Η Μαρίνα Φραγκεσκίδου μάς συστήνει την “κυρία Μπλα Μπλα Μπλα”, μια αλλιώτικη ηρωίδα που θα μιλήσει στις καρδιές όλων!

Φτάνοντας στα χέρια μου το παραμύθι “Η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα” που υπογράφει η συγγραφέας Μαρίνα Φραγκεσκίδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμμετρία μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο παιχνιδιάρικος τίτλος και η ευφάνταστη εικονογράφηση με αποτέλεσμα να μην βλέπω την ώρα να το διαβάσω στην 3χρονη κορη μου.

Αλήθεια έχετε σκεφθεί ποτέ τι θα συνέβαινε αν κάποια στιγμή χάναμε τη φωνή μας;

Οι λέξεις είναι παρηγοριά όμως η σιωπή όσο παράξενο κι αν μας φαίνεται έχει και αυτή τη δική της “φωνή” για να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αυτό το πρωτότυπο θέμα προσεγγίζει με έναν έξυπνο και άκρως ευρηματικό τρόπο η Μαρίνα Φραγκεσκίδου παραδίδοντας στους λιλιπούτειους αναγνώστες μια τρυφερή ιστορία με δυνατά μηνύματα που αποτελούν την ιδανική αφορμή για να κινητοποιηθεί η σκέψη τους. Γιατί όπως εύστοχα λέει και η ίδια η κυρία Μπλα μπλα μπλα «Στη Σιωπή βλέπεις καλύτερα τη Ζωή».

Με άξονα αυτή την υπέροχη φράση επικοινωνήσαμε με την συγγραφέα και μιλήσαμε για το παραμύθι της και τα νοήματα που θέλει να περάσει στα παιδιά που θα διαβάζουν την ιστορία της.

Πώς γεννήθηκε το βιβλίο σας “Η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα” και από πού αντλήσατε έμπνευση για την ιστορία του;

Αφορμή ήταν μια κουβέντα που είχα με την κόρη μου για το πώς θα μπορούσε να έμοιαζε μια κυρία, η οποία θα μιλούσε πολύ και θα έλεγε συνέχεια «μπλα μπλα μπλα». Αυτή η κυρία ήταν η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα! Το ένα λεπτό είχαμε βρει το όνομά της και το άλλο ψάχναμε να της δώσουμε μορφή. Σε ένα κόσμο γεμάτο λόγια η κυρία Μπλα Μπλα Μπλα δεν έχει φύλο, ούτε συγκεκριμένη μορφή. Είμαι εγώ, εσείς και όλοι μας. Όλοι όσοι καλούμαστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, στη δράση.

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου, ώστε το σχέδιο να εξυπηρετήσει και τον ήρωα και το μήνυμα;

Η εικονογράφηση είναι καθοριστική για το κάθε βιβλίο. Ο εικονογράφος καλείται να δώσει εικόνες στις λέξεις του συγγραφέα. Το ένα συνοδεύει το άλλο κι είναι ευλογία να μπορεί να συνεννοηθεί και να επικοινωνεί ο συγγραφέας με τον εικονογράφο. Προσωπικά είχα αποφασίσει από πριν ποιος θα εικονογραφήσει αυτό το βιβλίο, αν ποτέ έπαιρνε τον δρόμο της έκδοσης, γιατί ένα δείγμα που είχε κάνει η Λίλιαν Γκούνη – Σοφικίτη, η εικονογράφος του βιβλίου, είχε μιλήσει στην καρδιά μου.

Στη σιωπή βλέπεις καλύτερα τη ζωή! Μια φράση κλειδί από το παραμύθι σας που προσωπικά με άγγιξε και σίγουρα αποτελεί τροφή για σκέψη για όσους διαβάσουν την ιστορία. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

Μα δεν είναι αλήθεια; Αν για λίγο σταματήσουμε να μιλάμε και κοιτάξουμε γύρω μας τους ανθρώπους, αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, ακούσουμε τους ήχους που μας περιβάλλουν, ακουμπήσουμε και νιώσουμε το περιβάλλον, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε καθαρά και καλύτερα τη ζωή. Κι αυτό θέλω να μείνει σε κάθε μικρό και… μεγάλο αναγνώστη που θα διαβάσει την ιστορία της Μπλα Μπλα Μπλα.

Σ’ ένα κόσμο γεμάτο λόγια να πατήσουμε μια παύση σε υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες και να περάσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στη δράση.

Κι αυτή η δράση να εμπεριέχει ενσυναίσθηση, έμπρακτη βοήθεια σε όποιον το έχει ανάγκη, μπας και έτσι πλάσουμε ένα καλύτερο κόσμο και για μας αλλά και για τα παιδιά μας. Τους αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε…

Υπάρχουν κάποια μυστικά που θα θέλατε να πείτε σε ένα γονιό ο οποίος θέλει να κάνει το παιδί του να αγαπήσει τα βιβλία και τον κόσμο των παραμυθιών από νωρίς;

Μυστικά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως βιβλία. Και υπάρχουν πολλά διαφορετικά βιβλία: αστυνομικά, χιουμοριστικά, κοινωνικά, ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης, κλπ. Αν δεν τα πιάσει πρώτα στα χέρια του ο ενήλικας, πώς θα τα πιάσει ένα παιδί; Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις έρευνες, διαβάζει μόνο το 10% του πληθυσμού. Άρα το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε τους ενήλικες να πιάσουν τα βιβλία. Αν τα πιάσουν εκείνοι, τότε θα τα πιάσουν και τα παιδιά τους. Τα παιδιά μιμούνται σε μικρή ηλικία κι ό,τι βλέπουν, κάνουν.

Στην εποχή της τεχνολογίας πώς μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή των παιδιών από την οθόνη στις σελίδες των βιβλίων;

 Αν δεν ξεκολλήσουμε εμείς οι ενήλικες, πώς θα ξεκολλήσουν τα παιδιά – μιμητές μας; Σε μικρότερες ηλικίες η εύκολη λύση είναι να βάλεις στο παιδί ένα παιδικό πρόγραμμα να δει στην τηλεόραση, στο τάμπλετ ή στο κινητό.

Το να διαβάσεις ένα παιδικό βιβλίο θέλει χρόνο και «κόπο» και συνήθως οι ενήλικες δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων ή απλώς επειδή βαριούνται οι ίδιοι. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία στην αγορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Με διάδραση, με ήχους, κτλ. Δεν θεωρώ ότι υστερεί η αγορά από παιδικά βιβλία, ενήλικες χρειάζονται για να αφοσιωθούν σε μικρά παιδιά. Παρατηρώ ότι πολλοί νέοι γονείς ασχολούνται ουσιαστικά με τα παιδιά τους κι εύχομαι όσο περνάει ο καιρός να πολλαπλασιάζονται.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των παραμυθιών στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών; Και γιατί η φαντασία είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους και ιδίως για τα μικρά παιδιά;

Είναι σπουδαίος ο ρόλος των παιδικών βιβλίων. Θεωρώ πως εμείς που ασχολούμαστε με το παιδικό βιβλίο το κάνουμε κυρίως γιατί επιθυμούμε αυτήν την επικοινωνία με το παιδί μέσα μας. Το αναζητούμε. Τολμώ να πω πως όλα τα παιδικά βιβλία απευθύνονται πρωτίστως στους ενήλικες. Τα παιδιά έχουν άπλετη φαντασία.

Με μια μικρή κουβέρτα μπορούν να ανέβουν πάνω στον καναπέ και να φτάσουν στο διάστημα, να γνωρίσουν πλάσματα από διάφορους γαλαξίες και με την ίδια ευκολία να πεταχτούν σε μια φάρμα και να σκεπάσουν με το κουβερτάκι τους τα ζώα της φάρμας.

Οι κόσμοι που δημιουργούν τους βοηθούν να αντέξουν μια καθημερινότητα η οποία μπορεί να είναι και λίγο «βαρετή».  Είναι το καταφύγιό τους, η παρηγοριά στα δύσκολα. Μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους, ενώ ενισχύει και την αυτοπεποίθησή τους μέσω του παιχνιδιού ρόλων.

Γι’ αυτό λέω να διαβάζουμε περισσότερα παιδικά βιβλία κι εμείς οι ενήλικες, μπας και ξετρυπώσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, ανοίξουμε το μπαούλο της φαντασίας και καταφέρουμε να ομορφύνουμε και την καθημερινότητά μας.

Να περιμένουμε νέο βιβλίο/ή παραμύθι σύντομα;

Μόλις κυκλοφόρησε μια νέα σειρά από τις εκδόσεις Συμμετρία με τίτλο «Οικογένεια Άλφα βήτα», όπου υπογράφω την κυρία Άλφα. Κυκλοφορούν επίσης «Ο κύριος Ζήτα» από τη Βασιλική Μουργελά και «Ο κύριος Ωμέγα» από τη Νατάσα Γκουτζικίδου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ιστοριών με βάση το κάθε γράμμα. Η ιδέα ανήκει στη Νατάσα Γκουτζικίδου κι είχα τη χαρά να συμμετέχω κι εγώ. Ανυπομονώ να ξεκινήσει αυτή η σειρά το ταξίδι της και να δούμε αν θα αγαπηθεί όσο την αγαπήσαμε εμείς.

 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ