Η γυναίκα με ρευματικό νόσημα μπορεί να γίνει μητέρα με προσεκτική ιατρική και μαιευτική διαχείριση

Η γυναίκα με ρευματικό νόσημα μπορεί να γίνει μητέρα με προσεκτική ιατρική και μαιευτική διαχείριση καθώς και η τήρηση κανόνων στην καθημερινή πρακτική είναι βασικός κανόνας για την ευχάριστη και ανώδυνη φροντίδα του μωρού

Τα παραπάνω ήταν τα συμπεράσματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη του Lupus Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Λύκο) και της εταιρείας Novartis.

Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν συχνά τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους, όταν η εγκυμοσύνη είναι αναμενόμενο γεγονός

Για χρόνια, οι γιατροί προέτρεπαν τις γυναίκες με δυνητικά σοβαρά συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα να μην μείνουν έγκυες.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι, με προσεκτική ιατρική και μαιευτική διαχείριση, οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες μπορούν να έχουν επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Επιτυχημένο, ωστόσο, δεν σημαίνει χωρίς γεγονότα. Οι γιατροί και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπλοκές, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Για αυτό το λόγο, καλό είναι οι γυναίκες να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες, έως ότου η ρευματική τους νόσος τεθεί υπό έλεγχο τόνισε ο κος Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD,MSc,PhD, IFEPAC, Επικ. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι βασικές προϋποθέσεις, ανέφερε η κα Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος & Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύηση, Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, για επιτυχή έκβαση της κύησης σε γυναίκες με Α.Ρ.Ν. είναι:

•. Ύφεση της νόσου για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη σύλληψη
• Λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή εξάρσεων , χωρίς όμως τον κίνδυνο εμβρυοτοξικότητας
• Συνεργασία ομάδας ιατρών, διαφορετικών ειδικοτήτων για την παρακολούθηση της.

Ενα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ύπαρξη μιας χρόνιας αυτοάνοσης νόσου συχνά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία, τόνισε η κα Μαρία -Βασιλική Οσάνα, Ψυχολόγος MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία (CBT) & MSc στην εφαρμοσμένη πειραματική ψυχολογία. Ίσως η πιο δύσκολη πτυχή της διάγνωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ότι επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε για τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μας. Και ίσως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις αποφάσεις, που παίρνει ένα άτομο για την απόκτηση παιδιών.

Ένα τεράστιο 56% των γυναικών που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα λένε ότι τελικά απέκτησαν λιγότερα παιδιά από όσα ήθελαν, σύμφωναμε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από την διαδικτυακή κοινότητα ασθενών CreakyJoints και το μητρώο ασθενών της ArthritisPower.

Τα πιο σημαντικά από τα βασικά θέματα που προσδιορίστηκαν σε μια μελέτη που αποσκοπούσε στον προσδιορισμό της ανάγκης για πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη μεταγεννητική φροντίδα και την έγκαιρη ανατροφή των παιδιών σε γυναίκες με ΡΑ είναι:

1. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων
2. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες σωματικής/συναισθηματικής υποστήριξης
3. Πρακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών.

Περνώντας τέλος στους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών, ο σχεδιασμός μιας ιατρικής ομάδας, η φροντίδα του μωρού και της μητέρας μετά τον τοκετό καθώς και η συζήτηση της φαρμακευτικής αγωγής ειδικά σε περίπτωση θηλασμού είναι μερικοί από τους πρακτικούς τρόπους. Όλες οι νέες μητέρες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως, όλα τα συμπτώματα έχουν επηρεάσει το σώμα τους και όχι την καρδιά τους και την ικανότητα τους ν’ αγαπούν.

Η φροντίδα ενός μωρού είναι απαιτητική και δύσκολη για όλους τους νέους γονείς, πόσο μάλλον για εκείνους με ρευματικά νοσήματα

Η κόπωση, ο πόνος στις αρθρώσεις, η πρωινή δυσκαμψία, η μειωμένη δύναμη και αντοχή, ο περιορισμός στο εύρος κίνησης και οι παραμορφώσεις στην άκρα χείρα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ρευματικών παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα με το μωρό, επεσήμανε η κα Κυριακή Κεραμιώτου, Εργοθεραπεύτρια, MSc, PhD, Υπεύθυνη Εργ. Εργοθεραπείας στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, ΠΣΕ-ΝΠΔΔ.

Βασικές αρχές για την ευχάριστη και ανώδυνη φροντίδα του μωρού αποτελούν η φροντίδα του ίδιου του γονέα με το ρευματικό νόσημα, η ενημέρωση της οικογένειας και των φίλων για τις ανάγκες που προκύπτουν και η αποδοχή βοήθειας, και τέλος, η τήρηση κανόνων στην καθημερινή πρακτική

Οι πιο σημαντικοί κανόνες είναι η εναλλαγή δραστηριοτήτων, η συχνή αλλαγή θέσεων και τα διαλείμματα, όποτε είναι δυνατό. Ακολουθούν η χρήση μεγάλων και πολλών αρθρώσεων και η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού και βοηθημάτων.

Τέλος, είναι σημαντική η σωστή τεχνική κατά τη μεταφορά του μωρού, τη σίτιση, το μπάνιο, και το παιχνίδι μαζί του. Η τεχνική αυτή απαιτεί να είμαστε μπροστά στο μωρό και όχι πλάγια, να το σηκώνουμε ή κατεβάζουμε με ίσια πλάτη και λυγισμένα γόνατα, να το κρατάμε κοντά στο σώμα μας και με τα δύο χέρια. Οι δραστηριότητες με το μωρό (σίτιση, μπάνιο, παιχνίδι) πρέπει να γίνονται στο επίπεδο που βολεύει τον γονέα με τη χρήση εργονομικών λαβών και βοηθημάτων.

Η φροντίδα του μωρού θα είναι ευκολότερη όταν ο γονέας με το ρευματικό νόσημα ακολουθεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μετά από συμβουλή ειδικού κατέληξε η κα Κεραμιώτου.

Περισσότερες πληροφορίες στο website της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα www.arthritis.org.gr όπου κάνοντας κλικ στο banner, θα οδηγηθείτε στο ειδικό microsite https://fertility-rmds.arthritis.org.gr/ για την ενημέρωση των γυναικών με ενημερωτικό υλικό στα ελληνικά, και το webinar.

Διαβάστε επίσης:

“H Tζωρτζίνα ήταν 20 κιλά και οι γονείς έκαναν τα πάντα για να ζήσει. Οι γιατροί της έδωσαν κεταμίνη” (video)

Απόκριες 2023: Αυτά είναι τα κοστούμια που θα φορέσουν φέτος τα παιδιά μας!

Μενεγάκη: «Το κοριτσάκι μου, η Λάουρα γίνεται 18!» – Οι αποκαλύψεις για το μεταμεσονύκτιο πάρτι (video)