Πόσο επηρεάζουν τη γήρανση και την κακή υγεία;
Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες ενδέχεται να βλάπτει τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με αποτελέσματα μακροχρόνιας μελέτης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Τη μελέτη αναδημοσιεύει με ανάρτησή του στο Facebook ο παιδίατρος Κ. Νταλούκας.
Στις προσαρμοσμένες αναλύσεις, τα άτομα που κατανάλωναν τις υψηλότερες συνολικές ποσότητες αυτών των γλυκαντικών εμφάνισαν 62% ταχύτερη έκπτωση στη γενική σκέψη και μνήμη – ισοδύναμη με περίπου 1,6 χρόνια γήρανσης – σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες.
Η συσχέτιση παρατηρήθηκε σε άτομα κάτω των 60 ετών, όχι όμως στους μεγαλύτερους, και ήταν ισχυρότερη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
«Για τους νευρολόγους, το βασικό μήνυμα είναι ότι οι διατροφικές εκθέσεις στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου, και ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ίσως δεν είναι οι ακίνδυνες εναλλακτικές της ζάχαρης που πολλοί θεωρούν», δήλωσε η Claudia Kimie Suemoto, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, στο Medscape Medical News.
«Αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά τη συμβουλευτική σε ασθενείς, ειδικά σε εκείνους με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή διαβήτη, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε αυτά τα προϊόντα», πρόσθεσε.
Για όσους αγαπούν τα αναψυκτικά διαίτης και τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να πανικοβληθούμε. Ωστόσο, υποδηλώνουν ότι είναι συνετό να περιορίσουμε την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδανικά αποφεύγοντας τη συστηματική καθημερινή χρήση. Όποτε είναι δυνατόν, προτιμήστε φυσικές επιλογές για γεύση, όπως φρούτα, μέλι ή μπαχαρικά, και στραφείτε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένες τροφές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 3 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Neurology.
