Η δωρεάν παροχή γυναικολογικών ειδών σε σχολεία και αθλητικές ακαδημίες πρέπει κάποτε να καθιερωθεί και στην Ελλάδα

Μετά τη Σκωτία, που πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε να παρέχει δωρεάν είδη περιόδου στα κορίτσια, όλο και περισσότερες χώρες αναλαμβάνουν δράση κάνοντας τη ζωή των εφήβων καλύτερη.

Τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, είναι υποχρεωμένα πλέον να διαθέτουν δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν στις τουαλέτας τους, έπειτα από νόμο που υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο κυβερνήτης Gavin Newsom.

Το νομοσχέδιο με το όνομα “Menstrual Equity for All Act of 2021” αφορά σε δημόσια σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές άνω των 12 ετών, και σε κολλέγια. Πρωτεργάτης του είναι η Cristina Garcia, μέλος της Συνέλευσης των Δημοκρατικών.

Όπως η ίδια λέει: “Η βιολογία μας δεν στέλνει πάντα υπενθύμιση για το πότε θα ξεκινήσει η περίοδός μας. Όταν αυτό συμβαίνει πρέπει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Συχνά μας έρχεται περίοδος ενώ παίζουμε με τα παιδιά μας στο πάρκο ή ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ ή βρισκόμαστε στη Βουλή για ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Το να έχουμε εύκολα πρόσβαση σε είδη υγιεινής για την περίοδο είναι απαραίτητο ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και μειώνει σημαντικά το άγχος του να τα αναζητούμε όταν τα έχουμε ανάγκη”.

Δωρεάν είδη περιόδου με έμπνευση από την Σκωτία

(Τουαλέτες του Queen Margaret Union – QMU του University of Glasgow – πηγή photo: facebook.com/nefeli.stoikopoulou)

Η Garcia σημείωσε, ότι έμπνευση της έδωσε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που υπογράφηκε πέρσι στη Σκωτία. “Όπως υπάρχει χαρτί τουαλέτας και σαπούνι στις τουαλέτες των σχολείων, έτσι θα έπρεπε να υπάρχουν και σερβιέτες. Είναι καιρός να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στη βιολογία του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Να διευκολύνουμε την πρόσβασή του σε τέτοια είδη υγιεινής και να μειώνουμε τα εμπόδια στον δρόμο τους.”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος του πλανήτη επηρεάζει και την δυνατότητα πολλών γυναικών να αγοράζουν είδη περιόδου. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην γυναικολογική τους υγεία ή την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Και αθλητικά σωματεία στο πλευρό των κοριτσιών

(Από τις τουαλέτες του γηπέδου Anfield της Liverpool – πηγή φωτο: facebook.com/George Passas)

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον αγώνα κατά της φτώχειας που εμποδίζει τα κορίτσια να αγοράσουν είδη περιόδου, έχει μπει και το ποδοσφαιρικό σωματείο της Liverpool. “Δεν πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να πληρώνετε για τα απαραίτητα αυτά είδη. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα αν τα χρειάζεστε”, γράφει το ταμπελάκι πάνω από το καλαθάκι με τις σερβιέτες και τα ταμπόν που εδώ και τρία χρόνια υπάρχει στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες κοινού των γηπέδων της ομάδας.

“Η υποστήριξη και τα μπράβο που λάβαμε για την καμπάνια μας αυτή, ξεπερνά κάθε μας προσδοκία!” αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Γούβες Εύβοιας: Ο Γιώργος Μαυρίδης ανακαινίζει το Γυμνάσιο, αναπλάθει την πλατεία και ετοιμάζει θερινό σινεμά!

Ανεμβολίαστη έγκυος που νόσησε από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκε μιλάει για όσα έζησε στο Infokids.gr

“Ήταν ένας αθώος γίγαντας. Έδωσε ζωή σε 7 ανθρώπους”: Ραγίζει καρδιές η μαμά του 16χρονου Ντίνου