Λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο του φιλιού»

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια συχνή ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) και προκαλεί πυρετό, πόνο στο λαιμό, καταβολή, ενώ οι λεμφαδένες του λαιμού διογκώνονται. Μερικοί την αποκαλούν νόσο του φιλιού. Κι αυτό γιατί το φιλί είναι ένας από τους τρόπους για να κολλήσει.

 Η λοιμώδης μονοπυρήνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι εξαιρετικά σπάνια, και αν συμβεί εμφανίζει συμπτώματα σπανίως.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 95% των ενηλίκων από 35 έως και 40 ετών έχουν ήδη μολυνθεί από την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ορισμένοι δεν το γνωρίζουν, καθώς υπάρχει και ασυμπτωματική μορφή η οποία περνά απαρατήρητη. Ωστόσο, ο ιός παραμένει στο σώμα σε ανενεργή κατάσταση.

Πώς μπορεί το παιδί μου να νοσήσει με λοιμώδη μονοπυρήνωση;

 Παρότι ένα φιλί μπορεί να τη μεταδώσει, δε μεταδίδεται πάντα με αυτόν τον τρόπο. Όπως άλλες ιογενείς ασθένειες, μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας, το φτέρνισμα, και γενικά η κοντινή επαφή, διευκολύνουν τη μετάδοση. Επίσης, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από αντικείμενα που περιέχουν σάλιο. Τα παιδιά συνηθίζουν να μοιράζονται καλαμάκια, σχολικά είδη, μπουκάλια με νερό, και φαγητό, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα να κολλήσουν.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Είναι σπάνιο για ένα παιδί να έχει συμπτώματα, ή να έχει αλλά να είναι σοβαρά. Ο πυρετός και οι πρησμένοι αδένες είναι χαρακτηριστικά της λοιμώδους μονοπυρήνωσης στα παιδιά όπως και τα ακολουθα:

  • Λευκά σημάδια στο πίσω μέρος του φάρυγγα
  • Αίσθημα κόπωσης

Κάποιες φορές αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από κρυάδες, πονοκέφαλο, πρησμένα βλέφαρα, φλεγμονή στο συκώτι και τη σπλήνα.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré, μυοκαρδίτιδα, θρομβοκυτταροπενία, και ορχίτιδα. Σε υπερβολικά σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι η ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού. Ωστόσο, η εξέταση δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και συνήθως υποχωρεί χωρίς επιπλοκές.

Γι’ αυτό, η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τυπικά, περνά από μόνη της μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ορισμένα συμπτώματα όπως η κούραση και ο πυρετός ίσως παραμείνουν για μία εβδομάδα ακόμη.

Ο γιατρός θα υποδείξει τα φάρμακα που πρέπει να λάβει το παιδί σας. Συνήθως χρησιμοποιούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Αν υπάρξουν επιπλοκές, ίσως συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή, ανάλογα με την περίπτωση.

Το καλύτερο είναι να κρατάτε το παιδί σας μακριά από άλλα άτομα αν υποφέρει από την ασθένεια, και να φροντίζετε να πίνει αρκετό νερό και να ξεκουράζεται επαρκώς, ειδικά στην οξεία φάση της ασθένειας. Θα πρέπει να αποφεύγεται η φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να παραμένει στο σπίτι λόγω του ιού. Απλά στο σχολείο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στα μαθήματα φυσικής αγωγής καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή: healthline.com