Η συγγραφέας του πρώτου παιδικού βιβλίου για την σεξουαλική παρενόχληση μιλά στο Infokids.gr

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος στην ζωή του. Ειδικά, αν είναι παιδί το άτομο που υφίσταται κάτι τέτοιο, τότε είναι σαν κάποιος να του κλέβει για πάντα την παιδικότητα.

«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει», το παραμύθι που φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου για θέματα υγείας -ευεξίας και συγγραφέως παιδικών βιβλίων, Ελένης Δασκαλάκη, είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Σοκόλη. Πρόκειται για την πρωτότυπη – για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα- παιδική ιστορία για την εκπαίδευση των παιδιών για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Tο Infokids.gr , μάλιστα, την αγάπησε και ανέδειξε από το 2016 μέσα από τις στήλες του υπό τον τίτλο «Η Ρίνα η Αστερίνα δεν έχει μυστικά από τη μαμά»,θέλοντας να βοηθήσει τους γονείς να βρουν τα κατάλληλα λόγια ώστε να μιλήσουν στα παιδιά για ένα τόσο λεπτό ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό. 

Η Ελένη Δασκαλάκη μίλησε αποκλειστικά στο Infokids.gr για την έκδοση του νέου παιδικού της βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ώστε να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για τυχόν “σημάδια” που πρέπει να τους κινήσουν τις υποψίες. Θέλοντας να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κρατούν μυστικά από τους γονείς τους όταν νιώθουν ότι ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια χειρονομία τους δημιουργεί δυσάρεστα αισθήματα και να τα κάνει να ντρέπονται, αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο  «Και τώρα η Ρίνα ξέρει πως ποτέ δεν πρέπει να έχει μυστικά από τη μαμά, και όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά.» Aξίζει να σημειωθεί ότι το παραμύθι έχει προλογήσει ο Θάνος Ασκητής, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δύο παραρτήματα, στα οποία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πολύτιμες συμβουλές για να μιλήσουν στα παιδιά για την σεξουαλική παρενόχληση. Από την πώληση κάθε τεμαχίου διατίθεται το ποσό των 0,75€ για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη

Σίγουρα η παρενόχληση είναι κάτι που όχι μόνο ηχεί στα αυτιά μας άσχημα, αλλά αφήνει και σημάδια άσχημα. Τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν πώς μπορούν να προφυλαχτούν από τέτοιου είδους καταστάσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από την ενημέρωση και τη γνώση σε θέματα γύρω από την σεξουαλικότητά τους και της ενίσχυσης της αυτοπροστασίας τους και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το παραμύθι «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» είναι η ιδανική αφορμή για να ξεκινήσει αυτού του είδους η συζήτηση με τα παιδιά μας ηλικίας 4 ετών και άνω

Μιλήστε μας για την ιστορία της Ρίνας Αστερίνας. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου για τα δεδομένα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, παραμυθιού;

Η πηγή έμπνευσης για μένα είναι πάντα τα παιδιά. Κι ενώ ξεκίνησα να γράφω παραμύθια με έμπνευση προσωπικές ιστορίες από τη δική μου οικογένεια, στη συνέχεια η ανάγκη μου να μιλήσω σε όλους τους γονείς και τα παιδιά, να βάλω όνομα στους φόβους μου σαν μητέρα, γέννησε αυτό το παραμύθι. Πολλές δεκαετίες πριν, όταν ήμουν ακόμη νέα δημοσιογράφος, μου είχε πει μια αρχισυντάκτρια ότι για κάποια ευαίσθητα θέματα δεν μιλάμε και δεν γράφουμε. Και πως κάποια στιγμή αυτό έπρεπε να αλλάξει. Ε, πιστεύω πως τα παραμύθια σαν τη Ρίνα αποτελούν κομμάτι αυτής της αλλαγής.

Το παραμύθι γράφτηκε πριν χρόνια αλλά μόλις εκδόθηκε. Γιατί άργησε τόσο να φτάσει στα χέρια των λιλιπούτειων αναγνωστών; Τι ήταν αυτό που συντέλεσε θετικά ώστε να εκδοθεί φέτος το βιβλίο;

Το παραμύθι αυτό κόντεψε να γίνει το απωθημένο μου! Πράγματι, δεν ευδοκίμησε με τους εκδοτικούς οίκους που το είχα συζητήσει, επειδή όμως είχα πάρει την απόφαση να το «ανεβάσω» στον αέρα έτσι κι αλλιώς ώστε να είναι προσιτό στους γονείς, είχα δει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Ωστόσο, δεν τους αρκούσε να έχουν ένα κείμενο, ήθελαν ένα παραμύθι, με εικόνες και χειροπιαστό για τα παιδιά τους. Και η ευτυχής συγκυρία με έφερε κοντά με την Αθηνά Σοκόλη, την καρδιά των εκδόσεων Σοκόλη, η οποία μοιράστηκε μαζί μου το όραμα να μιλήσουμε σε γονείς και παιδιά χωρίς υποκρισία, ανοιχτά και δυνατά, να είμαστε σε εγρήγορση, προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι όσο κι αν μας τρομοκρατεί η σκέψη να πλησιάσει κάποιος το δικό μας παιδί με πονηρές βλέψεις.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση αποτελεί μεγάλο φόβο των γονιών για την ακεραιότητα και την προστασία του παιδιού.Εντούτοις στην ελληνική βιβλιογραφία υπάρχουν ελάχιστα παιδικά βιβλία που καταπιάνονται με το θέμα αυτό. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Ευθύνεται η ιδιαίτερη φύση του θέματος ή το γεγονός ότι η σεξουαλική παρενόχληση ακόμα και εν έτει 2019 αποτελεί ταμπού και ο γονιός αποφεύγει να το συζητά ανοιχτά με το παιδί;

Θα απαντούσα λίγο απ’ όλα. Για να μιλήσω ως μαμά, πολλές φορές ελπίζουμε ότι αν δεν μιλάμε για κάτι, αυτό δεν υπάρχει. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη σεξουαλική παρενόχληση, δεν θέλω να σκεφτώ καν την κακοποίηση, των παιδιών μας. Στην πραγματική ζωή όμως αυτό είναι κάθε άλλο παρά αλήθεια. Όχι μόνο αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αλλά συμβαίνουν και σε περιβάλλοντα που θεωρούμε προστατευμένα, από ανθρώπους του φιλικού και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς νοοτροπία και να μην αφήσουμε τα ταμπού του παρελθόντος να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας. Γιατί όταν τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα, όταν δεν μπορούν να μας μιλήσουν για τα πάντα, τότε είναι πιο εκτεθειμένα σε κινδύνους, πραγματικούς και ψυχολογικούς.

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε νηπιαγωγεία και σχολεία για να παρουσιάσετε στους μαθητές την ιστορία της “Ρίνας Αστερίνας” και να τους μιλήσετε για το πώς μπορούν να προφυλαχτούν από τέτοιου είδους καταστάσεις;

Πραγματικά, είναι ήδη προγραμματισμένες κάποιες εκδηλώσεις αφού πολλά σχολεία και σύλλογοι γονέων έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πόσο σημαντικό είναι το παιδί να μάθει από νωρίς να προστατεύει το σώμα και τον εαυτό του;

Είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για τα πάντα, πάντα στο βαθμό και με τον τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία και την προσωπικότητα κάθε παιδιού και να αφήνουμε πόρτες ανοιχτές για να μπορεί και το παιδί να έρθει κοντά μας και να μοιραστεί κάθε του ανησυχία. Πάντα προσπαθούσα με τα παιδιά μου να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία για να τους αφήνω ερεθίσματα στο μυαλό τους. Την ώρα που τα έκανα μπάνιο, τους μιλούσα για το σώμα τους. Τους είχα πάρει παιδικά βιβλία που μιλούσαν γι’ αυτό. Στο αυτοκίνητο αργότερα κάναμε πολλές συζητήσεις. Μιλούσαμε για τα όρια που έχει ο καθένας στον εαυτό του και πως είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι να τα σέβονται. Ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και αμήχανα. Και επιπλέον, πως κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να μας “αναγκάσει” να κρατάμε μυστικά από τους γονείς μας.

Γιατί διαλέξατε η ιστορία να διαδραματίζεται στο βυθό της θάλασσας; Πώς έγινε η αντιστοίχιση πρωταγωνιστών και θαλάσσιων ειδών; (Ρίνα Αστερίνα, κύριος Αχινός κ.α);

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή ήταν αυθόρμητη. Ωστόσο, τελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπα τις μακέτες του παραμυθιού και την τόσο φιλική εικονογράφηση της Μαρίας Κουτρουμπά, ένιωθα ότι η θάλασσα και το γαλάζιο περιβάλλον δημιουργούσαν μία γαλήνια αίσθηση. Ελπίζω πως αυτό το συναίσθημα θα είναι το κυρίαρχο στα παιδιά και τους γονείς όταν θα διαβάσουν αυτό το παραμύθι. Γιατί η ιστορία της Ρίνας είχε happy end και η γλυκιά μας αστερίνα βρήκε τη γαλήνη και την ηρεμία της στην στοργική αγκαλιά της μαμάς της.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις των παιδιών που διάβασαν το παραμύθι;

Μου έχουν μεταφέρει τα καλύτερα λόγια και νιώθω πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη.  Το να προχωρήσει η Ρίνα και να μπει σε όσο το δυνατό περισσότερα σπίτια θα είναι μια πολύ πολύ μικρή προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας, αλλά το σημαντικό θα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να μιλάμε πρώτα εμείς ανοιχτά για τα πάντα με τα παιδιά μας ώστε να μάθουν κι αυτά να κάνουν το ίδιο.

Aς γνωρίσουμε το βιβλίο «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει»

Η Ρίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών.  Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της. Και ξέρει τώρα πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά έχει στο πλάι της και ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο πατώντας εδώ