Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν είδη περιόδου στις έφηβες και νέες γυναίκες

Για κάποιες γυναίκες η μηνιαία έμμηνος ρύση είναι κάτι περισσότερο από μερικές άβολες μέρες, από μία επίπονη και ενοχλητική διαδικασία. Είναι ένα σημαντικό επιπλέον κόστος που, όσο η οικονομική κρίση που φέρνει η πανδημία χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει να αποτελεί το κόστος των προϊόντων περιόδου πρόβλημα για τις γυναίκες, η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε σερβιέτες και ταμπόν, έπειτα από μια τετραετή εκστρατεία που έχει αλλάξει ριζικά τον δημόσιο λόγο γύρω από την εμμηνόρροια.

Τι ορίζει ο νόμος

Ο νόμος περί προϊόντων περιόδου (δωρεάν πρόβλεψη), ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα την περασμένη Τρίτη, θα επιβάλει στις τοπικές αρχές νόμιμο καθήκον να διαθέτουν προϊόντα περιόδου για όλες εκείνες που τα χρειάζονται. Μέχρι πρότινος αυτά διατίθονταν δωρεάν αποκλειστικά στα δημόσια κτίρια (σχολεία, κολέγια, Πανεπιστήμια).

Η εκστρατεία, η οποία στηρίχθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είχε βασικό εκπρόσωπο τη πολιτικό του Εργατικού κόμματος Μόνικα Λένον, η οποία δήλωσε πως «Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών και σε όσες έχουν εμμηνόρροια. Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε κοινοτικό επίπεδο και μέσω των τοπικών αρχών στην παροχή αξιοπρεπής περιόδου σε όλες».

Πρόσθεσε δε ότι «Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συζητιέται η εμμηνόρροια στη δημόσια ζωή. Πριν από λίγα χρόνια δεν γινόταν ποτέ ανοιχτή συζήτηση για την εμμηνόρροια και τώρα είναι mainstream».

Η πίεση των ακτιβιστών έφερε αποτέλεσμα

Παλαιότερες έρευνες της οργάνωσης «Women for Independence» αποκάλυψαν ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες είχε βιώσει περίοδο φτώχειας, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγιεινή, την υγεία και την ευημερία της. Οι γυναίκες εκτιμάται ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 13 λίρες το μήνα και αρκετές χιλιάδες λίρες στη διάρκεια όλης τους της ζωής για προϊόντα περιόδου.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 8,7 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Η σκωτσέζικη κυβέρνηση είχε αρχικά αμφισβητήσει την καθολική διάταξη, αλλά άλλαξε την τοποθέτηση της, καθώς το SNP αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση από τους δικούς του ακτιβιστές, αλλά και από έναν ευρύ συνασπισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Η Λένον σημείωσε, πάντως, ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά την πρόοδο της Σκωτίας και τόνισε πως «είναι ένα σημαντικό μήνυμα στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας ότι μπορούμε ακόμα να θέσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας».

πηγή: CNN