Καταγγελία: “Χωρίς δημόσια μαιευτική φροντίδα οι έγκυες οροθετικές”

Στις 31 Μαρτίου 2021 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ με «εντέλλεσθε» εξανάγκασε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και Διευθυντή της μοναδικής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης σε όλο το ΕΣΥ, να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και να αναλάβει καθήκοντα από 1η Απριλίου στον Ε.Ο.Δ.Υ., στο Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Οργανισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών (“Στον δρόμο οι έγκυες οροθετικές”, 5/5/21).

Είναι γνωστό ότι η Ειδική Διατομεακή Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο Γ.Ν. “Έλενα Βενιζέλου” αποτελεί τη μοναδική Μονάδα στην Ελλάδα η οποία παρέχει τις συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με σκοπό την μείωση των πιθανοτήτων να γεννηθεί οροθετικό νεογνό, καθώς η οροθετική έγκυος παρακολουθείται, λαμβάνει την ειδική αντιρετροϊκή αγωγή και γεννά με καισαρική τομή. Επισημαίνεται επίσης ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης λειτουργεί από το 2011, αρχικά άτυπα και από το 2013 με επίσημη θεσμική υπόσταση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής του «Έλενα Βενιζέλου», του Συνηγόρου του Πολίτη και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών. Η ανάκληση μετά από 10 χρόνια της απόσπασης του υπεύθυνου γιατρού, πρακτικά σημαίνει κατάργηση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης και ουσιαστικά απώλεια της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του μεγαλύτερου δημόσιου Μαιευτηρίου στη φροντίδα οροθετικών εγκύων.

Αυτός ο χειρισμός από την πλευρά του ΕΟΔΥ, καταδεικνύει ότι η Διοίκησή του βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και, στην προσπάθεια της να ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού, καταφεύγει σε ενέργειες οι οποίες στερούνται λογικής και δημιουργούν πολλαπλάσια λειτουργικά προβλήματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στην παράλογη και αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΔΥ αντέδρασαν άμεσα με έγγραφά τους η Διεύθυνση της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής, στην οποία υπάγεται η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης καθώς και η Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ζητώντας να ανακληθεί η μετακίνηση του εν λόγω γιατρού. Παρόλα αυτά η Διοίκηση του ΕΟΔΥ επιμένει σε μια απόφασή η οποία καταργεί τη δημόσια μαιευτική φροντίδα μιας ομάδας με ειδική ευαλωτότητα όπως οι έγκυες οροθετικές, δηλαδή προκαλεί ένα πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Επειδή, η δεκαετής λειτουργία της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης συνέβαλλε τα μέγιστα στην δραστική μείωση των ποσοστών γέννησης οροθετικών παιδιών.
Επειδή, η επί της ουσίας κατάργηση της Μονάδας αυτής θα καταστήσει τελείως επισφαλείς τους τοκετούς οροθετικών εγκύων και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης από ΑIDS-HIV τα νεογέννητα.

Επειδή, ειδικά στο θέμα της μεταχείρισης των οροθετικών γυναικών το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ) έχει «βεβαρυμένο παρελθόν» με ευθύνη των Διοικήσεών του και των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και άρα απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η αναιτιολόγητη και αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΔΥ αναφορικά με την απόσπαση του μοναδικού ιατρού της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»;
2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη στήριξη και αναβάθμιση του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου της χώρας και για την ενίσχυση του με εξειδικευμένο και μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία