Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν: Ποια είναι η «ιπτάμενη νοικοκυρά» που τιμά σήμερα η Google;

Ήταν 1948, όταν μια Ολλανδή δρομέας έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ελάμβαναν τότε χώρα στο Λονδίνο.

Η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν ήταν τότε 30 χρόνων και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που κατακτά τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μία Ολυμπιάδα.

Μετά από αυτή την νίκη της έμεινε στην ιστορία ως η «ιπτάμενη νοικοκυρά» και αυτό γιατί όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 ήταν παντρεμένη και μαμά δύο παιδιών.

Παρά τις αποδοκιμασίες που εκφράστηκαν για αυτήν της την απόφαση, εκείνη δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε να αγωνίζεται.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας μάθουμε ποια ήταν η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν, την οποία σήμερα τιμά η Google με το Doodle της, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της.

Γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1918 και μέχρι τα 17 της είχε καταφέρει να κατακτήσει το εθνικό ρεκόρ στα 800 μέτρα. Στα 18 της αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936), κατακτώντας την πέμπτη θέση στον αγώνα 4×100 και την έκτη στο άλμα εις ύψος.

Μετά την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1940 και 1944, πολλοί θεώρησαν πως η Μπλάνκερς – Κοέν δεν θα κατάφερνε να ξανασυμμετάσχει στην κορυφαία διοργάνωση. Όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατέβει τους Ολυμπιακούς του 1948 δέχθηκε πολλές επιστολές από επικριτές, που τη στηλίτευαν γιατί συνέχιζε να αγωνίζεται παρότι είναι μητέρα και νοικοκυρά και την παρότρυναν να μείνει στο σπίτι της.

Όμως η αθλήτρια ήταν αποφασισμένη. Στο Λονδίνο κρέμασε στο λαιμό της τέσσερα χρυσά μετάλλια, νικώντας στα 100, τα 200, τα 80 μέτρα με εμπόδια και την κούρσα των 4×100. Μάλιστα, κατάφερε να νικήσει όλες τις αθλήτριες που συμμετείχαν στην κούρσα των 200 μέτρων, ξεπερνώντας τη δεύτερη κατά 0,7 δευτερόλεπτα – ρεκόρ που παραμένει “ζωντανό” μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κατέκτησε πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους σε διάφορα αγωνίσματα του στίβου, καταρρίπτοντας ή ισοφαρίζοντας 12 παγκόσμια ρεκόρ.

Έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ποτέ τέσσερα χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα γρήγορα πόδια της δεν κατάφερναν μόνο να σπάσουν ρεκόρ όμως. Έσπασε όλα τα στερεότυπα για τις γυναίκες αθλήτριες και κέρδισε το ψευδώνυμο «η ιπτάμενη νοικοκυρά». Το 1999, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, έλαβε από την IAAF την τιμητική διάκριση της «αθλήτριας του 20ου αιώνα».