Λεόντειος: Ένα σχολείο με σπουδαία ιστορία – Μια οικογένεια με βαθιές ρίζες

Στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης οι μαθητές είναι πάνω απ'όλα ευτυχισμένοι!

Ήταν Ιούλιος του 1838 όταν ο καθολικός ιερέας Κωνσταντίνος Σαργολόγος, «κατά συνέπειαν διαταγής της επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Βασιλικής Γραμματείας της Επικρατείας», έλαβε άδεια ιδρύσεως δημοτικού σχολείου. Το νέο αυτό δημοτικό σχολείο έφερε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας, του Αγίου Διονυσίου και λειτούργησε στην Πλάκα.

Το 1889, ο Καθολικός Επίσκοπος Αθηνών, με την οικονομική ενίσχυση του μεγάλου φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ΄, πέτυχε την επέκταση του σχολείου σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Το σχολείο, για να στεγάσει την πληθώρα των μαθητών, μεταφέρθηκε τότε στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σίνα 4.

Το 1907 ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αποφάσισε να καλέσει και να αναθέσει στη συνέχεια τη διεύθυνση του σχολείου στα μέλη μιας αδελφότητας μοναχών, η οποία διηύθυνε ορισμένα σχολεία με ανάλογες αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Επρόκειτο για τη Μοναχική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών. Τα θεμέλια για καλύτερη και πληρέστερη διαπαιδαγώγηση με στόχο μια δικαιότερη και ανεκτική κοινωνία είχαν μόλις τοποθετηθεί και, πράγματι, οι Λεοντίδες απόφοιτοι έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας.

Οι Λεοντίδες ανοίγουν δρόμους στον πολιτισμό

Η επιστράτευση εξαίρετων εκπαιδευτικών για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ήταν (και παραμένει) το μεγάλο αβαντάζ του σχολείου. Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καλούνται να διδάξουν την γενιά του 1930. Η γαλλική γλώσσα ανοίγει, βέβαια, δρόμους, όμως και οι πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου πρωτοπορούν για την εποχή.

Οι μαθητές που είχαν την τύχη να φοιτήσουν τα χρόνια εκείνα στη Λεόντειο «ανεβάζουν» παραστάσεις Μολιέρου, αρχαίο ελληνικό δράμα, ακούν Erik Satie και Claude Debussy. Η φιλανθρωπική τους δράση από το 1925 είναι διαρκής και συστηματική. Θεσμοθετείται ο «φιλόπτωχος μαθητής» και «υιοθετούνται» ολόκληρα χωριά, σχεδόν ξεχασμένα από την πολιτεία. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε εργαστήρια, ώστε η γνώση να προκύπτει μέσα από το πείραμα.

Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι της Λεοντείου που θα κάνουν, τα επόμενα χρόνια, την Ελλάδα υπερήφανη: Ο διανοούμενος Εμμανουήλ Ρούσσος, ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, ο γλύπτης Γιάννης Παπάς, ο ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αμέτρητες ακόμα σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων ο Μίμης Πλέσσας, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης! Άνθρωποι με βαθιά μόρφωση και πνεύμα οξύ, πολλοί εκ των οποίων συχνά επιστρέφουν στα παλιά τους έδρανα, για να επισκεφθούν τους σημερινούς μαθητές και να συνομιλήσουν μαζί τους.

“Μία οικογένεια δίπλα στην οικογένεια”

Μιλώντας για τα μαθητικά του χρόνια στη Λεόντειο, ο απόφοιτος, τέως διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος, αναφέρεται στο σχολείο ως “μια οικογένεια δίπλα στην οικογένειά μου”. Και πράγματι, αυτή η φιλοσοφία παραμένει κυρίαρχη στις αρχές του σχολείου μέχρι σήμερα.

Οι απόφοιτοι έχουν να μιλούν για ένα σύστημα που κατάφερνε ανέκαθεν να δημιουργεί πρότυπα: αισθητικής, ηθικής, συμπεριφοράς στον συμπολίτη, στην κοινωνία και τη φύση. Δεν είναι τυχαίο, ότι το 1988 το Λεόντειο Λύκειο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα για την παιδαγωγική του προσφορά.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η καινοτομία, η οποία εφαρμόζεται μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η Λεόντειος σήμερα

Από το 1963 η Λεόντειος διαθέτει δύο κτιριακές εγκαταστάσεις, στα Πατήσια και τη Νέα Σμύρνη. Σε αυτές λειτουργούν ακαδημίες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, αντισφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, κολύμβησης και σκακιού. Επιπλέον, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έχουν την ευκαιρία να  εκφραστούν μέσω των Ομαδών Πολιτισμού (Θεάτρου, Μουσικής, Χορογραφίας κ.λ.π), αλλά και μέσα από το σπουδαίο έργο της φιλανθρωπίας.

Οι μαθητές, λοιπόν, που έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν εκεί, λαμβάνουν μια πραγματικά σφαιρική μόρφωση και παιδεία. Τελειοποιούν τις γνώσεις τους σε Γαλλικά και Αγγλικά και αποκτούν μία δεύτερη οικογένεια, με ρίζες βαθιές, στην οποία μπορούν πάντα να επιστρέφουν.

Η δε επιτυχία των τελειόφοιτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, με ποσοστό άνω του 93% να εισάγεται σε κάποιο ΑΕΙ της χώρας, αξιώνει το σχολείο να καμαρώνει για το επίπεδο σπουδών του. Και είναι αυτό που τους δίνει, έπειτα, φτερά για να πετάξουν όσο ψηλά ορίζουν τα όνειρά τους!

 

 

Λεόντειος Σχολή Αθηνών

Νεϊγύ 17, Αθήνα.

Τηλ. 210 252 2402

Περισσότερες πληροφορίες: https://athina.leonteios.gr/

Λεόντειος Σχολή Ν. Σμύρνη

Θεμιστοκλή Σοφούλη 2, Ν. Σμύρνη.

Τηλ. 210 941 8011

Περισσότερες πληροφορίες: https://neasmyrni.leonteios.gr/