Γιατί άλλαξε η καραντίνα στους μαθητές που νοσούν; Τι απαντά στο Infokids.gr η κα Παπαευαγγέλου

Όπως προβλέπεται από την Νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πλέον επιστρέφουν στο σχολείο 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι στενές επαφές αντί για τις 14 ημέρες που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Το ίδιο προκύπτει και από τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ .

Η ερώτηση του Infokids.gr

Σε ερώτηση της διαπιστευμένης συντάκτριας υγείας του Infokids.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου στη χώρα προς την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση να μειωθεί η καραντίνα από τις 14 στις 10 ημέρες απάντησε ότι

Η εμπειρία από τις τρεις εβδομάδες επαναλειτουργίας των Λυκείων και των υπόλοιπων βαθμίδων που άνοιξαν πριν λίγο καιρό, δείχνει ότι με τη χρήση του self test αυτό που βλέπαμε το χειμώνα (σ.σ. που υπήρχαν πολλά κρούσματα στα σχολεία και κάποιες συρροές) έχει αλλάξει.

Και θεωρούμε ότι η διενέργεια του self test έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτό.

Τα στοιχεία από το self testing δείχνουν ότι στο Λύκειο δείχνουν ότι τόσο στους μαθητές όσους και στους καθηγητές έχουν διαγνωστεί θετικά γύρω στα περίπου 800 παιδιά σε όλη την επικράτεια που είναι ένα ποσοστό μόλις ο,14% σε θετικότητα, χαμηλότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό έχει συμβάλλει στη μείωση της διασποράς, γιατί όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν πάει σχολείο κανονικά.

Συνεπώς η εικόνα στα σχολεία αλλάζει και επειδή αλλάζει χάρη στα self test για αυτό σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ συναντηθήκαμε για να δούμε πώς μπορούν να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία και μειώσαμε την καραντίνα.

Όταν έχουμε ένα κρούσμα στο σχολείο αυτό μπορεί να επιστρέψει σε 10 μέρες. Αυτό πάντα ίσχυε απλά επειδή και τα άλλα παιδιά γυρνάγανε στις 14 μέρες (σ.σ. είχαμε πει να μείνει κλειστό το τμήμα για δυο εβδομάδες).

Τώρα έτσι και αλλιώς λέμε οριζόντια το κρούσμα το θετικό θεωρείται μεταδοτικό για 10 μέρες.

Για την υπόλοιπη τάξη μειώσαμε την απομόνωση από τις 14 στις 10 μέρες γιατί έχουμε τα self test τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν νωρίτερα τα παιδιά και έτσι να χάσουν λιγότερο σχολείο. 

Η εικόνα των σχολείων φαίνεται να αλλάζει με τη χρήση των self test και είμαστε πολλοί χαρούμενοι για αυτό και ελπίζουμε ότι ΔΕΝ θα ξαναχρειαστεί να κλείσουν του χρόνου.”