Μετά την πυρκαγιά του 2019 ήχησαν ξανά οι οκτώ καμπάνες του ιστορικού ναού

Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε: Ο Κουασιμόδος χτύπησε τις καμπάνες κι εμείς θυμόμαστε το αριστούργημα του Ουγκώ και της Disney

Ξανά ανοιχτή για το κοινό

Γυρνώντας πίσω στο 2019, η εικόνα της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται είχε προκαλέσει παγκόσμια θλίψη σε όλον τον πλανήτη. Το φλεγόμενο κωδωνοστάσιο του ιστορικού ναού είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Τότε η φράση που κυριαρχούσε τόσο στα ελληνικά, όσο και στα διεθνή social media ήταν: «Ο Κουασιμόδος κλαίει».

Τώρα, όμως, πέντε χρόνια μετά, ο Κουασιμόδος μπορεί να είναι ξανά χαρούμενος αφού η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά για το κοινό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε στον ανακαινισμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, τον μητροπολιτικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης του Παρισιού μιλώντας με τον Φιλίπ Βιλνέβ, τον κύριο αρχιτέκτονα των εθνικών μνημείων της Γαλλίας.

Όταν ξαναχτύπησαν οι καμπάνες

Υπενθυμίζουμε, ότι το πρωί της Παρασκευής (08.11.2024) οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτύπησαν η μία μετά την άλλη μέχρι να σχηματίσουν μία αρμονική χορογραφία.

«Είναι σημαντικό…συμβολικό! Ολες οι καμπάνες μαζί, είναι η πρώτη φορά» από την πυρκαγιά του Απριλίου 2019 και λιγότερο από έναν μήνα από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο Φιλίπ Ζοστ, επικεφαλής του δημόσιου ιδρύματος του επιφορτισμένου με την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ.

Κατά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, οι φλόγες έφθασαν μέχρι το βορινό κωδωνοστάσιο της Notre Dame, ενός από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Δύσης, που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. Πριν από την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου, οι οκτώ καμπάνες του μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν πριν τοποθετηθούν και πάλι στην θέση τους.

Από την «Γκαμπριέλ» με τους περισσότερους των τεσσάρων τόνους της μέχρι την μικρότερη, την «Ζαν-Μαρί», βάρους 800 κιλών, που βαφτίστηκε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου του Παρισιού Ζαν-Μαρί Λυστιζέρ (1981-2005), οι οκτώ καμπάνες φέρουν ονόματα προσωπικοτήτων που έχουν σημαδέψει την ζωή του εμβληματικού ναού, που δεσπόζει στο Παρίσι.

Ο καθεδρικός ναός θα επαναλειτουργήσει στις 7 Δεκεμβρίου.

Το αριστούργημα του Βίκτωρος Ουκγκώ που έκανε ταινία η Disney

Όσοι έχουμε διαβάσει το ομώνυμο μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων» -το οποίο κυκλφορεί και σε διάφορες εκδόσεις για παιδιά- είχαμε συγκλονιστεί από τον κρυφό έρωτα του δύσμορφου κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου για την πανέμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα και που εκείνη με τη σειρά της αγαπά χωρίς ανταπόκριση τον λοχαγό Φοίβο ντε Σατοπέρ.

Ανάμεσά τους παρεμβαίνει ο αρχιδιάκονος Κλοντ Φρολό, που θέλει να κάνει δική του την όμορφη τσιγγάνα, και μαχαιρώνει τον λοχαγό, ο οποίος όμως επιζεί. Ακολούθως ο Φρολό κατηγορεί την Εσμεράλδα για τον φόνο, επειδή εκείνη τον απορρίπτει. Το δικαστήριο την καταδικάζει σε θάνατο πιστεύοντας ότι ο λοχαγός είναι νεκρός.

Ωστόσο ο Κουασιμόδος την αρπάζει και την κρύβει μέσα στην πολυδαίδαλη εκκλησία, αλλά τελικά ο αρχιδιάκονος καταφέρνει να την πάρει από τα χέρια του και να την παραδώσει στον δήμιο. Ο Κουασιμόδος γκρεμίζει τον Φρολό από ένα κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων και μετά εξαφανίζεται. Έπειτα από χρόνια, βρίσκουν σε έναν τάφο τον σκελετό του Κουασιμόδου, που κρατάει στην αγκαλιά του την απαγχονισμένη Εσμεράλδα.

Για τους μικρούς μας φίλους το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη μορφή animation από τη Disney. Ήταν η 34η ταινία μεγάλου μήκους από τα «κλασσικά της Disney»

Σκηνοθέτες της ταινίας ήταν οι Γκάρυ Τρούσντεϊλ και Κερκ Γουάις, οι οποίοι είχαν σκηνοθετήσει την Πεντάμορφη και το Τέρας, παραγωγός ο Ντον Χαν («Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Lion King»), ενώ η σύνθεση των τραγουδιών της ταινίας ανήκει στον Άλαν Μένκεν και οι στίχοι στον Στήβεν Σουόρτς.

Τις φωνές τους στους ήρωες χάρισαν οι Τομ Χουλς, Ντέμι Μουρ, Τόνι Τζέι, Κέβιν Κλάιν, Πολ Καντέλ, Τζέισον Αλεξάντερ, Τσαρλς Κίμπουργκ, Μαίρη Γουίκς, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς.

Αντιστοίχως, στην μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, ποιος δεν θυμάται την Πέμυ Ζούνη ως Εσμεράλντα με τα τραγούδια της να ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον Σάκη Ρουβά ως Κουασιμόδο.

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης ήταν ο Κλοντ Φρολό, ο Κώστας Αποστολίδης ο Λοχαγός Φοίβος, η Χρυσούλα Διαβάτη η Λαβέρνα, ο Τζον Μοδινός ο Ιερέας, ο Χρήστος Βαλαβανίδης ο Ούγος και ο μοναδικός Γιάννης Κούτρας, ο Βίκτωρ.

Η Παναγία των Παρισίων κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 1996 με θετικές κριτικές και εμπορική επιτυχία. Τα ακαθάριστα έσοδά της ξεπέρασαν τα $325 εκατομμύρια παγκοσμίως και ήταν η πέμπτη υψηλότερη κυκλοφορία με ακαθάριστα έσοδα του 1996. Έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Χρυσής Σφαίρας για Καλύτερη Μουσική.

Μια συνέχεια της ταινίας κυκλοφόρησε κατευθείαν σε βίντεο το 2002 με τίτλο Η Παναγία των Παρισίων ΙΙ.

Ροή Ειδήσεων