Η Παγκόσμια Ημέρα Γης πιο επίκαιρη από ποτέ: Πιο «καθαρές» εικόνες από έναν κόσμο σε καραντίνα

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γης είναι, δυστυχώς, πιο επίκαιρη από ποτέ, με τον πλανήτη να βιώνει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και αναφορικά με τη διατάραξη του κλίματος.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε μεταξύ άλλων, ότι «Η βιοποικιλότητα μειώνεται απότομα. Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή, προσθέτει και προτάσσει πως η παρούσα κρίση είναι ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα για αφύπνιση» και προσθεσε πως τα αέρια του θερμοκηπίου όπως και οι ιοί, δε σέβονται εθνικά σύνορα.

Αφού πρότεινε, λοιπόν, ορισμένες σημαντικές «πράσινες» αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν όταν αυτή η κρίση τελειώσει, απεύθυνε έκκληση: «Αυτή την Ημέρα Γης, ας απαιτήσουμε μαζί ένα υγιές και ανθεκτικό μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη εξίσου».

Η καλή πλευρά της παγκόσμιας καραντίνας

Δεν είναι αυτοί που συμφωνούν, ότι η φύση αναζητά τρόπους να αναρρώσει από το κακό που της έχουμε κάνει και σίγουρα η παγκόσμια καραντίνα που έχει κλείσει τον κόσμο στα σπίτια και μακριά από βιομηχανίες και εργοστάσια έχει συμβάλει σε αυτό.

Όπως οι ειδικοί παρατηρούν, η μείωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Μεγάλες πόλεις, οι οποίες για χρόνια υπέφεραν από τρομακτική μόλυνση του αέρα, έχουν δει μείωση στο διοξείδιο του άνθρακα που ξεπερνά το 60%, συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, έπειτα από 3 εβδομάδες καραντίνας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίνας, με τη σημαντική μείωση των σωματιδίων νιτρικού άλατος στην ατμόσφαιρα:

Αλλά και της Ιταλίας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου:

Στην Ινδία, ειδικότερα στο Νέο Δελχί αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι οποίες για χρόνια ήταν καλυμμένες από μία τεράστια θολή κουβέρτα χώματος και καυσαερίου, ο αέρας πλέον είναι εμφανώς καθαρότερος:

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με τα περσινά:

Μπορεί το να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση, με κλειστά εργοστάσια και κατά πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, να είναι αδύνατον, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε όσα μέχρι στιγμής κερδήθηκαν από αυτή την περίοδο «ανάρρωσης». Γιατί μπορεί ο άνθρωπος να αναρρώσει από τον κορωνοϊό, όμως ο εχθρός της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι ακόμα εκεί και είναι εξίσου επικίνδυνος…