Λάρισα: Στο νοσοκομείο έφηβοι που έκαναν ναργιλέ σε καφετέρια – Βροχή οι καταγγελίες από γονείς

Η βόλτα δύο 14χρονων σε καφετέρια με ναργιλέδες στη Λάρισα όπου δοκίμασαν να καπνίσουν δεν είχε καλή κατάληξη καθώς τα παιδιά λιποθύμησαν. Η εν λόγω εξέλιξη εξόργισε τους γονείς που καταγγέλλουν το κατάστημα ότι επιτρέπει σε ανήλικα να κάνουν ανενόχλητα ναργιλέ.

Η λιποθυμία των 14χρονων που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Τα παιδιά μπήκαν και έκαναν ναργιλέ. Οι υπεύθυνοι έκαναν και πάλι τα στραβά μάτια στη Λάρισα, αλλά αυτή τη φορά, η αλήθεια ξεσκεπάστηκε καθώς οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Λίγες μέρες νωρίτερα υπήρχαν συζητήσεις στην πόλη, για ανάλογα περιστατικά, στα οποία όμως δεν χρειάστηκε ασθενοφόρο.

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr επικαλούμενο καταγγελίες γονέων και συγγενών, παιδιά έχουν υποστεί λιποθυμικά επεισόδια κάνοντας ναργιλέ.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δυο περιπτώσεις παιδιών ηλικίας περίπου 14 ετών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας με λιποθυμικό επεισόδιο έπειτα από χρήση ναργιλέ ενώ υπάρχουν καταγγελίες για άλλα τέσσερα λιποθυμικά επεισόδια παιδιών τα οποία ωστόσο δεν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Ο ναργιλές είναι εξίσου επικίνδυνος με το κάπνισμα τσιγάρων

Προκειμένου να απαντήσει στο αν τελικά ο ναργιλές είναι μια πιο “ασφαλής” μορφή καπνίσματος, συγκριτικά με τις εναλλακτικές, ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Δρ. Στέλιος Βιττωράκης, εξηγεί, ότι σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, “ο καπνός που εξέρχεται από τον ναργιλέ περιέχει πολυάριθμες τοξικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες κ.α νοσήματα.” Επιπλέον, “Παρόλο που το νερό απορροφά μέρος της νικοτίνης, οι καπνιστές ναργιλέ μπορούν να εκτεθούν σε επαρκή δόση του ναρκωτικού αυτού με αποτέλεσμα να προκληθεί εθισμός ακόμα και σε περιστασιακούς χρήστες.”

Ο πνευμονολόγος συνεχίζει: “Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την εισπνοή ναργιλέ εκλύονται βλαβερές ουσίες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα αλλά και καρκινογόνες, όπως βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά. Το γεγονός αυτό θέτει τους χρήστες ναργιλέ και τους παθητικούς καπνιστές σε μη αμελητέο κίνδυνο ίδιων νοσημάτων με του συμβατικού τσιγάρου όπως καρκίνος πνεύμονα και άλλων οργάνων, καρδιαγγειακών νοσημάτων (εμφράγματα, εγκεφαλικά), αναπνευστικά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, επιδείνωση άσματος κα) αλλά και σημαντικά βλαβερές επιδράσεις κατά την κύηση. Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι η κοινή χρήση του επιστομίου του ναργιλέ εκθέτει τον καπνιστή σε ένα σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα και οι ιογενείς λοιμώξεις.

Ο καπνός του ναργιλέ συχνά γλυκαίνεται και αρωματίζεται ώστε να γίνει πιο ελκυστικός

Η γλυκιά μυρωδιά και γεύση του καπνού μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι, ειδικά νέοι, που δεν θα κάπνιζαν ξεκινάνε να χρησιμοποιούν το ναργιλέ, γίνονται δηλαδή καπνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε 32% αύξηση στη χρήση ναργιλέ σε παιδιά γυμνασίου μεταξύ 2011-2012. Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα μέσο που βοηθά στην διάδοση της καπνιστικής συνήθειας και όχι στην διακοπή της.”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχεδιάγραμμα που έχει περιλάβει ο γιατρός στο άρθρο του, το οποίο δείχνει, πώς ζεσταίνεται ο καπνός του ναργιλέ με το κάρβουνο, ψύχεται έπειτα χάρη στο νερό στη φιάλη και έτσι μεταφέρεται πιο “φιλτραρισμένος” στον καπνιστή:

O Δρ. Βιττωράκης, λοιπόν, καταλήγει ότι: “Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ο ναργιλές δεν είναι ακίνδυνος, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται (και αντιμετωπίζεται) από τη νομοθεσία με τον ίδιο τρόπο όπως τα συμβατικά τσιγάρα και όλα τα προϊόντα καπνού, καθώς είναι όμοια βλαβερό με το συμβατικό τσιγάρο.”

Διαβάστε επίσης:

Οι φήμες επαληθεύονται – Έγκυος η Ελένη Φουρέιρα – Η ανακοίνωση και η φωτογραφία με τον Μποτία

Xαμός στην Ιτέα: Νέα στοιχεία για τα μαχαιρώματα σε μαθητικό πάρτι – Η υγεία των μαθητών

Παιδική κακοποίηση: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με παιδιά – θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς