Καταγγελία σοκ για Δημοτικό Σχολείο στην Αττική – Παράθυρο ξεκόλλησε, τραυματίζοντας μητέρα και μαθητή

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή επιστροφή των μαθητών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω καθώς σύμφωνα με καταγγελία, ένα παράθυρο αλουμινίου έπεσε από τον 2ο όροφο του σχολείου και τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο και το χέρι μια μητέρα, που έφερε το παιδί της στο σχολείο. Ο μαθητής, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρά μόνο με αμυχές στα χέρια.

Το περιστατικό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ Αιγάλεω (Σύλλογος Εκπαιδευτικών), τονίζοντας τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που εντοπίζονται τόσο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και σε άλλες μονάδες της περιοχής. Μάλιστα όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση “Από θαύμα δεν είχαμε νεκρό έξω από το σχολείο“.

Πώς συνέβη το ατύχημα

Συγκεκριμένα χθες στις 8.10 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, το μεγαλύτερο σχολείο σε αριθμό μαθητών της περιοχής μας με 290 μαθητές και 15 τμήματα, ένα παράθυρο αλουμινίου, με το πλαίσιο και διπλό τζάμι, έπεσε από τον 2ο όροφο του κτηρίου και δυστυχώς τραυμάτισε μια μητέρα με το παιδί της που το συνόδευε στο σχολείο του. Η μητέρα αιμόφυρτη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε σειρά εξετάσεων και πολυάριθμα ράμματα στο πρόσωπο και στα χέρια της. Ευτυχώς ο μαθητής δεν τραυματίστηκε, παρά μόνο με γρατσουνιές από τα τζάμια που αποκολλήθηκαν στην πτώση του παραθύρου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Αιγάλεω που ανέδειξε το συμβάν

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Αιγάλεω είναι σήμερα (σ.σ χθες, Δευτέρα 1/6) σοκαρισμένη. Πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων φαίνεται πως δεν αρκούν οι μάσκες, τα αντισηπτικά και οι αποστάσεις!!

Για να πηγαίνουμε στα σχολεία μας θα πρέπει να φοράμε και ΚΡΑΝΗ!!

Ρωτάμε τους «υπευθύνους». Τι θα γινόταν αν το τζάμι έπεφτε σε κάποιο παιδί; Κ αταλαβαίνουμε όλοι ότι σήμερα στο Αιγάλεω ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΝΕΚΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!

Οι ευθύνες του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου, του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!

Η ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική ευθύνη του ΔΗΜΟΥ, των αρμόδιων Αντιδημάρχων και των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο Σύλλογος μας εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλα υπομνήματα και ανακοινώσεις έχει επισημάνει στις διάφορες διοικήσεις που εναλλάσσονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Αιγάλεω. Τα κτήρια των σχολείων μας είναι γερασμένα, επιβαρυμένα από τους σεισμούς και κακοσυντηρημένα. Η απάντηση μονότονη: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Εκ μέρους της σημερινής Διοίκησης του Δήμου μέχρι τώρα, 11 μήνες μετά το σεισμό του 2019, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ καμία ενέργεια και διαδικασία για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων μας. Μόνο υποσχέσεις, ΘΑ, ψέματα και κοροϊδίες.
Η σημερινή Διοίκηση του ΔΗΜΟΥ αρνείται κάθε διάλογο με τους μαζικούς φορείς.

Ο Σύλλογος μας αλλά και η Ένωση Γονέων Αιγάλεω έχουμε στείλει έγγραφα με τα οποία ζητάμε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα σχολικά κτήρια. Ο Δήμαρχος αρνείται κάθε συζήτηση και αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους των Δ.Σ απαξιωτικά και προσβλητικά.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ασχολείται με το επικοινωνιακό της προφίλ. Με τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. Φωτογραφίες από ταξίδια, σηκωμένα μανίκια, εργασία τάχα τις Κυριακές για να είναι υποτίθεται όλα έτοιμα κλπ. Για την ουσία όμως κουβέντα. Κανένα ενδιαφέρον για τη συντήρηση των σχολείων….

Η εξασφάλιση όμως σύγχρονων– ασφαλών– δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών και των προβλημάτων στις υλικοτεχνικές υποδομές αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας. Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!! Η θωράκιση των σχολείων μας είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Αυτά είναι τα αιτήματα δασκάλων και γονέων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία

Τα παιδιά μας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ!!! Εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!! Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!!! Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που χρονίζει και αφορά την ολική ανακατασκευή του κτηρίου του παλιού 15ου Δ.Σ στο οποίο θα στεγαστεί μόνιμα το Ειδικό Δημοτικό και να λειτουργήσει επιτέλους το Ειδικό νηπιαγωγείο που βρίσκεται 6 χρόνια τώρα σε αναστολή λειτουργίας!! Να επισκευαστούν άμεσα τα κτήρια του 7ου και 17ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον επισκευάζονται). Να κτιστεί καινούριο κτήριο στη θέση του 11ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον είναι ακατάλληλο).

Να ελεγχθούν επιτέλους ΟΛΑ τα σχολεία

Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΔΗΜΟΥ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια–έξοδοι διαφυγής–πυρασφάλεια–επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης-παράθυρα- αθλητικές εγκαταστάσεις- κάγκελα κλπ).

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια ώστε να ακολουθούν τους κανόνες του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού του 2003 (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις με ενίσχυση του οπλισμού, πρόβλεψη για μονώσεις και πλέγματα στην τοιχοποιία κλπ.).
Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!

Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Κάθε σχολικό κτήριο θα πρέπει να έχει την «ταυτότητά του»: Πότε κτίστηκε, ποια ήταν το σχέδιο, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, περιοδικοί έλεγχοι που έγιναν από μηχανικούς, παρεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο κλπ

Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επαναλειτουργία του ΟΣΚ, με το κατάλληλο ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την ανέγερση σχολικών κτηρίων με σύγχρονες προδιαγραφές, τη συντήρηση και των εξοπλισμό των σχολείων. Μακριά από τους εργολάβους, τις ρεμούλες και τα κακόφημα ΣΔΙΤ.