Η πρώτη κλινική για παιδιά και εφήβους με εθισμό στα video games είναι γεγονός

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας ανοίγει στο Λονδίνο την πρώτη εξειδικευμένη κλινική της χώρας για τη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων που είναι εθισμένοι στο gaminng και video games όπως τo Fortnite, το Candy Crush και το Call of Duty.

Το προσωπικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει άτομα ηλικίας 13 έως 25 ετών, τα οποία περνάνε αμέτρητες ώρες παίζοντας video games. Η κλινική έχει δημιουργηθεί λόγω ανησυχίας για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών και νέων, των οποίων η υπερβολική ενασχόληση με τα video games προκαλεί προβλήματα, ειδικά με την ψυχική τους υγεία. Οι ασθενείς θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων αυτοπροσώπως ή online, συμβουλευτική.

Οι κλινικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, θεραπευτές και ψυχίατροι που ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και νέων θα συνεργαστούν με τους ασθενείς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εθισμού τους.

Ψυχική νόσος ο εθισμός στα videogames

«Η διαταραχή των video games είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει μια πολύ εξουθενωτική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους, που μπορούν να μείνουν αβοήθητοι εξαιτίας του εθισμού του αγαπημένου τους προσώπου», δήλωσε η Δρ Henrietta Bowden-Jones, που είναι επικεφαλής της κλινικής.

«Η διαταραχή αυτή δεν είναι μια ψυχική ασθένεια που μπορεί κανείς να μην δει σοβαρά. Μιλάμε για περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να περάσει έως και 12 ώρες την ημέρα παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και μπορεί να καταλήξει κοινωνικά απομονωμένος και να χάσει τη δουλειά του ως αποτέλεσμα».

Στα προειδοποιητικά συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ο χρήστης δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την συχνότητα, την ένταση ή και τη διάρκεια της ενασχόλησής του.

2. Διαρκώς αυξανόμενη προτεραιότητα στο βιντεοπαιχνίδι έναντι των άλλων δραστηριοτήτων. Εξακολούθηση ή αύξηση της ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για να γίνει μια διάγνωση, το αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.