Βατόπουλος: “Προτεραιότητα, το άνοιγμα των σχολείων” – Καθ. Παιδιατρικής: “Λέμε πρώτα να ανοίξουν τα Δημοτικά”

Οι γονείς επίμονα ρωτούν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και αν ισχύει το σενάριο της 7ης Δεκεμβρίου ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία, το Υπουργείο Παιδείας αναμένει την εισήγηση των Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα ανακοινώσουν την πρότασή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Παρασκευή, όπου στο πλαίσιο της  καθιερωμένης ενημέρωση της κυβέρνησης από την Επιτροπή των Ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τι εισηγούνται οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα των σχολείων;

Δύο από τα μέλη της Επιτροπής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησαν στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια», επεσήμανε ωστόσο ότι, «τα κρούσματα παραμένουν πολλά».

«Τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου», σημείωσε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη ότι, «είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων», ενώ όσο αφορά στο συνωστισμό που δημιουργείται έξω από τα σχολεία, ανέφερε ότι, «είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί»

«Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Τσολιά: “Λέμε πρώτα να ανοίξουν τα Δημοτικά”

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Μαρίζα Τσολιά, αναφέρθηκε στα σχολεία, σημειώνοντας πως η κινητικότητα έξω από αυτά, «δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε έχει ποσοτικοποιηθεί», ενώ μιλώντας για την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, αλλά και το πότε θα ανοίξουν, είπε πως «σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να μεγιστοποιήσουμε τα μέτρα, αλλά όσο βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και πρώτα να ανοίξουμε τα σχολεία».

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, εξήγησε πως «όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, προσομοιάζει με τους ενήλικες, όσο αφορά στη μεταδοτικότητα, γι’αυτό λέμε να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά».

Ερωτηθείσα, ωστόσο αν θα ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά κι ίσως να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, υπογράμμισε πως «όλα θα συζητηθούν. Για την ώρα, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων με γεμάτες τις ΜΕΘ».

Είπε όμως πως «σίγουρα θα ανοίξουν πρώτα οι μικρότερες τάξεις και μετά οι μεγαλύτερες και τα πανεπιστήμια».

Κεραμέως: “Γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν”

Σε χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας,  Νίκη Κεραμέως,  ερωτηθείσα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για το ζήτημα αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως τους γονείς δήλωσε ότι “Προτεραιότητά μας είναι φυσικά να ανοίξουν τα σχολεία παρότι η τηλεκπαίδευση διεξάγεται κανονικά. Γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν. Δεν έχουμε ακόμα λάβει κάποια απόφαση. Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία πώς έχει επηρεάσει το lockdown και τα άλλα περιοριστικά μέτρα την διασπορά του ιού, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των Ειδικών και θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις.