Γρίπη 2020: «Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό – Ασταθής ο ιός» λέει λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ και εξηγεί

Αν αναρωτιέστε και εσείς, όπως οι περισσότεροι, πώς γίνεται φέτος να εμβολιάστηκαν κατά της γριπής σχεδόν τα διπλάσια άτομα από πέρσι και παρ’όλα αυτά η νόσος να θερίζει, έχοντας ήδη στερήσει τη ζωή σε 38 συμπολίτες μας, μία σαφή απάντηση έδωσε νωρίτερα η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

Η γιατρός, η οποία μίλησε νωρίτερα στο ΘΕΜΑ 104,6 είπε χαρακτηριστικά: «Η γρίπη δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» και συμπλήρωσε πως «Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει. Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα».

Παρόλα αυτά η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου» και ότι τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια.