«Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας»: Η ιστορία της 2χρονης Ροζαλία που ο μπαμπάς της κράτησε στην αιωνιότητα

«Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας»: Η απίστευτη ιστορία της 2χρονης Ροζαλία που έμεινε στην αιωνιότητα

Η μικρή Ροζαλία ήταν παιδί από τη Σικελία που πέθανε από πνευμονία, ως αποτέλεσμα της ισπανικής γρίπης μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 2 της χρόνια.

Ο πατέρας της, Μάριο Λομπάρντο, μη μπορώντας να αντέξει το θάνατό της κόρης του, ζήτησε από τον ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια (Alfredo Salafia), να διατηρήσει το σώμα της.

Μερικές φορές αποκαλούμενη ως «Ωραία Κοιμωμένη», το δικό της ήταν ένα από τα τελευταία σώματα που έγιναν δεκτά στις κατακόμβες των Καπουτσίνων του Παλέρμο στη Σικελία.

Χάρη στις τεχνικές ταρίχευσης του Σαλάφια, το σώμα της Ροζαλία διατηρήθηκε πολύ καλά. Οι ακτινογραφίες του σώματος δείχνουν ότι όλα τα όργανα είναι εντυπωσιακά άθικτα.

Το σώμα της φυλάσσεται σε ένα μικρό παρεκκλήσι στο τέλος της περιήγησης της κατακόμβης και είναι εγκιβωτισμένο σε γυάλινο καλυμμένο φέρετρο, τοποθετημένο σε ξύλινο βάθρο.

Μια φωτογραφία του 2009 του National Geographic δείχνει ότι το σώμα αρχίζει να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης, κυρίως αποχρωματισμό.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η μούμια μεταφέρθηκε σε ένα πιο στεγνό σημείο στις κατακόμβες και το αρχικό της φέρετρο τοποθετήθηκε σε ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο περίβλημα με αέριο άζωτο για να αποφευχθεί η αποσύνθεση.

Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες παγκοσμίως

Η μούμια παραμένει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σώματα στις κατακόμβες.

Την ίδια χρονιά, ο επιμελητής των κατακομβών των Καπουτσίνων Dario Piombino-Mascali ανακάλυψε ένα χειρόγραφο γραμμένο από τον Σαλάφια, στο οποίο απαριθμεί τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μουμιοποίηση της Ροζαλία.

Η φόρμουλα ταρίχευσης περιγράφεται ως “ένα μέρος γλυκερίνης, ένα μέρος φορμαλδεΰδης κορεσμένο με θειικό ψευδάργυρο και χλωριούχο ψευδάργυρο και ένα μέρος διαλύματος αλκοόλης κορεσμένου με σαλικυλικό οξύ” και εισήχθη στο σώμα μέσω ένεσης ενός σημείου, πιθανότατα στη μηριαία αρτηρία.

Η Ροσέλα Λορέντζι του Discovery News ανέφερε ότι η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τα βακτήρια, η γλυκερίνη για να αποτρέψει την αποξήρανση και το σαλικυλικό οξύ για την εξάλειψη τυχόν μυκήτων στη σάρκα.

Ανοιγοκλείνει τα μάτια της;

Άλλοι βασικοί παράγοντες που μεσολάβησαν στην τέλεια διατήρηση του σώματος της Ροζαλία ήταν το ιδιαίτερα ξηρό κλίμα των κατακομβών.

Απαντώντας στις εικασίες για τα κινούμενα βλέφαρά της Ροζαλία, ο Piombino-Mascali δήλωσε ότι «Είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλείται από το φως που φιλτράρει μέσα από τα πλαϊνά παράθυρα, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας υπόκειται σε αλλαγές… τα μάτια της δεν είναι εντελώς κλειστά. και πράγματι δεν υπήρξαν ποτέ».