Γιατί να φτάσει μια 14χρονη να μαχαιρώσει τη μάνα της;

Σοκ και αμέτρητα ερωτηματικά έχει προκαλέσει το εξαιρετικά λυπηρό συμβάν που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στα Καμίνια, όταν μια 14χρονη επιτέθηκε με μαχαίρι στη μητέρα της, ενώ αυτή κοιμόταν, οδηγώντας την στο νοσοκομείο. Η γυναίκα πιθανώς να είχε ξεψυχήσει αν δεν επενέβαινε η δίδυμη αδελφή της 14χρονης, η οποία και κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα, διαβάζουμε ότι η κοπέλα έπαιζε για αρκετές ώρες με βίαια video games. Κάποια στιγμή σηκώθηκε, πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και άρχισε να μαχαιρώνει με αδιανόητη βία τη μαμάς της. Η 14χρονη βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και μόνο από τα ουρλιαχτά της μάνας της μπόρεσε να συνέλθει και να συνειδητοποιήσει με αποτροπιασμό τι είχε κάνει. Μάλιστα, λίγο αργότερα δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα από το συμβάν.

Αυτή τη στιγμή η κοπέλα βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ πραγματογνώμονες αναμένεται να αποφασίσουν τι ακριβώς της συνέβη.

Μέχρι τότε, το Infokids.gr επικοινώνησε με την ψυχολόγο κ. Χρυσούλα Μαυράκη, η οποία μας εξήγησε τι ακριβώς μπορεί να συνέβη στο παιδί, τι ρόλο μπορεί να παίζει το πολύωρο παιχνίδι στα video games και γιατί τώρα δεν θυμάται τίποτα.

«Η έφηβη υπάρχει περίπτωση να είχε ένα σοβαρό ψυχωσικό επεισόδιο, το οποίο ενδεχομένως προκλήθηκε από την υπερένταση έπειτα από την πολύωρη αφοσίωση στα βίαια video games», λέει η ειδικός, η οποία τονίζει κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και στο παρελθόν: «Η μεγάλη έκθεση στην οθόνη δημιουργεί προβλήματα –παιδιά έχουν λιποθυμήσει έπειτα από πολύωρο παιχνίδι στα video games! Δεν είναι τυχαίο, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον κλινικές αποτοξίνωσης από το διαδίκτυο και το gaming».

Η ειδικός συμπληρώνει, λοιπόν, ότι η κοπέλα, έπειτα από αυτόν τον χρόνο μπορεί να «έβγαλε έναν θυμό και σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές της εφηβείας, οδηγήθηκε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη».

Ως προς το γιατί δεν θυμάται τίποτα, η κ. Μαυράκη λέει, ότι κατά την διάρκεια ενός ψυχωσικού επεισοδίου, ο ασθενής δεν έχει συνείδηση –δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικά τραυματικό γεγονός, ο εγκέφαλος λειτουργώντας αμυντικά, φροντίζει να το απωθήσει, ώστε ο οργανισμός να μην καταρρεύσει. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το κορίτσι σαφώς δεν ήθελε να κάνει κακό στη μαμά της, αλλά βρισκόταν σε κατάσταση έντονου στρες.

Η κ. Μαυράκη εξηγεί πως «όταν ο εγκέφαλος υπεροξυγονώνεται λόγω άγχους, μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο επεισόδιο».

Τι χρειάζεται να προσέχουν οι γονείς

«Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται τον ειδικό και αυτά που έχει να τους πει, όταν βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους. Εξάλλου, ένα παιδί μπορεί να έχει προϋπάρχοντα θέματα που κανείς δεν έχει καταφέρει να αξιολογήσει», λέει η ειδικός και συμπληρώνει:

«Καλά κάνουν οι γονείς και φωνάζουν να μην παίζουν τα παιδιά τους τόσο ώρες. Χρειάζεται να παίρνουν δραστικά μέτρα, ώστε να τα αποθαρρύνουν και εν ανάγκη, ας μην διστάσουν να επισκεφθούν τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».