Φέτος το καλοκαίρι ταξιδέψτε τα παιδιά στη μαγεία!

Οι ειδικοί, φιλόλογοι μα και συγγραφείς παιδικών βιβλίων, επιμένουν ότι δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν βιβλία που εμείς κρίνουμε ότι πρέπει, παρά να τα αφήνουμε να επιλέγουν μόνα τους αυτά που τους κινούν το ενδιαφέρον –στόχος, λένε, είναι το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Θα έρθουν, με τον καιρό τους, και οι μεγάλοι συγγραφείς.

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, άφησα πίσω την απογοήτευσή μου όταν η 12χρονη κόρη μου γύρισε την πλάτη στα βιβλία κλασικής λογοτεχνίας που της πρότεινα να αγοράσουμε για τις διακοπές και κατευθύνθηκε στα ράφια με ονόματα ξένων συγγραφέων, ξεχωρίζοντας βιβλία με σκοτεινά μεν εντυπωσιακά δε εξώφυλλα.

Στη ζωή της, όπως και σε αυτήν των περισσότερων εφήβων, έχουν μπει τα τελευταία χρόνια ο Χάρι Πότερ, Τα χρονικά της Νάρνια και ο Πέρσι Τζάκσον και την έχουν κυριολεκτικά μαγέψει. Και γιατί όχι, άλλωστε; Τις ταινίες τις βλέπουμε οικογενειακώς με απόλυτη αφοσίωση, ενώ και η J.K. Rowling είναι μια εξαιρετική, πέρα από τρομερά συμπαθής, συγγραφέας.

Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να της αρνηθώ, όταν στο ταμείο έφτασε με τα δύο βιβλία της σειράς «Στον Καιρό των Μάγων», αλλά και ένα νέο βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο με τον αινιγματικό τίτλο «Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ», το οποίο δείχνει να είναι ό,τι καλύτερο για τις καλοκαιρινές διακοπές!

«Στον Καιρό των Μάγων», της Κρεσίντα Κάουελ: Βουτιά στη μαγεία

Κοίταζα το όνομα Κρεσίντα Κάουελ και προσπαθούσα να θυμηθώ πού το έχω ξαναδεί. Είναι η συγγραφέας των βιβλίων στα οποία έχει βασιστεί η πολύ επιτυχημένη σειρά animation «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας», η οποία μάλιστα έχει λάβει αμέτρητα βραβεία. Η βρετανίδα συγγραφέας, λοιπόν, επανήλθε πριν από μερικούς μήνες με μία νέα συναρπαστική σειρά, η οποία προς το παρόν μετρά δύο βιβλία–το «Διπλή Μαγεία» μόλις κυκλοφόρησε.

Στην ιστορία πρωταγωνιστούν ένας νεαρός μάγος, ο Ζαρ, ο οποίος δεν έχει αποκτήσει ακόμη τις μαγικές του ικανότητες, και ένα κορίτσι πολεμίστρια, η Μάγια, η οποία διαθέτει μαγική δύναμη (απαγορευμένη για τη φυλή της). Τα δύο παιδιά αναγκάζονται να παραβλέψουν την προαιώνια έχθρα των φυλών τους και να συμμαχήσουν μπροστά στον κοινό κίνδυνο. Το ποιος είναι αυτός, δεν θα σας το αποκαλύψω…

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες κυκλοφορίας, το πρώτο βιβλίο «Στον Καιρό των Μάγων» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με διθυραμβικές κριτικές που μιλούν για «μια συναρπαστική περιπέτεια και συνάμα μια ιστορία φιλίας και ενηλικίωσης». Θα το διαπιστώσετε κι εσείς ξεφυλλίζοντάς το, ότι η εικονογράφηση και οι διάλογοι σε συνεπαίρνουν!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κόρη μου το διάβασε σε λιγότερο από μία εβδομάδα (παρά τις σχεδόν 400 σελίδες του) και δεν κρατιόταν μέχρι να «βουτήξει» στο δεύτερο μέρος, τη «Διπλή Μαγεία».

Ο Ζαρ και η Μάγια ξανασυναντιούνται, λοιπόν, και συνεργάζονται ακόμα μία φορά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μάγισσες που σπέρνουν το χάος στα αγριοδάση. Ο κίνδυνος καραδοκεί πίσω από τον κορμό κάθε δέντρου και οι δύο φίλοι θα χρειαστεί να ανασύρουν κάθε πιθανό ξόρκι και μυστικό φίλτρο για να τα βγάλουν πέρα. Αυτή τη φορά στο «παιχνίδι» μπαίνει και η οικογένεια των δύο παιδιών, βοηθώντας έτσι τους νεαρούς αναγνώστες να καταλάβουν τους γονείς τους λίγο καλύτερα.

«Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ», της Κάθριν Ντόιλ: Θρύλοι του… νησιού!

«Σου έχει συμβεί ποτέ να διαβάζεις ένα βιβλίο και να απορροφιέσαι τόσο πολύ από αυτό που να νιώθεις ότι έχεις μεταφερθεί και αιωρείσαι πάνω από τη σκηνή που διαβάζεις;»-η ερώτηση της κόρης μου ήταν αρκετή για να παραδεχτώ την εύστοχη διαίσθησή της να επιλέξει και το νέο βιβλίο της Ιρλανδέζας Κάθριν Ντόιλ «Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ» για καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Αυτό δεν το έχει τελειώσει ακόμα, αλλά όπως μου περιέγραψε, πρόκειται για μια φανταστική ιστορία βγαλμένη από τους σαγηνευτικούς κέλτικους θρύλους, η οποία αναφέρεται έντονα στις οικογενειακές σχέσεις, στην παρουσία ενός άρρωστου μέλους στην οικογένεια, αλλά και στην αδελφική αντιπαλότητα.

Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Φιον Μπόιλ, ένα κανονικό αγόρι, το οποίο ταξιδεύει με το φέρι για να βρεθεί για πρώτη φορά στο Άρανμορ, ένα μαγικό όπως αποδεικνύεται στην πορεία νησί στο οποίο θα συμβούν φοβερά πράγματα. Πρώτα απ’όλα, όμως, χρειάζεται να βρεθεί ο νέος του Θυελλοφύλακας.

Όπως η ίδια η συγγραφέας έχει πει για το βιβλίο, «Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ είναι μια ιστορία περιπέτειας και θάρρους, αρχαίας μαγείας και πανίσχυρων δυνάμεων της φύσης. Μια ιστορία για τις καταιγίδες που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε εντός μας και για την αγάπη που είναι πάντα η άγκυρά μας, παρά τις άστατες παλίρροιες της μνήμης».

Δεν θα κρύψω ότι, έπειτα από αυτή την ερώτηση της κόρης μου, ξάπλωσα δίπλα της ένα βράδυ ενώ διάβαζε και διάβαζα τη συνέχεια μαζί της. Και δεν θα κρύψω, επίσης, ότι… ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της σειράς!