Η καλή είδηση της ημέρας! Αυτός ο Δήμος τοποθετεί ανελκυστήρες για ΑμεΑ στα σχολεία

Η μετακίνηση των παιδιών ΑμεΑ αποτελεί “αγκάθι” για τα περισσότερα δημόσια σχολεία της χώρας καθώς ελάχιστα διαθέτουν την απαραίτητη ράμπα και οι Δήμοι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια σπεύδουν να προβούν σε αντίστοιχες εργασίες αξιοποιώντας τα κονδύλια του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” και μάλιστα όχι για το σύνολο των σχολείων της αρμοδιότητάς τους παρά και ορισμένα.

Αν και η σχετική νοµοθεσία (Ν.3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση) προβλέπει την προσβασιµότητα των σχολείων ως προϋπόθεση για την εφαρµογή της συνεκπαίδευσης, εντούτοις ο σχολικός χώρος εξακολουθεί να απευθύνεται στον πληθυσµό των µαθητών χωρίς αναπηρίες. Τα φυσικά εµπόδια που αναφέρονται συχνότερα και προκαλούν δυσκολία στις µετακινήσεις των µαθητών είναι: σκαλοπάτια, αποστάσεις, βαριές πόρτες, απότοµες ράµπες, ανισόπεδη πρόσβαση, ανώµαλες επιφάνειες κλπ. Οι µετακινήσεις προς και από το σχολείο, καθώς και οι εξωτερικοί φυσικοί χώροι αποτελούν επίσης µια δυσκολία για τους µαθητές µε αναπηρία

Ανελκυστήρες για μαθητές ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφασίζει να κάνει πράξη το όραμα για σχολεία για όλους τους μαθητές όπου τα παιδιά ΑμεΑ θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση και η συνεκπαίδευση µαθητών µε αναπηρία, µε µαθητές χωρίς, θα είναι μια εφικτή πραγματικότητα.

Με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την παροχή δυνατότητας φοίτησης κάθε μαθητή στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, υπέγραψε τη σύμβαση που αφορά στην τοποθέτηση 7 ειδικών ανελκυστήρων για άτομα με αναπηρίες σε σχολεία της πόλης.

“Ο σεβασμός στις ανάγκες των παιδιών με κινητικά προβλήματα αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση. Βελτιώνουμε τις υποδομές, γιατί θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα από όλους”, ανέφερε σχετικά ο κ. Κυριζίδης. Ειδικοί ανελκυστήρες προβλέπεται να τοποθετηθούν στα 55ο, 43ο, 11ο, 5ο, 87ο και 79ο Δημοτικά σχολεία όπως και στο 4ο Γυμνάσιο.