Έχει σημασία σε ποια ηλικία διαγιγνώσκεται ένα παιδί με ΔΕΠY;

ΔΕΠY

Έχει σημασία σε ποια ηλικία διαγιγνώσκεται ένα παιδί με ΔΕΠY;

Τι αναφέρει νέα μελέτη για τη ΔΕΠΥ σχετικά με την ηλικία διάγνωσης; 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα, ιδιαίτερα παιδιά. Μία από τις  συζητήσεις στον τομέα της διάγνωσης της ΔΕΠΥ περιστρέφεται γύρω από την ηλικία κατά την οποία τα παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτήν την πάθηση. Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα μικρότερα παιδιά στη σχολική τους χρονιά είναι πιο πιθανό να λάβουν διάγνωση ΔΕΠΥ λόγω αναπτυξιακών διαφορών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η διάγνωση επηρεάζεται περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ναντέρ, μαζί με ερευνητές σε όλο τον κόσμο, ρίχνει φως σε αυτό το θέμα. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της διάγνωσης ΔΕΠΥ σε νεότερους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι τη λαμβάνουν επειδή είναι λιγότερο ώριμοι από εκείνους που γεννήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Η έρευνα

Η έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Samuele Cortese, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Southampton, βασίζεται στο μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του μήνα γέννησης ενός παιδιού και της επιμονής της ΔΕΠΥ. Αφορούσε περισσότερους από 6.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 4 έως 33 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της εκτενούς μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της δυναμικής της διάγνωσης της ΔΕΠΥ.

Σημαντικά ευρήματα

Ένα από τα κεντρικά ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι τα παιδιά που είναι τα μικρότερα στην τάξη τους και λαμβάνουν διάγνωση ΔΕΠΥ είναι εξίσου πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη διάγνωση στη μετέπειτα ζωή τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους μαθητές στην ομάδα του έτους τους. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα μικρότερα παιδιά είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ απλώς και μόνο επειδή υστερούν σε σχέση με τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους όσον αφορά την ωριμότητα. Υποδηλώνει ότι η ηλικία από μόνη της δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για την εγκυρότητα μιας διάγνωσης ΔΕΠΥ.

Ο Δρ Corentin Gosling, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Paris Nanterre, τονίζει ότι η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ σε παιδιά με μικρή σχετική ηλικία δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ασταθής. Ωστόσο, η μελέτη δεν καθορίζει οριστικά εάν αυτή η διάγνωση είναι απολύτως κατάλληλη ή εάν επηρεάζεται από τις αντιλήψεις όταν ένα παιδί χαρακτηρίζεται με ΔΕΠΥ.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της παιδοψυχιατρικής και στον τρόπο διάγνωσης και διαχείρισης της ΔΕΠΥ. Επιπλέον, αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την ιδέα ότι τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν υπερδιάγνωση λόγω ανωριμότητας και μόνο. Απαιτεί μια πιο λεπτή προσέγγιση για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της ΔΕΠΥ και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διάγνωσης, αντίληψης και συμπεριφοράς σε παιδιά με ΔΕΠΥ.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει “έχω ΔΕΠΥ”: Η εύστοχη ανάρτηση της Παυλίνας Κωνσταντάρα που αγγίζει τους γονείς

Τα διαφορετικά παιδιά χρειάζονται την αγάπη, την αποδοχή και τον σεβασμό μας πάντα και παντού

Ένας ψυχολόγος δείχνει πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ ή αν είναι απλώς ζωηρό

Ροή Ειδήσεων