλμ ντοκουμέντο, που έπειτα από επεξεργασία είναι πλέον έγχρωμο, απαθανατίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Τα πλάνα τράβηξε κρυφά ο Νίκος Α. Βερνίκος από το παράθυρο ενός γωνιακού δωματίου στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ, απέναντι από το Πολυτεχνείο, από τις 14 ως τις 17 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε νοικιάσει το δωμάτιο αυτό για την υποστήριξη των φοιτητών που ήταν μέλη της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (ΕΚΙΝ) που δραστηριοποιούνταν για την κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη δικτατορία.

«Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι, με κομμένη την ανάσα» γράφει ο Νίκος Βερνίκος στο βίντεο στο YouTube.

«Μετά την άρνηση των πολιορκημένων να βγουν, το τανκ έριξε την πύλη εισόδου του Πολυτεχνείου, μπήκε στον περίβολο της σχολής και οι στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν μέσα.

Οι φοιτητές φώναζαν: »Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Είμαστε αδέλφια». Ξεχύθηκαν στην οδό Πατησίων κυνηγημένοι από αστυνομία και στρατό, ενώ σφαίρες σφύριζαν γύρω μας» συνεχίζει.

Ένα κέντρο πολιτσιμού  στα σκαριά

Το τεράστιας ιστορικής αξίας φιλμ ανέδειξε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όπως έγραψε στην ανάρτησή του, το «Acropole Across», όπως ονομάζεται σήμερα, υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού.

«Στο τότε ξενοδοχείο Acropole Palace, νυν Acropole Across, το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ως τον πρώτο δημόσιο φορέα εστιασμένο στους ίδιους τους δημιουργούς, ένας χώρος θα αφιερωθεί μόνιμα στη προβολή όλου αυτού του υλικού και στις ημέρες εκείνες του 1973 που άλλαξαν την Ελλάδα και συνέδεσαν για πάντα τα δύο αυτά κτήρια που αντικρίζουν το ένα το άλλο» έγραψε ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Θεοδώρας: Το μικρότερο σε ηλικία θύμα του Πολυτεχνείου ήταν ένα παιδί 5 ετών

H εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τα μάτια μαθητών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών Δημήτρης Πικιώνης (video)

Δύο υπέροχα animation για να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο