Γιατί διαβάζω ακόμα φωναχτά στα έφηβα παιδιά μου

Η Meghan Cox Curdon (φωτο πάνω) είναι μητέρα 5 παιδιών, επιμελείται κείμενα στην Wall Street Journal και πρόσφατα εξέδωσε το δικό της βιβλίο. Μέσα σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις της, όμως, πάντα καταφέρνει να κάνει κάτι με τα παιδιά της και… για τα παιδιά της.

Μπορεί η μεγαλύτερη κόρη της να είναι 24 ετών και η μικρότερη 13, η ευτυχισμένη μαμά, όμως, δεν σταματά ποτέ να διαβάζει βιβλία στα παιδιά της δυνατά.

Προσέξτε, όχι μόνο να κάθεται μαζί τους και να διαβάζουν η κάθε μία το βιβλίο της, αλλά να κάθεται δίπλα τους και να τους διαβάζει δυνατά βιβλία.

Όλοι ξέρουμε ότι το να διαβάζουμε σε ένα παιδί, ειδικά μικρής ηλικίας, συμβάλλει θετικότατα στην ψυχική και νοητική του ανάπτυξη, αλλά και στις γνώσεις του. Τι μπορεί να προσφέρει, όμως, σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπως είναι οι έφηβοι;

Η Meghan Cox Curdon, ισχυρίζεται πως αυτή είναι μία τακτική που δεν θα αλλάξει ποτέ ακόμα και τώρα που τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει και τα περισσότερα έχουν φύγει από το σπίτι.

«Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι και εγώ είχα στο μυαλό μου το διάβασμα ως κάτι πολύ σημαντικό, με βαθύ νόημα και το είχα συνδέσει με την άνεση. Μετά όμως το έκανα με τα παιδιά μου και ένιωσα πως είναι κάτι… αληθινό. Ήταν το δώρο της φωνής και του χρόνου. Ήταν κάτι μοναδικό», λέει.

Η ιδέα του να διαβάζουμε βιβλία μόνο σε μικρά παιδιά είναι ανώφελη και ουσιαστικά πρόκειται για… σπατάλη, θεωρεί η μητέρα των 5 παιδιών. «Σίγουρα, το να διαβάζεις ένα παραμύθι στο μωράκι σου είναι κάτι μοναδικό. Αλλά οι ιστορίες είναι μια πηγή ευχαρίστησης που δόθηκε στον άνθρωπο πριν χρόνια και είναι διαθέσιμη για όλες τις ηλικίες, πριν καν εφευρεθεί η γραφή. Το ότι έχει συνδεθεί με την νηπιακή ηλικία δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει και σε εκείνη».

Σίγουρα τα χρόνια της εφηβείας μπορεί να είναι λιγάκι πιο… ταραγμένα, αλλά όταν η «καταιγίδα» χτυπά την έφηβη καρδιά, ένα γνώριμο βιβλίο διαβασμένο από μια γνώριμη φωνή μπορεί να είναι πολύ ευπρόσδεκτο. «Οι αλλαγές και οι εντάσεις σε αυτή την ηλικία είναι πολλές. Ως έφηβοι είναι δύσκολο να βρούμε τις διόδους εκείνες που καμιά φορά ψάχνουμε και θα μας συνδέσουν με τα παιδικά μας χρόνια. Η ανάγνωση ενός βιβλίου από μια οικεία φωνή ίσως αποτελέσει την επιστροφή στην παιδικότητα,  που ενίοτε ψάχνουμε», λέει η συγγραφέας.

Για την Meghan τα οφέλη της δυνατής ανάγνωσης και στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες δεν σταματούν μόνο εκεί. «Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας χωρίς πειράγματα, φωνές, νεύρα ή ενοχλητικές σιωπές. Είναι πολύ πιθανό η κόρη μου να θέλει να της διαβάζω περισσότερο την ώρα του πρωινού, επειδή με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τις περιττές συζητήσεις και τις πολλές ερωτήσεις», λέει.

«Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να είμαστε μαζί χωρίς να νιώθουμε την πίεση των διαρκών ερωτήσεων και της κουβέντας που πρέπει να κάνουμε επειδή… είμαστε οικογένεια».

Οι κόρες της Meghan είναι επίσης ενθουσιασμένες με την τακτική της μαμάς τους. Οι μεγαλύτερες, που έχουν φύγει από το σπίτι, επιδιώκουν κάθε φορά που επιστρέφουν να καθίσουν με την μητέρα τους και εκείνη να τους διαβάσει ένα βιβλίο. Οι δύο μικρότερες που διανύουν την εφηβεία ανυπομονούν για το διάβασμα την ώρα του πρωινού.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι φορές που τα κορίτσια θα αρνηθούν το βιβλίο και την ανάγνωση και θα ζητήσουν από μόνες τους μια απλή συζήτηση με την μαμά τους. «Καμιά φορά η μικρή θα μου ζητήσει να αφήσουμε το βιβλίο στην άκρη και να συζητήσουμε. Ίσως τότε νιώθει πιο άνετα για να ανοιχτεί σε εμένα και είναι και αυτό όμορφο. Είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί που έχει σημασία».

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που η μητέρα συνεχίζει να διαβάζει στα παιδιά της είναι ότι εκείνες τις στιγμές είναι μαζί με την οικογένειά της. Οι συσκευές κλείνουν και μένουν στην άκρη και κάνουν κάτι όλοι μαζί. «Είναι μια εξαιρετική “απόσταξη” όσων καλών θέλουμε στη ζωή. Χρειαζόμαστε την ανθρώπινη επαφή και δη εκείνη με τα άτομα της οικογένειάς μας»

Τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα             

Όσο ειδυλλιακή και αν ακούγεται η παραπάνω περιγραφή, τα πράγματα δεν είναι πάντα ήσυχα για την οικογένεια της Meghan. «Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις κουρασμένη, βαριέσαι, θες απλώς να κάνεις κάτι άλλο ή οι υπόλοιποι δεν έχουν τη διάθεση. Αν δεν θέλουν λοιπόν είναι και αυτό λογικό. Οι έφηβοι, άλλωστε, προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους και εσύ δεν θέλεις να σταθείς εμπόδιο σε αυτό».

Ποια βιβλία επιλέγει

Από τη στιγμή που η τακτική αυτής της μαμάς έγινε γνωστή πολλοί άνθρωποι την καλούν για να της πουν πόσο πολύ έχουν ωφεληθεί από αυτή. Μια γυναίκα της εξομολογήθηκε ότι αυτή ήταν η κίνηση που έσωσε τη σχέση της με την έφηβη κόρη της.

Αρκετοί ρωτούν επίσης για το ποια βιβλία να διαβάζουν στα παιδιά τους και αν και δεν θέλει να επηρεάζει τους άλλους, προτείνει στους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά βιβλία που τα ίδια δεν θα επέλεγαν. «Για παράδειγμα, δεν θα διάβαζα στα παιδιά μου τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Είναι όλες θαυμάστριές του, οπότε δεν χρειάζεται να τονίσω κάτι πάνω σε αυτό. Προτιμώ βιβλία με πολλές περιπέτειες, εικόνες και περιγραφές. Δυνατές προσωπικότητες και ιδιαίτερη γλώσσα. Χρωματίζω κάθε φορά την φωνή μου και όλο αυτό πέρα από ιδιαίτερο δέσιμο μάς κάνει να περνάμε και πολύ όμορφα».

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι η στιγμή που καθόταν στον καναπέ του σπιτιού της αγκαλιά με όλα της τα παιδιά και τον σύζυγό της ξαπλωμένο πάνω στο χαλί. «Διαβάζαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Louis Stevenson “Treasure Island” (Το νησί του Θησαυρού) αγκαλιά όλοι μαζί. Είναι μια ζεστή εικόνα που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου».

Πηγή: guardian.com