Η σημασία του να διαβάζετε στο παιδί παραμύθια ακόμα κι αν έχει μεγαλώσει

Θυμάστε τότε που το παιδί σας ήταν μικρό και του διαβάζατε τα πάντα δυνατά; Παραμύθια, τραγουδάκια, ακόμα και τις πινακίδες των μαγαζιών στον δρόμο; Θυμάστε πόσο χαρούμενο ήταν και πόσο λαχταρούσε να ακούσει κάθε φορά τα όσα του λέγατε;

Με τα χρόνια, όμως, αφήσατε πίσω σας αυτή τη συνήθεια. Το παιδί έχει μεγαλώσει, ξεκίνησε το σχολείο και πλέον μπορεί να διαβάζει και μόνο του.

Αναρωτηθήκατε, όμως, αν η ώρα αυτή που διαβάζατε στο παιδί σας σήμαινε κάτι παραπάνω για εκείνο;

Πολλά παιδία, είναι η αλήθεια, νιώθουν ευχαριστημένα όταν οι γονείς τους διαβάζουν δυνατά. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ψυχολογία τους, αλλά και με τις συγγραφικές τους δεξιότητες, την αγάπη τους για το διάβασμα και την οπτική τους προς τον κόσμο ολόκληρο.

Η Andrea Chisholm, μαμά και η ίδια, παραδέχεται πως διαβάζει ακόμα δυνατά στον μεγαλύτερο γιο της τα βράδια, χωρίς να σκέφτεται, ότι εκείνος μπορεί να διαβάσει πολύ καλά και μόνος του.

Γιατί το κάνει; Διαβάστε μερικούς μόνο από τους λόγους που θεωρεί την διαδικασία αυτή σημαντική για την σωστή ανατροφή και ανάπτυξη του παιδιού της.

Τα παιδιά βιώνουν την ιστορία

Όταν το παιδί μας διαβάζει σκοπός είναι καταλάβει αυτό που διαβάζει και όχι να το διαβάζει μηχανικά και γρήγορα. Στόχος είναι να αγαπήσουν τα παιδιά την ιστορία και να βιώσουν όσα διαβάζουν. Όταν το παιδί σας ακούει να του διαβάζετε μια ιστορία μπορεί να την βιώσει, αλλά και να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Πιο σημαντικό, όμως, μπορεί να κατανοήσει την σημασία της ανάγνωσης. Μπορεί να αγαπήσει μια ιστορία, ακούγοντάς την!

Αποκτούν πρότυπο ανάγνωσης

Διαβάζετε μια ιστορία και χρωματίζετε την φωνή σας όπως πρέπει σε ερωτήσεις ή προτάσεις θαυμασμού, σταματάτε στις τελείες και τα κόμματα και μπορείτε να δείξετε τι κάνουμε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μία λέξη που δεν ξέρετε.

Βελτιώνεται ο τρόπος ανάγνωσής τους

Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι η μεγαλόφωνη ανάγνωση σε παιδιά είναι μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για να αναπτύξει το παιδί τον τρόπο που διαβάζει. Έχει παρατηρηθεί, ότι τα παιδιά που ακούν κάποιον άλλο να τους διαβάζει έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, πλούσιο λεξιλόγιο και ανεπτυγμένες συγγραφικές δεξιότητες.

Γίνονται πιο ευαίσθητα

Η λογοτεχνία είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν πολλά για τα συναισθήματα και τα δικά τους και των άλλων. Τα βιβλία συμβάλλουν σε αυτό με όλους τους τρόπους. Όταν, μάλιστα, τους τα διαβάζετε εσείς τότε αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, αφού μπορούν να σας ρωτήσουν για τα πάντα.

Αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους

Τα παιδιά κατανοούν ευκολότερα έννοιες όταν τις ακούν παρά από όταν τις διαβάζουν. Όταν επιλέγετε να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας, το οποίο δυσκολεύεται να διαβάσει μόνο του και σταματάτε για να του εξηγήσετε τις δυσνόητες έννοιες και φράσεις το βοηθάτε πολύ να βελτιώσει το λεξιλόγιό του, αλλά και τις γνώσεις του.

Πηγή: brightly.com