Παιδικές Χαρές ΑμΕΑ: Οι διευθύνσεις της αρμονικής συνύπαρξης όλων των παιδιών

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Δήμοι προσπαθούν να βελτιώσουν και να προσαρμόσουν τις υποδομές και τις παιδικές χαρές τους, ούτως ώστε να είναι προσβάσιμες και ασφαλείς για να παίξουν και παιδιά ΑμεΑ.

Με σύνθημα «Κανένα παιδάκι µε ειδικές ανάγκες και αναπηρία να µη νιώσει ποτέ μοναξιά και λιγότερη χαρά από τους άλλους συνοµήλικούς του» το Infokids.gr κατέγραψε και σας παρουσιάζει τις παιδικές χαρές της χώρας, όπου μπορούν να παίζουν και να συνυπάρχουν όλα τα παιδιά και οι οποίες, εκτός των κοινών παιχνιδιών, διαθέτουν και όργανα αποκλειστικά για τα παιδιά σε καροτσάκι. Ευχή μας είναι όλη η χώρα να αποκτήσει τέτοιες υποδομές και κανένα παιδί να μην στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα του στο παιχνίδι.

Έχοντας ασφαλή παιχνίδια και όργανα άθλησης, το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πλέον θα μπορούν να αθληθούν σε ένα όμορφο περιβάλλον μέσα στο πράσινο και να περάσουν την ώρα τους δημιουργικά σε όποια από τις παιδικές χαρές διαλέξουν.

Πρότυπη Παιδική Χαρά Αμυμώνης

Η πρότυπη παιδική χαρά της Αμυμώνης έχει ανοίξει τις πύλες της, στις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό (πρώην Αμερικάνικη βάση) και περιμένει όχι μόνο τα παιδιά της Αμυμώνης, αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι! Κατασκευασμένη με ειδικές προδιαγραφές, αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές και προσεχτικά μελετημένο, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για τα παιδιά μας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, συναισθηματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, το παιχνίδι στην παιδική χαρά ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία, εμπεριέχοντας κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες που οδηγούν στην ψυχοσωματική κι αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.

Πρότυπη Παιδική Χαρά Αμυμώνης

Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση),

210 9631441, 210 9630244

Κηφισιά

Η παιδική χαρά ΑμεΑ στην Κηφισιά δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με κινητικά προβλήματα να χαρούν το παιχνίδι με ασφάλεια χωρίς να απομονώνονται από τα υπόλοιπα παιδιά. Η παιδική χαρά βρίσκεται στο καταπράσινο περιβάλλον της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και ο χώρος περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα ώστε τα παιδιά να μπορούν να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά και με ασφάλεια. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί με την προϋπάρχουσα παιδική χαρά, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να παίζουν μαζί.

Παιδική χαρά ΑμεΑ στην Κηφισιά

Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου, Κηφισιά

Παλαιό Φάληρο

Η ανακαινισμένη παιδική χαρά Αγίας Σκέπης Παλαιού Φαλήρου υποδέχεταιπαιδιά με αναπηρία και χωρίς, για ασφαλές παιχνίδι και ανέμελες στιγμές διασκέδασης.Διαθέτει ποδηλατόδρομο, ειδικές τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες και κανονικές, διαθέτει γήπεδο μπάσκετ για αμαξίδιαι, κούνιες που μπαίνει το αμαξίδιο πάνω και κουμπώνει και μπορεί να κινείται, διαθέτει όργανα παιδικής χαράς, διαθέτει ένα τεράστιο κιόσκι πάνω σε ένα λόφο με δέντρα γύρω γύρω για να κάθονται οι γονείς, διαθέτει πέργκολες και πολλή περίφραξη.

Παιδική Χαρά Αγίας Σκέπης Παλαιού Φαλήρου

Λεωφ. Ποσειδώνος 860, Παλαιό Φάληρο

Χαλκίδα

Βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο “Θεόδωρος Κουμπιάς”, κοντά στην περιοχή Καμάρες της Χαλκίδας και περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά, δεδομένου ότι υπάρχει και διαδραστικός πίνακας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μπορούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσα από αυτή την πρότυπη παιδική χαρά να απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη δημιουργία. 
Παιδική Χαρά ΑμεΑ Χαλκίδα
Αθλητικό Κέντρο “Θεόδωρος Κουμπιάς”, Καμάρες, Χαλκίδα

Λάρισα

Η πρώτη παιδική χαρά στη Λάρισα για ΑμεΑ φιλοξενείται στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία Νεάπολη, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο, τις απογευματινές ώρες λειτουργεί και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Παιδική χαρά ΑμεΑ,

1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Μουσών 1, Λάρισα