Τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα έχουν ανησυχήσει κτηνοτρόφους και καταναλωτές.
Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας μέσα από το κρέας, το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα. Συγκεντρώσαμε όσα λένε οι διεθνείς οργανισμοί, οι ελληνικές αρχές και οι ειδικοί και προσπαθούμε να απαντήσουμε σε απορίες που έχουμε όλοι.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο η ευλογιά των αιγοπροβάτων;
Η ευλογιά προβάτων και αιγών (sheep pox – goat pox) προκαλείται από ιούς του γένους Capripoxvirus. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH, πρώην OIE) αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για μια νόσο που προκαλεί σοβαρές απώλειες στη ζωική παραγωγή, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Το ίδιο ξεκαθαρίζει και το Υπουργείο Γεωργίας της Ιρλανδίας: «Η ευλογιά προβάτων και αιγών δεν θεωρείται κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου ή για την ασφάλεια των τροφίμων» (gov.ie).
Είναι ασφαλές το γάλα και τα τυροκομικά;
Ναι, η κατανάλωση γάλακτος είναι ασφαλής όταν το γάλα έχει υποστεί παστερίωση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επισημαίνει ότι το γάλα που φτάνει στο εμπόριο είναι ασφαλές, γιατί υποχρεωτικά παστεριώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και για τα τυροκομικά που παράγονται από παστεριωμένο γάλα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) υπενθυμίζει ότι το ωμό γάλα και τα μη παστεριωμένα προϊόντα ενέχουν μικροβιολογικούς κινδύνους (π.χ. E. coli, Campylobacter), αλλά αυτό αφορά τα συνήθη τροφιμογενή παθογόνα και όχι τον ιό της ευλογιάς (EFSA).
Τι ισχύει για το κρέας;
Το κρέας είναι ασφαλές όταν μαγειρεύεται σωστά. Οι διεθνείς κτηνιατρικές αρχές τονίζουν ότι ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων δεν μολύνει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται μέσω κατανάλωσης κρέατος (CFS, Iowa State University). Η θερμική επεξεργασία (ψήσιμο, βράσιμο) καταστρέφει κάθε μικροοργανισμό, ενώ οι κίνδυνοι στο κρέας σχετίζονται με γνωστά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, όχι με την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Δημήτρης Παρασκευής: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο»
«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο ακόμα και αν καταναλωθούν κτηνοτροφικά προϊόντα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους», σημείωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. «Πρόκειται για έναν ιό που έχει προσαρμοστεί στα αιγοπρόβατα και ακόμα και αν αλλάξει, τροποποιηθεί ελαφρώς, δεν μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Η ανησυχία έγκειται μόνο στο θέμα των οικονομικών επιδόσεων που έχει για την κτηνοτροφία και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τα ίδια τα ζώα», τόνισε.
Αναφορικά με τις κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί, έχουν ήδη ανακοινωθεί έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με δεκάήμερο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους από κτηνιάτρους, σημεία απολύμανσης στις ζώνες μετακίνησης ζώων και αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές. Ήδη έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ζώα για τον περιορισμό της νόσου, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων, αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν.