Έρευνα αποκαλύπτει γιατί το παιδί σου μισεί το τυρί

Για έναν γονιό που λατρεύει το τυρί, το να μορφάζει με αηδία το παιδί του κάθε φορά που το βλέπει φαντάζει τουλάχιστον παράλογο (αν όχι ενοχλητικό). Τα περισσότερα παιδιά έχουν ιδιοτροπίες με διάφορα φαγητά, όμως… πώς γίνεται σε κάποια παιδιά να μην αρέσει το τυρί; Είναι τέλειο όταν λιώνει στο τοστ, είναι λαχταριστό πάνω από την πίτσα, είναι απαραίτητο στην χωριάτικη!

Κι όμως, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Jean-Pierre Royet -ο οποίος τόσο έχει παραξενευτεί από την απέχθεια κάποιων προς το τυρί που αποφάσισε να διεξάγει την πρώτη (και μοναδική) μελέτη επ’αυτού- υπάρχει εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό και έχει να κάνει με την λειτουργία του εγκεφάλου: Ο Royet, λοιπόν, βρήκε, ότι το 6% από τους 332 ανθρώπους που παρακολούθησε, μισούσαν το τυρί τόσο πολύ που τους ερχόταν αναγούλα.

Γιατί; Επειδή, όπως διαπίστωσε, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν μια δυσάρεστη εμπειρία με το φαγητό αυτό, όπως π.χ. οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη. Αναφορικά με τα παιδιά, όμως, που το μισούν χωρίς να έχουν κάποιον αντίστοιχο λόγο, η εξήγηση έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Η μελέτη του έδειξε, ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση (ventral pallidum) είναι ανενεργή κάθε φορά που προκύπτει η σκέψη του τυριού, ενώ ενεργοποιείται η περιοχή που ελέγχει την αηδία. Αυτό είναι, ενδεχομένως, λογικό, αν σκεφτεί κανείς πώς φτιάχνεται το τυρί: Με το απόσταγμα από το άρμεγμα της αγελάδας, η μυρωδιά του οποίου στην ακατέργαστη εκδοχή της είναι πραγματικά φριχτή. Αυτό από μόνο του είναι επαρκές για να κάνει πολλούς ανθρώπους να απορρίπτουν το τυρί, ειδικά αυτό που έχει πιο έντονη μυρωδιά.

Ειδικά συγκεκριμένα τυριά, έχουν πολύ εντονότερη μυρωδιά και γεύση (π.χ. η φέτα), κάτι που ενώ για τους περισσότερους είναι ευχάριστο, για ορισμένους ανθρώπους είναι πραγματικά αηδιαστικό. Ωστόσο, λέει ο Royet, μεγαλώνοντας η αίσθηση της όσφρησης αλλάζει και είναι πολύ πιθανό όταν το παιδί γίνει ενήλικας να αλλάξει γνώμη και να αρχίσει πάλι να τρώει τυρί.

Δεν είναι τυχαίο, ότι π.χ. ένα παιδί στα 2 χρόνια μπορεί να φάει ό,τι βρεθεί μπροστά του, ενώ ξαφνικά στα 5 να αρχίσει να έχει παραξενιές. Αυτό συμβαίνει γιατί στα 3-4 χρόνια τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την αηδία σε κάποιες τροφές και έτσι το τυρί μπορεί να βρεθεί ανάμεσά τους.

Έτσι, υπάρχει επιστημονικός και βιολογικός λόγος που το παιδί σας μπορεί να μισεί το τυρί. Δώστε του λίγο χρόνο και είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας να αλλάξει γνώμη.

πηγή: moms.com