Η επικεφαλής του Family Strollers Run στο Infokids: «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για μας μαζί με το μωρό μας»

Η επικεφαλής του Family Strollers Run στο Infokids: «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μαζί με το μωρό μας»

Δεν είναι λίγες οι μέλλουσες μαμάδες που αναρωτιούνται, αν μπορούν να κάνουν γυμναστική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, καθώς φοβούνται, ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο μωρό ή σε εκείνες. 

Κατά συνέπεια, διστάζουν να ξεκινήσουν ακόμη κι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης. Κι εδώ έρχεται το Aquabirth Pregnancy & Family Fitness Place να δώσει την απάντηση: Μπορείτε!

Με το motto “A baby is a reason NOT an excuse” (σσ. Ένα μωρό είναι λόγος και όχι δικαιολογία) , το Aquabirth Pregnancy & Family Fitness Place αποτελεί τον χώρο εκείνο που η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται για να έχει μία υγιή και ισορροπημένη, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά εγκυμοσύνη.

Με πρωταρχικό μέλημά του το σώμα και τη φυσική κατάσταση στην εγκυμοσύνη, ώστε να νιώσει έτοιμο για τον τοκετό, το Aquabirth Pregnancy & Family Fitness Place προσφέρει υπηρεσίες και εξειδικευμένα προγράμματα από έμπειρους εκπαιδευτές που θα προετοιμάσουν με τον καλύτερο τρόπο την μέλλουσα μητέρα, αλλά και θα υποδεχθούν με την ίδια αφοσίωση και τεχνογνωσία τις νέες μαμάδες και μετά τη γέννα. 

Φέτος, το Aquabirth Pregnancy & Family Fitness Place διοργανώνει το Family Strollers Run, τον πρώτο αγώνα δρόμου για γονείς με παιδιά 0-4 ετών σε καρότσι, τρίκυκλο, πατίνι ή και περπατώντας, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Με αφορμή το 1ο Family strollers run η Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach και συνιδρύτρια του Aquabirth, pregnancy and family fitness place μίλησε στο Infokids.gr για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μαμά που δεν θέλει να σταματήσει να γυμνάζεται ακόμη και στην εγκυμοσύνη της, αλλά και για μετά τον τοκετό.

Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη; Πολλές γυναίκες φοβούνται να ασκηθούν, μήπως επηρεαστεί αρνητικά το έμβρυο ή η δική τους κατάσταση.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι σήμερα είναι πλέον πάρα πολλές οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο και ότι επιβάλλεται η έγκυος να ασκείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πλην λίγων εξαιρέσεων. 

Ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο κρίνεται απαραίτητη η εκγύμναση των εγκύων για την ομαλή πορεία της κύησης. Φυσικά, πάντα κάθε έγκυος  πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του γυναικολόγου της. 

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά και για εκείνη και για το έμβρυο και εφόσον η μέλλουσα μητέρα ακολουθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης για εγκύους υπό την επίβλεψη ενός εξειδικευμένου καθηγητή φυσικής αγωγής, τότε η άσκηση μόνο καλό μπορεί να της κάνει!!

Ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη της άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι: Λιγότερα μυοσκελετικά προβλήματα και πόνοι, καλύτερη φυσική κατάσταση, μειωμένη αύξηση βάρους, ευεξία , σωματική προετοιμασία τοκετού [είτε για κολπικό τοκετό είτε για καισαρική], μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά τον τοκετό, κοινωνικοποίηση, μειωμένα επίπεδα στρες, ποιοτικός ύπνος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά των γυναικών που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της κύησής συστηματικά παρουσιάζουν καλύτερη ικανότητα μνήμης και μάθησης καθώς και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας στο μέλλον.  

Τι έρχεται να προσφέρει το Aquabirth σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας;

Το Aquabirth, pregnancy and family fitness place είναι το πρώτο ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο κέντρο άσκησης αποκλειστικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακρόχρονη εμπειρία σ αυτούς τους τόσο ιδιαίτερους και ευαίσθητους πληθυσμούς. 

Στόχος μας, η καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση  της εγκύου αλλά και η σωστή προετοιμασία της για τον τοκετό, με αλλαγή των προγραμμάτων μας στο τελευταίο τρίμηνο ανάλογα βέβαια την κάθε γυναικά και τον τρόπο που πρόκειται να φέρει στον κόσμο το μωράκι της. 

Ο ρόλος μας όμως δεν σταματάει στον τοκετό! Στο Aquabirth δίνουμε μεγάλη έμφαση και στη νέα μητέρα, στην περίοδο της λοχείας. Στην «αποκατάσταση» του σώματος της και στις ανάγκες που έχει ως νέα μητέρα, με προγράμματα που μπορεί να κάνει μαζί με το μωρό της είτε και μόνη της! 

Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες στην Ελλάδα να αρχίσουν να ενημερώνονται για τη σωστή αποκατάσταση τους μετά τον τοκετό! Αρχικά να τονίσουμε ότι η άσκηση τους δίνει ενέργεια, βοηθάει στην αποφυγή της επιλόχειας κατάθλιψης και όσον αφορά το σώμα τους θα πρέπει να έχουν την υπομονή να κάνουν τα σωστά βήματα μετά τον τοκετό ώστε να αποφύγουν μελλοντικούς τραυματισμούς! Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν έχει μόνο σημασία η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η αποκατάσταση του πυελικού εδάφους, των κοιλιακών, η σταθεροποίηση της λεκάνης αλλά και η ενδυνάμωση του σώματος στο σύνολο, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή φροντίδα του βρέφους χωρίς μυοσκελετικούς πόνους!  

Πώς προέκυψε η ιδέα του mom’s stroller; Ο αγώνας απευθύνεται μόνο σε μαμάδες;

Η ιδέα του mom’s stroller by aquabirth, προέκυψε κάποια χρόνια πριν, όταν γέννησα και γω τη μικρή μου και έπαιρνα το καροτσάκι και πήγαινα στο πάρκο για να κάνω γυμναστική! Δυστυχώς δεν είχα τότε και άλλες μαμάδες- φίλες στη λοχεία που θα μπορούσαμε να μοιραστούμε όλες μαζί τη χαρά της άσκησης μαζί με τα μωρά μας αλλά και τις τότε ανησυχίες μου! Κάποια χρόνια αργότερα, που το Aquabirth πήρε μορφή και είχε πια το δικό του χώρο, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολλές εκείνες οι μαμάδες που είχαν την ίδια ανάγκη με μένα για κοινωνικοποίηση , «μοίρασμα» και φυσικά την επιθυμία να βγουν έξω και να κάνουν κάτι για εκείνες και για το σώμα τους! Έτσι με πολύ ενθουσιασμό ξεκινήσαμε και το mom’s stroller

Το mom’s stroller ήταν λοιπόν η αφορμή για να εμπνευστούμε με τον συνεργάτη μου Δημήτρη Τριανταφύλλου την ιδέα του Family strollers Run, ενός «αγώνα δρόμου» για γονείς με μωρά, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά! 

Όχι ο αγώνας δεν απευθύνεται μόνο σε μαμάδες! Αλλά στους γονείς!! Ακόμα και σε γιαγιάδες και σε παππούδες που το επιθυμούν!! Φτιάχνω την ομάδα μου με αρχηγό το παιδί μου!!

Στόχος μας, στόχος του Family strollers run είναι να δείξουμε σε όλους και πάνω από όλα στον εαυτό μας, ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για Μας, μαζί με το μωρό μας!! Ως οικογένεια! Να γίνουμε πρότυπο για τα παιδιά μας και να φωνάξουμε σ΄ολες τις νέες μαμάδες ότι «a baby is a reason not an excuse” που είναι και το motto μας στο Aquabirth! Αλλά και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει πάντα όλοι να έχουμε στο μυαλό μας…ότι η άσκηση μπορεί να γίνει το αντίδοτο για τη επιλόχειο κατάθλιψη! 

Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής;

Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή! Το μόνο που έχετε να κάνετε να μπείτε εδώ [https://aquabirth.gr/families-strollers-run/] και να ακολουθήσετε τα βήματα! Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε όλους κοντά μας!