Hypnobirthing: Αυτή είναι η βέλτιστη εμπειρία τοκετού – Μάθετε για όλα τα οφέλη

hypnobirthing: Αυτή είναι η βέλτιστη εμπειρία τοκετού - Μάθετε για όλα τα οφέλη

Το hypnobirthing είναι, βασικά, ένα πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που, εφαρμόζοντας τις αρχές της ύπνωσης και της υπνοθεραπείας, αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του νου και του σώματος της μητέρας, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού.

Στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα, εικόνες και ιστορίες για τον τοκετό, από πληθώρα πηγών: την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό περιβάλλον.

Τα μηνύματα αυτά αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται, συνήθως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυτόματα άγχος, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας και φόβο για την επερχόμενη γέννα. Το hypnobirthing, στον πυρήνα του, λειτουργεί για την εξάλειψη αυτού του φόβου των γυναικών, που συνδέεται συχνά με την ιδέα και το αίσθημα του πόνου και της έντασης.

Τι ακριβως γινεται

Έχοντας περάσει περισσότερο από δύο αιώνες στο περιθώριο, η ύπνωση, στην πραγματικότητα, έχει ελάχιστη –αν όχι μηδαμινή– σχέση με την στερεοτυπική της εικόνα: την επιβολή, δηλαδή, της δύναμης του «μάγου-υπνωτιστή» πάνω στον άβουλο εθελοντή, για τη διασκέδαση και τον εντυπωσιασμό κάποιων θεατών.

Πρόκειται για μια φυσιολογική νοητική κατάσταση στην οποία μπαίνουμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, καθημερινά, π.χ. όταν μας «απορροφά» μια ενδιαφέρουσα ταινία, όταν ονειροπολούμε ή, σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη κατά την οποία τείνουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με τα ίδια εργαλεία της υπνοθεραπείας – τεχνικές αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, καθοδηγούμενους οραματισμούς με ειδικά επιλεγμένες ήπιες λέξεις – το hypnobirthing απευθύνεται άμεσα στον υποσυνείδητο νου και τον τροφοδοτεί με θετικά, ωφέλιμα για τις μητέρες μηνύματα. Έτσι, τις βοηθά να απελευθερώσουν κάθε αρνητικό συνειρμό, κάθε περιοριστικό «πιστεύω» και συναίσθημα, να έρθουν σε επαφή και να εμπιστευτούν τις έμφυτες ικανότητες του σώματός τους, και να γεννήσουν το μωρό τους μέσα σε βαθιά χαλάρωση, παρούσες στο «εδώ και τώρα» του τοκετού τους, σε ήρεμη ετοιμότητα και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο.

Οφέλη για τη μητέρα

Το HypnoBirthing Greece βοηθά τη μητέρα να σπάσει τον φαύλο κύκλο φόβου-έντασης-πόνου στον τοκετό, αποβάλλοντας άγχος και ανησυχίες.

 • Ενισχύει τη σύνδεση της μητέρας με τον εαυτό της και την ανακάλυψη νέων πτυχών του.
 • Καλλιεργεί την επαφή της μητέρας με το σώμα της και την εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητά της να γεννήσει το παιδί της.
 • Προσφέρει τη δυνατότητα «γνωριμίας» της μητέρας με το αγέννητο ακόμη παιδί της, την ενίσχυση της σύνδεσης και της επικοινωνίας μεταξύ τους.
 • Συμπληρωματικά, δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά και υποχρεώσεις να περάσουν, ανενόχλητες και εστιασμένες, «ποιοτικό χρόνο» επαφής με το νέο μωρό που μεγαλώνει μέσα τους.
 • Μέσα από τις τεχνικές του HypnoBirthing Greece, η μητέρα μαθαίνει να χαλαρώνει όποτε το επιθυμεί ή το χρειάζεται, ώστε να απολαμβάνει περισσότερο την εγκυμοσύνη της, να βιώνει τον τοκετό της με περισσότερη σιγουριά, άνεση και ηρεμία, και να υποδέχεται το μωρό της απόλυτα «παρούσα».
 • Εμπλέκοντας ενεργά και τον/την σύντροφο, η προετοιμασία HypnoBirthing Greece τονώνει τον δεσμό ανάμεσα στο ζευγάρι και διευκολύνει τον συντονισμό, ώστε να συναντά ο ένας τον άλλο στο σημείο που βρίσκονται, να μοιράζονται, ανοιχτά και με ασφάλεια, επιθυμίες, ανάγκες και φόβους και να σχεδιάζουν μαζί το δρόμο που θα ακολουθήσουν.
 • Το HypnoBirthing Greece καλύπτει τη μητέρα σε νοητικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσει κάποιο συμπληρωματικό πρόγραμμα προετοιμασίας.
 • Είναι η μοναδική προετοιμασία τοκετού της οποίας η προσέγγιση έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα στον γονεϊκό ρόλο των ζευγαριών, αλλά και στην προσωπική τους οπτική για τη ζωή και την καθημερινότητα.

Οφέλη για το μωρό

Μέσω της προετοιμασίας των γονιών με το HypnoBirthing Greece, προάγεται η ανάπτυξη του μωρού μέσα σε ένα γαλήνιο και όμορφο ενδομήτριο περιβάλλον.

 • Κατά τη διάρκεια των συνεδριών και των καθοδηγούμενων χαλαρώσεων, το μωρό έρχεται σε επαφή με τη μητέρα του και χτίζει τον μεταξύ τους φυσικό αλλά και συναισθηματικό δεσμό.
 • Η ωκυτοκίνη –η «ορμόνη της αγάπης»– και οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη μητέρα στις συνεδρίες HypnoBirthing Greece, μεταφέρονται απευθείας στο μωρό, μέσω του πλακούντα, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό, ασφαλές και ήρεμο.
 • Την ώρα του τοκετού με hypnobirthing, το μωρό βιώνει λιγότερο στρες, και κινείται αρμονικά μέσα στο σώμα της μητέρας που λειτουργεί φυσικά για να του διευκολύνει την έξοδο.
 • Τα μωρά που γεννιούνται με hypnobirthing τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία APGAR (αξιολόγηση της γενικής υγείας των νεογέννητων στο 1 λεπτό και ξανά στα 5 λεπτά μετά τη γέννησή τους).
 • Το hypnobirthing υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή, καθώς το μωρό καλωσορίζεται από μια μητέρα έτοιμη, ήρεμη και απόλυτα παρούσα, θέτοντας έτσι ένα υγιές και ισορροπημένο πρότυπο για οποιαδήποτε άλλη σχέση σχηματίσει στη ζωή του.

Οφέλη για τον/την σύντροφο/πατέρα

Το HypnoBirthing Greece ενεργοποιεί και ενδυναμώνει το –εξίσου σημαντικό με το μητρικό- πατρικό/γονεϊκό ένστικτο της φροντίδας, της παροχής και της προστασίας.

 • Δίνει την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική γνώση ώστε ο/η σύντροφος να εμπιστευτεί τη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού, να αναλάβει ενεργό ρόλο και να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτήν.
 • Ενισχύει τη σιγουριά του/της συντρόφου για το ρόλο του/της, ώστε να στέκεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στο πλευρό της μητέρας την ώρα που γεννάει.
 • Παρέχει καθοδήγηση για την ομαλή και αποτελεσματική επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας και όποιον άλλο εμπλέκεται στη φροντίδα του τοκετού.
 • Με ψυχοσωματικές και επικοινωνιακές τεχνικές, το HypnoBirthing Greece βοηθά τον/την σύντροφο να συνειδητοποιήσει τη μοναδικότητα της παρουσίας του/της και το γεγονός ότι προσφέρει στη σύντροφό του/της κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να της προσφέρει: την αγάπη και τη ζεστασιά του ζευγαριού.
 • Το HypnoBirthing Greece προάγει και ενδυναμώνει το δεσμό του/της συντρόφου τόσο με τη μητέρα, όσο και με το νέο μωρό, εισάγοντάς τον/την με τον καλύτερο τρόπο στη γονεϊκότητα.

Επένδυση για μια ζωή

Οι γυναίκες επιλέγουν το HypnoBirthing Greece για την καλύτερη δυνατή εμπειρία τοκετού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Και αυτό αποδίδει. Καθώς, όμως, μητέρες και ζευγάρια προετοιμάζονται για την ώρα της γέννας, προετοιμάζουν ταυτόχρονα και μια τεράστια αλλαγή για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Αποβάλλοντας το φόβο, αντικαθιστώντας κάθε αρνητική σκέψη με μία θετική και διαφοροποιώντας τις πεποιθήσεις τους, μητέρες και σύντροφοι, αλλάζουν εντελώς την αντίληψη και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητά τους. Επιπλέον, μέσα από την πρακτική του HypnoBirthing Greece, αφομοιώνουν κάθε γνώση, και αποκτούν χρήσιμες δεξιότητες για τον έλεγχο του άγχους και την ανακούφιση του στρες, σε οποιαδήποτε κατάσταση μέσα στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή προσωπικό περιβάλλον. Έτσι μέσα από το HypnoBirthing Greece, το hypnobirthing, μετατρέπεται από μια «μέθοδο τοκετού», σε μια πολύτιμη επένδυση για μια καλύτερη, παραγωγικότερη και πιο όμορφη ζωή.

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο παρουσιαστής που προφυλακίστηκε για ασέλγεια και πορνογραφία ανηλίκων

Μαθησιακές δυσκολίες: Μάθε τα πάντα για το τεστ αξιολόγησης

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: «Τη βαρούσε με τη ζώνη μπροστά στο παιδί» – “Μπαμπά άσε μου τη μαμά” ούρλιαζε ο 11χρονος γιος