Γιατί οι μαμάδες συνηθίζουν να κρατούν αγκαλιά το μωρό από την αριστερή πλευρά;

Για μερικές μητέρες, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν, το να μεταφέρουν το μωρό τους στη δεξιά πλευρά του σώματος δεν είναι καθόλου εύκολο! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με τη δύναμη ή το γεγονός ότι είστε δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution διαπίστωσε ότι το 70-80% των γυναικών που μεταφέρουν το μωρό στην αριστερή πλευρά τους, το κάνουν ως έναν τρόπο να κρατήσουν το μωρό τους ασφαλές.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτός ο τρόπος διευκολύνει ενδεχομένως το δέσιμο μητέρας-βρέφους και προκύπτει από το πλεονέκτημα του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου για κοινωνική επεξεργασία, για παράδειγμα, την οπτική αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου του βρέφους. Οι ερευνητές προσθέτουν ότι: «Η θέση ενός βρέφους στην αριστερή πλευρά της μητέρας μπορεί να βελτιστοποιήσει την παρακολούθηση της μητέρας, κατευθύνοντας τις αισθητηριακές πληροφορίες κυρίως στο δεξί ημισφαίριο της μητέρας».

Εν ολίγοις, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου συνδέεται με την αριστερή πλευρά του σώματος και είναι υπεύθυνη για την ερμηνεία των συναισθηματικών σημάτων. Έτσι, κρατώντας το μωρό σας στην αριστερή πλευρά του σώματος, είστε σε θέση να συνδέεστε καλύτερα με το παιδί σας.

Αυτό το συμπέρασμα δεν αναφέρεται μόνο στις μητέρες, αλλά και σε μικρά κορίτσια που τείνουν επίσης να κρατούν τις κούκλες τους στην αριστερή πλευρά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η μελέτη αναφέρει ότι οι πατέρες έχουν επίσης την τάση να κρατούν το μωρό στην αριστερή πλευρά τους, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες που δεν έχουν παιδιά.