Κι όμως τα λαχανικά μπορούν να γίνουν το αγαπημένο φαγητό του παιδιού σας

λαχανικά είναι ένα από τα «δύσκολα» πιάτα που οι μαμάδες καλούνται να σερβίρουν στα παιδιά καθώς οι διαφωνίες και η πεισματική άρνηση να τα γευτούν αποτελεί ρουτίνα για πολλές οικογένειες.

Η Μαρία Χολέβα μας μεταφέρει στη Χώρα των Λαχανικών

Κάπως έτσι η Μαρία Χολέβα, μαμά της Εκάβης και του Δημήτρη, που αντιμετώπισε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα επιστράτευσε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά της για να σερβίρει στα παιδιά πρωτότυπα πιάτα που έχουν σαν πρωταγωνιστή τους τα λαχανικά. Η αρχή έγινε με τον αρακά που μεταμορφώθηκε σε μικροσκοπικό βάτραχο, για να δώσει τη σκυτάλη στο μπρόκολο που έγινε μεμιάς ένα πανύψηλο δέντρο και προ(σ)καλεί τα παιδιά να το γευτούν.

Η μια συνταγή έφερε την άλλη και αναπόφευκτα η μαμά Μαρία όχι μόνο κατάφερε τα παιδιά της να τρώνε λαχανικά αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και ένα άκρως παιχνιδιάρικο συνταγολόγιο που θα λύσει τα χέρια των μαμάδων που αναζητούν διακαώς λύσεις για να φάνε τα παιδιά τους έστω και μια μπουκιά από τα λαχανικά που τους σερβίρουν.

Και φυσικά όλες αυτές τις απίθανες γευστικές δημιουργίες μπορείτε να τις φτιάξετε και εσείς παρέα με τα πιτσιρίκια σας καθώς στο τέλος άρθρου εξασφαλίσαμε για όλους τους αναγνώστες του Infokids.gr δυο συνταγές της μαμάς Μαρίας καθώς και το video που θα σας δείξει πώς μπορείτε και εσείς να κάνετε τέτοια πιάτα έργα τέχνης!

Η υγιεινή διατροφή των παιδιών γίνεται παιχνίδι!

Το συνταγολόγιο της μαμάς Μαρίας θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία με τον τίτλο «Στη Χώρα των Λαχανικών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό βιβλίο με συνταγές που θα μετατρέψουν την ώρα του φαγητού των παιδιών στην καλύτερη στιγμή της ημέρας. Ξεφυλλίζοντας το θα βρείτε 30 πεντανόστιμες συνταγές γεμάτες παιχνίδι, δημιουργικότητα και φαντασία που θα κάνουν και το πιο «μίζερο» με τα λαχανικά παιδί να τα δει με μια πιο φιλική ματιά.

Στόχος είναι τα παιδιά μέσα από τις συνταγές που προτείνονται όχι μόνο να μάθουν να τρώνε τα λαχανικά αλλά και να τα επιλέγουν συνειδητά για τη διατροφή τους. Κάθε μαμά ακολουθώντας βήμα βήμα τις συμβουλές της συγγραφέως θα γίνει εξπερ στο να δημιουργεί πιάτα έργα τέχνης στα οποία σας εγγυώμαστε ότι δεν μπορεί να αντισταθεί κανένα πιτσιρίκι.

Σημειωτέον, εκτός από τις (θέλω να δοκιμάσω τώρα αυτό το πιάτο) φωτογραφίες, η συγγραφέας κάνει την ανατροπή και με τους ευρηματικούς τίτλους των συνταγών.  Όλη η φιλοσοφία του βιβλίου είναι βασισμένη στο να διεγερθούν όλες οι αισθήσεις του παιδιού στη γνωριμία με τα λαχανικά: η όραση (τα λαχανικά μεταμορφώνονται στις φωτογραφίες σε μικρούς πίνακες ζωγραφικής με παιδικά θέματα), η  όσφρηση (έχουν επιλεγεί λαχανικά με έντονα και χαρακτηριστικά αρώματα), η γεύση (οι συνταγές καλύπτουν μια ευρεί γκάμα λαχανικών, ώστε να διεγερθούν οι γευστικοί κάλυκες των παιδιών), η αφή (τα χρώματα και τα  σχήματα που δίνονται στα λαχανικά παρακινούν το παιδί να τα φάει ακόμα και με τα χέρια), αλλά και η ακοή (τα ονόματα των συνταγών έχουν επιλεγεί  για να γαργαλούν τα αφτάκια των παιδιών). Είδατε που τίποτα δεν είναι τυχαίο;

Πώς θα κάνετε τα λαχανικά το αγαπημένο πιάτο των παιδιών

Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας κοντά στα παιδιά καθώς είναι και ειδικός προσχολικής αγωγής, η Μαρία Χολέβα φιλοδοξεί να μεταφέρει νοερά και άκρως γευστικά τα παιδιά σε ένα «Στη Χώρα των Λαχανικών» και να μετατρέψει το φαγητό τους σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα το θυμούνται με νοσταλγία όταν μεγαλώσουν. Μαμάδες, ετοιμαστείτε να κλέψετε τις εντυπώσεις και να εισπράξετε τα καλύτερα σχόλια των παιδιών για τις φανταστικές fun food δημιουργίες που θα τους φτιάξετε!

Αυτές είναι οι συνταγές που αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά

Μια ωραία πεταλούδα

Υλικά

2 φλιτζ. ρύζι

1 πορτοκαλιά πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 καρότο

μία χούφτα φασολάκια

2 κλωναράκια σέλερι

Προετοιμασία:

Βράζουμε και αλατίζουμε το ρύζι και τα φασολάκια. Κόβουμε ένα κομμάτι από την κίτρινη και την πορτοκαλιά πιπεριά, και έπειτα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Κόβουμε δύο πολύλεπτά και μακριά μπαστουνάκια από το καρότο και με το ειδικό κουπ πατ φτιάχνουμε δύο λουλούδια από το καρότο. Με ένα μαχαίρι ή με κουπ πατ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από όλες τις πιπεριές και δύο καρδούλες από την κόκκινη πιπεριά. Κόβουμε δύο μακριές λωρίδες από τα φασολάκια για τις κεραίες και δύο μικρότερες για την ουρά. Τέλος, κόβουμε το σέλερι σε μικρές φέτες – θα χρειαστούν αρκετές.

Στο κέντρο του πιάτου βάζουμε τα μπαστούνια του καρότου. Δεξιά και αριστερά, στρώνουμε το βρασμένο ρύζι έτσι ώστε να σχηματίσουμε τα φτερά της πεταλούδας. Τονίζουμε το περίγραμμα τοποθετώντας τις φετούλες σέλερι. Ξεκινάμε τη διακόσμηση της πεταλούδας με τις μακριές λωρίδες από τα φασολάκια, τις οποίες θα τοποθετήσουμε στο πάνω μέρος από τα μπαστούνια του καρότου. Αντίστοιχα, στο κάτω μέρος των μπαστουνιών θα τοποθετήσουμε τις μικρότερες λωρίδες για να φτιάξουμε την ουρά. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση τοποθετώντας τις καρδούλες κόκκινης πιπεριάς, τα λουλούδια καρότου, τα μπαστούνια και τα στρογγυλά κομμάτια κίτρινης και πορτοκαλιάς πιπεριάς σύμφωνα με το γούστο μας, αρκεί να υπάρχει συμμετρία.

3, 2, 1 εκτόξευση!

Υλικά

1 φέτα τυρί γκούντα

1 φέτα τυρί τσένταρ

1 φέτα τυρί μοτσαρέλα

1 αβγό βραστό, κομμένο σε φέτες

1 κομμάτι στρογγυλή ρέβα

1 κόκκινη πιπεριά

2 πορτοκαλιά ντοματίνια

1 κίτρινη πιπεριά

4 κόκκινα ντοματίνια «βελανίδια»

2 φετούλες ελιές Καλαμών

½ αβοκάντο

λίγος χυμός λεμόνι

Προετοιμασία

Κόβουμε με ένα κουπ πατ σε σχήμα αστεριού το γκούντα και τη μοτσαρέλα. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ πατ το τσένταρ και του ανοίγουμε μικρές ανόμοιες τρύπες ώστε να σχηματίσουμε το φεγγάρι. Ραντίζουμε το αβοκάντο με λεμόνι για να μη μαυρίσει και κόβουμε δύο λεπτές λωρίδες μοτσαρέλα. Κόβουμε ένα πορτοκαλί ντοματίνι στα τέσσερα για τα εξαρτήματα του πυραύλου και στη μέση ένα κόκκινο ντοματίνι για το μπροστινό και το πίσω μέρος του. Με τη βοήθεια ενός λεπτού κοφτερού μαχαιριού κόβουμε ένα κόκκινο ντοματίνι έτσι ώστε να σχηματιστεί η φλόγα.

Στο κέντρο ενός μαύρου πιάτου τοποθετούμε το αβοκάντο και από πάνω τις ελιές Καλαμών για τα παράθυρα του πυραύλου. Βάζουμε στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του αβοκάντο από μισό κόκκινο ντοματίνι και στις ενώσεις δύο λεπτές λωρίδες μοτσαρέλα. Βάζουμε τα πορτοκαλιά ντοματίνια δεξιά και αριστερά του αβοκάντο. Δημιουργούμε τη φλόγα στον πύραυλο βάζοντας πρώτα το κόκκινο ντοματίνι, από πάνω το πορτοκαλί ντοματίνι και στο τέλος ένα κομματάκι κίτρινης πιπεριάς. Φτιάχνουμε τον πλανήτη Κρόνο, βάζοντας στη βάση τη στρογγυλή ρέβα, πάνω της ένα στρογγυλό κομμάτι από το ασπράδι του αυγού και, για να δώσουμε την αίσθηση της τροχιάς, διακοσμούμε με μία λεπτή λωρίδα κόκκινης πιπεριάς. Απέναντι ακριβώς από τον πύραυλο τοποθετούμε το τσένταρ-φεγγάρι. Αριστερά και δεξιά βάζουμε τις φέτες αβγού για να σχηματίσουμε τους πλανήτες και ενδιάμεσα διακοσμούμε με τα αστέρια.

Ας φτιάξουμε έναν βάτραχο από αρακά

Στο video που ακολουθεί δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα ένα βάτραχο από αρακά και τολμήστε να κάνετε κι εσείς το μαγείρεμα των λαχανικών ένα παιχνίδι με τα μικρά σας: