Εποχική γρίπη 2020: Αυτοί είναι οι τύποι που κυριαρχούν – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η εποχική γρίπη 2020 βρίσκεται σε έξαρση αυτή την εποχή. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μέχρι στιγμής στη χώρας μας συνεπικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάθε υπότυπου ιού γρίπης και με τι συμπτώματα εκδηλώνεται;

Α (Η3Ν2)

Το συγκεκριμένο στέλεχος κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης την περίοδο 2017 – 2018.  Τα συμπτώματα της γρίπης που προκαλείται από το H3N2 είναι παρόμοια με άλλους ιούς της εποχικής γρίπης. Εκδηλώνονται, συνήθως, ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα, καταρροή ή συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετό.

Α (Η1Ν1)

Ο ιός A (H1N1) pdm09 ήταν ο αιτιώδης παράγοντας της πανδημίας γρίπης του 2009, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους. Προσβάλλει το αναπνευστικό και εκδηλώνεται με μία σειρά από συμπτώματα, όπως ρινική έκκριση, βήχα και μειωμένη όρεξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τους ασθενείς στην εντατική. Ποσοστό έως και 30% των νοσηλευόμενων ασθενών, χρειάστηκε εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Α (Η1Ν1) pdm09 μπορεί να καταστρέψει τις κυψελίδες των πνευμόνων, προκαλώντας συχνά οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
  • Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) Μεταμόσχευση οργάνων Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα Χρόνια νεφροπάθεια Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
    Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων.