Γιατί όλοι θέλουν να πάνε στη Βαμβακού για Χριστούγεννα; Η ομάδα Vamvakou Revival μιλά στο Infokids.gr

Γιατί όλοι θέλουν να πάνε στη Βαμβακού για Χριστούγεννα; Η ομάδα Vamvakou Revival μιλά στο Infokids.gr

Μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μέτρων, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί το αντίπαλον δέος των πλέον κοσμοπολίτικων, καθιερωμένων χειμερινών προορισμών. Αναφερόμαστε στη Βαμβακού που ίσως κανένας λόγος να μη γινόταν γι’αυτήν σήμερα, αν μια παρέα νέων με καταγωγή ή δεσμούς με τον τόπο δεν αποφάσιζε να δώσει ζωή στον τόπο, κάνοντάς τον πλέον γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Το 2018, λοιπόν, η ομάδα Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος “άνοιξε” ένα νέο κεφάλαιο στον τόπο, κάνοντάς τον ακόμα πιο ελκυστικό τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους (ή για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν εκεί), όσο και για τους επισκέπτες, προσφέροντάς τους εξαιρετικές προτάσεις δραστηριοτήτων και διαμονής.

Μαγικά Χριστούγεννα στη Βαμβακού

Ενδεικτικά, εν όψει Χριστουγέννων, η Vamvakou Revival Team έχει ετοιμάσει ένα φανταστικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, με highlight βέβαια τη μεγάλη γιορτή στην στην πλατεία του χωριού, στις 3 Δεκεμβρίου. Την ημέρα εκείνη γιορτινές μελωδίες, ξυλοπόδαροι και bubble show θα “ζεσταίνουν” την ατμόσφαιρα, μέχρι τις 18:00 οπότε στη σκηνή θα εμφανιστεί ο Νίκος Πορτοκάλογλου για μια μοναδική συναυλία! Και αυτό θα είναι η μόνη η αρχή, αφού μέχρι το τέλος των γιορτών οι εκπλήξεις δεν θα έχουν σταματημό στη Βαμβακού.

Ο κ. Χάρης Βασιλάκος, συνιδρυτής της Vamvakou Revival και Υπεύθυνος Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων, μίλησε στο Infokids.gr για το πώς ξεκίνησαν όλα για το ορεινό αυτό χωριό, τι θα γίνει εκεί το επόμενο διάστημα και γιατί αξίζει κάθε οικογένεια να το επισκεφθεί.

Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τη Vamvakou Revival και να κάνετε πλέον όλη την Ελλάδα να μιλά για το μικρό ορεινό χωριό της Λακωνίας; Η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πώς προέκυψε;

Η ιδέα για την υλοποίηση του εγχειρήματος της Αναβίωσης της Βαμβακούς, τόπου καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου, ξεκίνησε το 2016-2017, ως μια ανάγκη της ομάδας μας να δει αυτόν τον τόπο να αναγεννάται, να βρει νέες ευκαιρίες και διεξόδους, και να ασχοληθεί με κάτι πολύ δημιουργικό που θα φέρει «νέα ζωή». Μια νέα κοινωνία, σχεδόν από το μηδέν!

Διακρίνοντας, λοιπόν, την προοπτική για τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του χωριού, αρχίσαμε να εργαζόμαστε με σκοπό να διαμορφώσουμε ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2017 ήρθαμε σε επαφή με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα και το όραμά μας, δίνοντάς μας το κίνητρο να την πολλαπλασιάσουμε και να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη. Φυσικά, με τη συνεργασία μας με την ομάδα του ΙΣΝ και την αμέριστη συμπαράστασή της πήρε σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία, η οποία ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα παράδειγμα και να χαράξει τον δρόμο της Αναβίωσης και για άλλους ξεχασμένους τόπους.

Μια νέα έκπληξη περιμένει τους κατοίκους, μα και τους επισκέπτες του χωριού κάθε μήνα. Ποιες είναι οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων από την πρωτοβουλία αυτή; Είστε ευχαριστημένοι με την επισκεψιμότητα; Περιμένετε να αυξηθεί τώρα, τον χειμώνα; Μπορεί το χωριό να φιλοξενήσει μεγάλο όγκο επισκεπτών;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μήνας είναι μοναδικός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βαμβακούς. Για να είμαστε πιο ακριβείς, κάθε Σαββατοκύριακο κρύβει εκπλήξεις για όλους, ακόμη και για εμάς τους ίδιους! Οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων είναι πραγματικά συγκινητικές τόσο για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα όσο και για το συνολικό εγχείρημα. Εξαρχής, στρατηγικός στόχος μας ήταν και παραμένει να δίνουμε διαφορετικά και πολυεπίπεδα ερεθίσματα, δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε μια ευρεία γκάμα επισκεπτών, προσπαθώντας να συμπεριλαμβάνουμε άπαντες στον σχεδιασμό μας, από μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας μέχρι εφήβους, οικογένειες και ηλικίες άνω των 65. Κανείς δεν εξαιρείται – όλοι είναι καλοδεχούμενοι να ζήσουν την εμπειρία της Βαμβακούς και να γίνουν ένας από εμάς.

Τα στοιχεία της επισκεψιμότητας, μέχρι στιγμής, μας δείχνουν ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους που θέτουμε και χαιρόμαστε πολύ με την ανταπόκριση που έχει το εγχείρημά μας κι ευρύτερα ο τόπος μας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Βαμβακού είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το φθινόπωρο και τον χειμώνα όσο και την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κάθε εποχή και μια διαφορετική πρόκληση για όσους επιλέγουν το χωριό μας!

Αναφορικά με τον όγκο των επισκεπτών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ουδέποτε συζητήσαμε το ενδεχόμενο να μετεξελιχθούμε σε ένα αμιγώς τουριστικό χωριό. Ως εκ τούτου, ανάλογες είναι και οι ενέργειές μας στον τομέα των υποδομών φιλοξενίας. Μας ενδιαφέρει ο ήπιος τουρισμός και σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουμε την ταυτότητα του προορισμού. Μέχρι στιγμής, τα δύο καταλύματα που λειτουργεί η ομάδα μας, η «Ρούγα της Βαμβακούς» και ο «Παραδοσιακός Ξενώνας», διαθέτουν συνολικά 14 δωμάτια, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της εξυπηρέτησης και όχι στη φιλοξενία μαζικού ρεύματος επισκεπτών.

Μιλήστε μας για την εκδήλωση στις 3 Δεκεμβρίου, που θα σημάνει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς και τι πρόκειται να συμβεί στη Βαμβακού μέχρι το τέλος των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα είναι μια αγαπημένη εποχή όλων μας εδώ στη Βαμβακού και γι’ αυτόν τον λόγο εμπνεόμαστε και σχεδιάζουμε δραστηριότητες, προγράμματα και εκδηλώσεις που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος στα 950 μέτρα υψόμετρο. Και φέτος, λοιπόν, πρωτότυπες εμπειρίες, οι οποίες υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα μας οδηγήσουν στο νέο έτος.

Στις 3 Δεκεμβρίου, η χριστουγεννιάτικη Βαμβακού αποκαλύπτεται με «Ένα φως αναμμένο» και τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Ένα μοναδικό και λαμπερό απόγευμα, που περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών, χριστουγεννιάτικα σημειωματάρια, ξυλοπόδαρους, φωτιές και μεγάλες σαπουνόφουσκες, κάλαντα από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και, φυσικά, μια μεγάλη συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Βίκυ Καρατζόγλου, τον Βύρωνα Τσουράπη και τους Ευγενείς Αλήτες. Ήδη οι προεγγραφές είναι αρκετές εκατοντάδες και αισθανόμαστε πραγματικά ευτυχείς με την ανταπόκριση του κόσμου από πολυάριθμα μέρη της Πελοποννήσου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Κι αυτή η εκδήλωση είναι μόνο η αρχή, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη χριστουγεννιάτικη Βαμβακού μέσα από μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων καινοτομίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το εορταστικό «μενού» περιλαμβάνει εκδρομή στο ΚΠΙΣΝ, τρισδιάστατες κατασκευές στους 3D εκτυπωτές του V.Lab (Vamvakou Technology Lab Fully powered by SNF), ένα χριστουγεννιάτικο χωριό με Lego WeDo 2.0, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους με στολίδια εμπνευσμένα από τη φύση του Πάρνωνα, εικαστικά προγράμματα με χριστουγεννιάτικες κάρτες, κουκλοκατασκευές και παράσταση κουκλοθέατρου, κυνήγι θησαυρού, δραστηριότητες με… καλικαντζάρους, μια μοναδική θεατρική παράσταση, μουσικές εκδηλώσεις και βέβαια Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν στο εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο» με μοναδικές γεύσεις και εξαιρετικούς καλλιτέχνες, όπως ο Ζαχαρίας Καρούνης και ο Βασίλης Προδρόμου. Και αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βαμβακού!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Vamvakou Revival στο https://www.vamvakourevival.org/.

Πέρα από τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, τι άλλο μπορεί να κάνει μια οικογένεια που θα επισκεφθεί το χωριό για ένα Σαββατοκύριακο;

Πέρα από τα δεκάδες προγράμματα που υλοποιούνται όλο τον χρόνο στη Βαμβακού, τα οποία βασίζονται στο τρίπτυχο Πολιτισμός – Εκπαίδευση – Καινοτομία, η Vamvakou Revival λειτουργεί από το 2019 το εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο», το οποίο εξελίσσεται σε γαστρονομικό προορισμό, καθώς και τον ξενώνα «Ρούγα της Βαμβακούς» και τον «Παραδοσιακό Ξενώνα». Φυσικά, στις επιλογές των επισκεπτών βρίσκονται τα μονοπάτια του χωριού, τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει είτε με οργανωμένες πεζοπορίες είτε με ηλεκτρικά ποδήλατα που διαθέτει η ομάδα μας.

Επιπλέον, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκτός δρόμου (off road) περιηγητική εμπειρία στο δάσος του Πάρνωνα περιμένει τους επισκέπτες, την οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν με ένα τετρακίνητο, πλήρως εξοπλισμένο όχημα, συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Θα ήταν βέβαια παράλειψη αν δεν ανέφερα τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί πλέον στο σχολείο μας, το γήπεδο μπάσκετ και τον ευρύτατο αθλητικό εξοπλισμό, τη σύγχρονη παιδική χαρά και, φυσικά, τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου πλησίον της πλατείας.

Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πλειάδα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν από αρωματοθεραπεία, γιόγκα, μαθήματα μαγειρικής και πικ-νικ στη φύση μέχρι κεραμική και υφαντική.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε την άκρως ενδιαφέρουσα βόλτα στον Πάρνωνα και τα γειτονικά χωριά, όπως οι Καρυές, τα Τσίντζινα (Πολύδρομο), η Βαρβίτσα, η Μεγάλη Βρύση και τα Βρέσθενα, στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και στην υπόλοιπη Λακωνία, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στους ανερχόμενους προορισμούς.

Με εκκίνηση το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, οπότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του χωριού, με τη μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, τις ξεχωριστές εορταστικές εκδηλώσεις, τις θεατρικές παραστάσεις, τις ρεμπέτικες βραδιές και πολλές ακόμα δραστηριότητες, η Βαμβακού υπόσχεται τα πιο μαγικά Χριστούγεννα, στα 950 μ. υψόμετρο!

Δείτε αναλυτικά εδώ ΟΛΑ τα events που ετοιμάζει η Vamvakou Revival από 26/11 έως 8/1.

Διαβάστε ακόμα:

Ανακαλύπτουμε την «Επιστήμη των Χριστουγέννων» μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

Οι “Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες” αναβιώνουν στη σκηνή του Θεάτρου Πρόβα με ενεργή συμμετοχή των μικρών θεατών (από 3/12)

«ΚαραγκιοζοΧριστούγεννα μετά μουσικής, παραδοσιακά!» στις Φιγούρες και Κούκλες (από 11/12)